Menu

Kemikaaliturvallisuus vuotaa: vaarallisia aineita markkinoilla miljoonia tonneja

Onneksi aprillipäivä oli eilen, muuten tätä uutista ei uskoisi kukaan.

Eurooppalainen ympäristöjärjestö EEB julkaisi eilen raportin, joka on sellainen pommi, etten ole vastaavaa 14-vuotisen urani aikana nähnyt. EEB on voimakas vaikuttaja Brysselissä ja taho tekee mm. arvokasta kemikaalityötä.

Tuore raportti paljastaa, kuinka EU:n kemikaalisääntelyn ongelmien vuoksi markkinoilla on miljoonia tonneja terveydelle vaarallisia kemikaaleja, ilman valvontaa. Tämä johtuu EU:ssa parhaillaan liian pitkiksi venyvistä turvallisuustarkastusprosesseista.

kemikaaliturvallisuus, EEB, chemicals safetyKäytännössä: kun tuote saapuu EU-markkinoille ja sen valmistaja epäilee tuotteen sisältämien kemikaalien mahdollisesti pitävän sisällään terveysriskejä, ilmoittaa valmistaja tästä EU-viranomaisille. Viranomaiset ottavat kopin, pyytävät kyseisen kemikaalin valmistajalta lisätietoa ja ratkaisevat, onko aine terveydelle vaarallinen vai ei, eli saako tuotetta myydä sellaisenaan vai ei. Ongelma on, ettei systeemi toimi, kuten sen pitäisi. Resurssipulan vuoksi prosessit voivat kestää nykyisellään jopa 16 vuotta, kertoo EEB:n suomalaisjäsen, nykyisin eläkkeellä oleva, Suomen luonnonsuojeluliiton aktiivi, Pertti Sundqvist. Yrityksillä on tuotteissaan aineita, joita ne itsekin epäilevät vaarallisiksi, mutta joiden osalta pallo on EU:lla. Firmat eivät siis voi joutua vastuuseen, koska ne ovat ilmoituksen epäilystään tehneet.

”… the data request and review process typically takes 7-9 years to conclude. It afterwards typically takes a further 5-7 years for officials to take action to control a substance, which could include a ban. So once officials suspect a substance is unsafe for current uses and prioritise it for evaluation, it could legally be used to make products for up to 16 years before it is finally brought under control by regulators” EEB:n raportissa todetaan.

Todellisuus on siis se, että miljoonia tonneja syöpävaarallisia, lisääntymisterveyttä häiritseviä ja ympäristölle vaarallisia aineita on eurooppalaisten arjessa ja me altistumme niille mahdollisesti päivittäin.

Kemikaalien turvallisuusarvioita tehdään CoRAP-nimisen ohjelman voimin, mutta tahti on liian hidas, koska turvallisuusarviointia varten tarvittavaa dataa ei saada käsittelyyn tarpeeksi nopeasti. Vuoden 2018 loppuun mennessä CoRAP oli käsitellyt 352:sta EU-markkinoilla käytössä olevasta, vaaralliseksi ilmoitetusta aineesta vain 94 (26,7%). Käytännössä kemikaaleja tuottavat yritykset hidastavat prosessia kohtuuttoman kauan. Kun niiltä CoRAPin toimesta vaaditaan lisää dataa kemikaalin turvallisuuden osoittamiseksi, saattaa tulosten odottelussa mennä 7-9 vuotta! Tämä osoittaa, että systeemi on totaalisesti rikki.

”Industry is legally producing [tens of] millions of tonnes of the 46 danger substances each year without control,” Brysselin raportissa todetaan.

