Kannattaako käsidesi valmistaa itse?
Käsidesit on myyty loppuun moninpaikoin ja netissä onkin levinnyt vinkkejä siihen, miten käsidesin voi valmistaa itse. Olen saanut paljon kysymyksiä siitä, onko kotitekoinen käsidesin valmistaminen ok, tässä postauksessa kommenttini aiheeseen kaikille yhteisesti.
Verkkouutisten sivuilla on jaossa CBC Newsin jutussa haastatellun, lääkäri David Agusen kotitekoinen käsidesi, jonka valmistukseen tarvitaan:
- 2/3 kupillista spriitä
- 1/3 kupillista aloe vera -geeliä
- 5-10 tippaa eteeristä öljyä hajusteeksi (valinnainen)
Alkoholin on oltava vähintään 60%:sta, jotta se tehoaa pöpöihin. Tätä samaa reseptiä on jaossa monilla eri saiteilla ja näillä raaka-aineilla saa aikaan tehokkaan tuotteen. Homma ei siis ole vaikeaa.
Ymmärrän, että moni funtsii desin valmistamista kotona, koska se on loppu lähes kaikkialta. Koitin saada langanpäähän asiantuntijaa Tukesista, mutta linjat sinne ovat niin varattu, ettei läpi pääse. Ilta-Sanomien jutussa on kuitenkin haastateltu Tukesin ryhmäpäällikköä, Paula Haapasaloa, joka toteaa omatekoisesta käsidesistä sen, mitä viranomaisen olettaa:
”Haapasola uskoo, että kotona tehdyt käsidesit kyllä toimivat. Etanolia käytetään yleisesti desinfiointiaineina.
Hän haluaa kuitenkin luottaa siihen, että vastuullinen toiminnanharjoittaja on valmistanut tuotteen, tuntee vaaraominaisuudet ja on merkinnyt ne pakkauksen kylkeen. Pakkausmerkinnöistä löytyy myös ohjeet tuotteen turvalliseen käyttöön.
– Tavallisella kuluttajalla ei ole välttämättä harmainta aavistusta, minkälaisia ominaisuuksia eri aineilla on.”
Lähde: is.fi
Tehokkaan käsidesin voi siis valmistaa helposti itse, kunhan säilytät sitä asianmukaisesti niin, etteivät esim. lapset tai cocktailistasi tietämättömät käytä sitä kuvitellen muuksi tuotteeksi.
Koronavirustartunnan tai ylipäänsä virusten välttelyyn tärkeintä on kuitenkin käsien huolellinen pesu saippualla ja vedellä. Käsidesit ovat toki hyviä etenkin julkisilla paikoilla, jos ei esimerkiksi pääse vessaan käsipesulle. Hesarin jutussa kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vertailusta, jossa tutkijat selvittivät, kumpi on tehokkaampaa, saippuapesu vai käsidesi. Kuudella työpaikalla toteutetussa ja puolitoista vuotta kestäneessä tutkimksessa saippualla pesijät pärjäsivät paremmin: ripulitaudit ja hengitystieinfektiot vähenivät lähes viidenneksellä. Eli jos on pääsy vesihanalle ja saippuan ääreen, pärjäät hyvin desittäkin.
Käsiä tulee pestä 15-20 sekuntia ja HUS:n sivuilla kerrotaan, että aika on about sama, mikä kuluu ”Paljon onnea vaan” -laulun yhden säkeistön laulamiseen. Laulaen vessahommiin siis!
Omat käteni kuivuvat aina influenssakaudella helposti koppuraksi, kun alan lotrata normaalia enemmän vedellä. Vähän jäävi olen, mutta kerronpa nyt kuitenkin, että oma käsien luottotuote on ollut jo monta vuotta Pihlaja- sekä Nokkosvoide. Alunperin halusin suunnitella nimenomaan matkakokoiset tuubit, jotta tuote oikeasti on mukana silloin, kun tarvitsee. Parhaillaan omassa laukussa on jatkuvasti käsidesipullo ja Pihlaja tai Nokkonen, mutta säästelen desiä ja käytän sitä vain silloin, kun ei ole pääsyä vesihanalle.
Nokkosvoide on hajuton, väritön ja atoopikoillekin sopiva, joten mikäli tarvitsee olla koko perheelle sopiva tuote, ottaisin sen. TOSIN hygieniasta kun puhutaan, on tietenkin parempi, että kaikilla käyttäjillä on oma tuubinsa. Pihlaja- ja Nokkosvoiteita saa paitsi tuolta linkkaamastani verkkokaupasta, myös Sokoksilta, Ruohonjuuresta, Stockmanneilta — niistä nyt ainakin.
Eli summa summarum:
- Muista huolellinen saippuapesu 15-20 sekuntia.
- Käytä käsidesiä, mikäli et pääse pesemään käsiäsi. Tehokkaan käsidesin voi valmistaa itse.
- Muista rasvata käsiäsi, ettet saa haavoja ja halkeumia.
En halua lietsoa hysteriaa, vaan jakaa infoa, jota minulta on viimepäivinä paljon pyydetty. Itse suhtaudun koronavirustilanteeseen rauhallisesti ja panikoimatta. Pidän huolta käsihygieniasta, vedän päivittäiset pakuri-tyrni-sinkki yms. vitamiini- ja vastustuskykypommini ja pulahdan joka toinen päivä meriveteen. Vältämme lasten kanssa parhaillaan julkisia ja liikumme fillarein tai omalla autolla.
Jokaisen on nyt hyvä ottaa tilanne vakavasti ja kiinnittää erityistä huomiota käsihygieniaan.
Kommentit
minulla on 80 % pirtua kotona … käykö tämä noin vaan vaan täytyykö laitta jotakin rasva ettei kädet kuivu liikaa
Kokeilin tätä isopropanolin ja kirkkaan tuorepuristetun alovera geelin kanssa. Aloveran geelimäinen rakenne muuttuu isopropanolin seassa ’kuitumaiseksi’ ja näyttää kuin lasivillaa ui nesteessä, ei siis sekoitu. Teepuuöljy painuu pohjalle hetki sekoittamisen jälkeen.
Sekoitussuhde tuo 2/3 isopropanolia ja 1/3 aloeveraa mutta ei tule kyllä mitään toimivaa seosta tuosta.
Mitäs se pakuripommi hyvejää?
Van, se on huuhaata,
Käsidesin ja saippuan suhteen olet oikeassa.