Näiden satojen käytössä olevien, todennäköisesti vaarallisten kemikaalien joukossa on mm. titaanioksidi, jota käytetään laajasti kuluttajatuotteissa. Aine on karsinogeeni ja mutageeni ja esimerkiksi Ranska on kieltänyt aineen käytön viime vuonna. Titaanidioksidi on kirkas valkoisen pigmentti. Kemikaalia käytetään tuotteen ulkonäön parantamiseen monissa elintarvikkeissa, esimerkiksi makeisissa, leivonnaisissa ja ravintolisissä. Sen E-koodi elintarvikkeissa on E171. Kemikaali on yleinen myös kosmetiikassa, esimerkiksi  aurinkovoiteissa ja hammastahnoissa. Lisäksi sitä löytyy maaleista ja lääkkeistä, titaanioksidi on yleinen särkylääkkeiden ainesosa. (Lue lisää YLE:n jutusta.)

kemikaalit, turvallisuus

Kuvakaappaus: Yle

Toinen esimerkkikemikaali EEB:n raportista on trifenyylifosfaatti, muovien kovete ja palonestoaine, joka on todennäköisesti hormonihäirikkö. Kemikaalia löytyy paitsi palonestoaineominaisuudessa autoista, luokkahuoneista, olohuoneista ja toimistoista, myös kynsilakoista, joissa se toimii kovetteena. Suomessakin myytävissä kynsilakoissa tämä aine on yleinen. Trifenyylifosfaatti, eli TPHP:n ja TTP:n nimillä tunnettu kemikaali on eläinkokeissa aiheuttanut hormonaalisia muutoksia, aineenvaihdunnan häiriöitä ja hedelmättömyyttä. Tästä on Suomessa uutisonut mm. Kauppalehti. Jutussa todetaan:

”Naisilla, jotka lakkasivat kyntensä TPHP:tä sisältävillä lakoilla, myrkyn määrä kasvoi seitsenkertaiseksi 10–14 tunnin jälkeen käytöstä.

”On erittäin huolestuttavaa, että mahdollisesti hormonaalisia häiriöitä aiheuttavaa kynsilakkaa markkinoidaan naisille ja teini-ikäisille tytöille”, sanoo tutkija Johanna Congleton.

”Ja vieläkin huolestuttavampaa on se, että heidän elimistönsä imee ainetta suhteellisen nopeasti.”

Maailmanlaajuisessa tietokannassa on noin 1 500 kynsilakkamerkkiä. Noin puolessa niistä on TPHP:tä. Mukana on Revlonin, Maybellinen, Orlyn, Milanin, Wet N Wildin, OPI:n ja Sally Hansenin kaltaisia tunnettuja tuotemerkkejä.

Sitä, imeytyykö kemikaali kuivumisen höyryistä vai suoraan kynnen kautta, selvitettiin käyttämällä käsineitä ja tekokynsiä. Osa kokeeseen osallistuneista naisista käytti kynsilakkaa tavallisella tavalla.”

kemikaalit, turvallisuus

Lue lisää täältä.

Linkkaan Kauppalehden artikkeliin, koska haluan jakaa teille aina kun mahdollista, suomenkielistä sisältöä.  Jutussa siteerataan Environmental Working Groupin selvitystä, joka on tehty yhteistyössä Duken yliopiston kanssa. Selvityksen on julkaissut Environment Internartional.

Tässä on nyt vain kaksi esimerkkiä niistä aineista, joita parhaillaan liikkuu markkinoilla, ja joiden käyttö on todennäköisesti riski terveydelle. Nämä raportin myötä päivänvaloon saadut turvallisuusaukot EU:n kemikaaliturvallisuusvalvonnassa mahdollistavat parhaillaan sen, että syöpää, ongelmia lisääntymisterveydelle, muita terveyshaittoja sekä vakavaa ympäristöhaittaa aiheuttavia aineita on eurooppalaisten arkipäivässä — jopa kodeissa. Me syömme niitä, hengitämme niitä, pesemme itsemme niillä.

Olen järkyttynyt, eikä tällaista tilannetta ole voinut kuvitella varmaan edes viranomainen, villeimmissä unissaankaan.

Sadoista, vaaralliseksi epäillyistä ja ilmoitetuista aineista on EU:n toimesta vuosien 2012-2018 välillä käyty läpi 94 ainetta, joista lähes puolet on osoittautunut, kuten epäiltyä, vaarallisiksi. Löydät nämä 46 vaarallista ainetta tästä tiedostosta.

”Agents judged the 46 substances a danger due to their harmful properties and exposure threat to people or the environment. They concluded that protective action is needed in all cases, but no action has yet been taken to control 74% (34) of the 46. Lack of resources is a major cause of inaction, NGOs have been told. Industry is legally permitted to use millions of tonnes of the 46 substances annually. The resulting exposure is likely causing cancer, fertility problems or other health impacts, or creating serious environmental pollution, officials found.”

Vierailin aamupäivällä radiossa, aiheena mm. tämän artikkelin uutinen. Voit kuunnella HEO-radion Lounasseura-ohjelman jakson täältä.

Lisää aiheesta:

8 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Tuo titaanidioksidi kyllä mietityttää, kun sitä näkyy poikkeuksetta olevan myös luonnonkosmetiikan meikki- ja aurinkovoiteissa? Mahtaakohan kyseinen ainesosa olla aivan yhtä haitallinen luonnollisissakin tuotteissa kuin ns. normikosmetiikassa?

Ideaalitilannehan olisi toki se, ettei tarvitsisi käyttää meikkivoidetta laisinkaan, mutta oma iho sattuu olemaan niin moniongelmainen, etten kyllä tuntisi oloani mukavaksi ilman minkäänlaista tasoitusta ja peittoa.

  Hei! Tämä on asia, johon odotamme vastauksia luonnonkosmetiikkatahoilta ja viranomaisilta. Jatkamme aiheesta blogissa pian!

  Luonnonmukasessa kosmetiikassa (sertifioidussa) ei sallita nanopartikkeleita! Ja noissa tutkimuksissa oli kyse nimenomaan nanopartikkeleista. Ylen jutusta:

  ”Ranskalais-luxemburgilainen tutkimusryhmä totesi viime vuoden alussa julkaistussa tutkimuksessaan, että E171:n sisältämät nanopartikkelit ovat vaarallisia rottien immuunijärjestelmälle.

  Ryhmä tutki titaanidioksidin nanopartikkeleita rotilla neljän vuoden ajan.

  Tutkimuksessa todistettiin ensimmäisen kerran, että E171:stä titaanidioksidin nanopartikkelit kykenevät läpäisemään ohutsuolen solukalvon.”

   Jes, olet oikeilla jäljillä! Jatkojuttu tulossa!

    Hei! En löytänyt nopealla vilkaisulla jatkojuttua…mistä löytyy?😊

Vertimec – muistatko sen?
Kun yrittää keskustella aiheesta jossakin, joutuu heti bannattavaksi. Mitäs nyt? Kaksplussalla esimerkiksi…

Kuulemma jo vaarallisten aineiden lähetyksessä ja kuljetuksessa on todella tiukat säädökset, niin ihmetyttää miten tuotteissa, jotka ovat ihmisten arkikäytössä, on ihmiselle haitallisia aineita. Itsekin kynsilakkoja käyttävänä tämä oli huolestuttava tieto. Kerrot, että tämä johtuu pitkistä turvallisuustarkastusprosessista. Tovottavasti saavat pian tilanteen paremmalle tolalle.

Olin ostamassa verkkokaupasta koiralleni hammastahnaa, kun tulin lukeneeksi käyttäjän kommentin. Hän oli tuohtunut, kun koiralleen ostamassa hammastahnassa oli titanium dioksidisa ja hän ihmetteli, miten hammastahnassa voi olla myrkkyä. Hänelle kiitos, että avasi silmäni ja rupesin etsimään, mitä kaikkea ikävää meille ja parhaille ystävilleen syötetään ja käyttämiimme tuotteisiin tungetaan. Hirveää, jos ohutsuolemme läpäisee nanopartikkeleja. Eikö EU todellakaan voi nopeuttaa aineiden tietojen saantia niiden tuottajilta. Eikö tätä voisi sanktioida maailmanlaajuisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.