Menu

Sienet ja yrtit talteen kuivaamalla

Vietimme kolme viikkoa takaperin VILLD-tiimin kanssa muutaman päivän Hämeenkyrössä Frantsilan luomuyrttitilalla, sekä Sastamalan museotorpalla, Frantsilan ”etäpisteellä”. Kuvasimme sekä torpalla että luomuyrttitilalla kullakin yhden jakson, joista ensimmäinen löytyy tästä postauksesta. Kyseessä on yksi omista suosikkijaksoistani: villiraaka-ainestarana loistaa herkkutatti, jonka kanssa kokkaamme auringonkukannuppuja ja luomuyrttejä — kai nyt, kun Frantsilassa ollaan!

ruiskukka, luomuyrtti, frantsila, yrtti, luomu, villiruoka, ruoka, reseptit, luonto

ruiskukka, luomuyrtti, frantsila, yrtti, luomu, villiruoka, ruoka, reseptit, luonto

Villiruoasta kun puhutaan, ovat sienet niitä helpoimmin lähestyttäviä, harva ehkä edes ajattelee suppisten ja kanttarellien olevan villiruokaa, mutta sitähän ne nimenomaan ovat. Itseä joskus harmittaakin se, että villiruoka-termi käsitetään vain jonain juurina tai ”kummallisuuksina”, vaikka sienet ja marjat ovat villiruokaa parhaimmillaan.

Moni sienestää, mutta miten sinä säilöt sienesi? Jos saa ison saaliin, on tietenkin funtsittava millä tekniikalla sen tallettaa tulevaisuutta varten ja oivia vinkkejä tähän tarjoilimme aikaisemmin viikolla, hävikkitekniikka-postauksessa.

tatti, herkkutatti, sienet, sienimetsä, villiruoka, ruoka, reseptit, luonto, syksy

tatti, herkkutatti, sienet, sienimetsä, villiruoka, ruoka, reseptit, luonto, syksy

tatti, herkkutatti, sienet, sienimetsä, villiruoka, ruoka, reseptit, luonto, syksy, kuivuri, kuivattaminen, kuivaaminen, orakas, irakaskuivuri,

Erittäin suositeltava tapa sienten säilömiseen on kuivaaminen. Uudessa VILLD-jaksossa me kuivaamme herkkutatit ja myös auringonkukan terälehtiä päätyy kuivuriin. Kuivattu materiaali on helppo säilöä, eikä sen säilytys vaadi energiaa. Kuivattaa voi toki vaikka uunissa, mutta nopeinta se on hommaan tarkoitetulla laitteella ja meillä olikin ohjelmassa käytössä kotimainen Orakas-kuivuri. Perheyritys on valmistanut Suomessa kuivureita vuodesta 1979 ja on sen verran ”inessä skenessä”, ettei oikein edes markkinoi itseään missään. Laitteet kuulemma löytävät käyttäjänsä itsekin. Minä olen kuitenkin sen verran innostunut Orakkaasta, että julkaisen tulevalla viikolla postauksen kuivurinikseihin liittyen. Muutan kahden viikon päästä isompaan asuntoon ja voin sanoa, että todellakin pyhitän keittiöstä Orakkaalle aitiopaikan. Aion kuivattaa kaiken mahdollisen, haha!

tatti, herkkutatti, sienet, sienimetsä, villiruoka, ruoka, reseptit, luonto, syksy, frantsila, kokkaus, ruoanlaitto, kaslink, kaurakerma, tattiruoka,

Kanssamme jaksossa ruokailevat Frantsilan toimitusjohtaja Jupiter Cormier ja luova johtaja Anna Karhu-Cormier, joille valmistimme tattia, auringonkukkaa ja luomuyrttejä. Oli jännittävää kokata Ossin kanssa auringonkukasta, jota en ole koskaan siemeniä lukuunottamatta maistanut. Irrotimme siemenet käsin kukasta ja keräsimme Frantsilan pellolta talteen auringonkukan nuppuja, jotka ovat tosi artisokkamaisia. Niistä tuli aivan hillittömän maukkaita!

ruoka, reseptit, luonto, syksy, frantsila, kokkaus, ruoanlaitto, auringonkukka, auringonkukkapelto,

tatti, kokkaus, ruoanlaitto, tattiruoka, sieniruoka, sienet, syksy,

Luomuyrttipellosta keräsimme talteen mm.ruiskukkaa ja siankärsämöä. Ah mitä tuoksuja ja makuja! Löydät tuttuun tapaan tarkan reseptiikan tekstistä, videoikkunan alta.

Tuosta ylemmän kuvan leikkuulaudasta muuten: se on puupohjaisesta materiaalista valmistettu ja niinikään blogissa ensi viikolla, kun en viitsi tuutata kaikkea asiaa tähän samaan blogaukseen. Kyseessä on GastroMax-merkkinen, biopohjaisesta muovista valmistettu leikkuulauta, jonka materiaali on yhdistelmä sokeriruokoa ja puukuitua. Tästä lisää pian!

KUIVATUT TATIT

Leikkaa herkkutatit veitsellä tai mandoliinilla 2 mm. siivuiksi. Kuivaa matalassa lämmössä n. 40°c vuorokausi, kunnes ovat rapsahtavan kuivia.

VILLD-jaksoissa kuivasimme sienet Orakas-kuivurilla, joka on energiatehokas tapa syksyn sadon kuivaamiseen. Myös uunia voi toki käyttää, mutta muista pitää luukkua raollaan. Lisäksi aikaa kuluu todennäköisesti enemmän, kuin kuivurin kanssa.

HERKKUTATTIPYREE

Pilko tatit. Paista lurauksella hamppuöljyä n. 4 min, kunnes ovat kypsiä. Lisää suola ja Kauraruoka. Bledaa samettisen sileäksi. Tarkista suola.

GRILLATUT AURINGONKUKANSIEMENET

Poista musta nukkakerros auringonkukan pintaa hieromalla. Pyörittelemällä peukaloilla vihertävät siemenet nousevat ”tupeistaan”. Laita ainekset foliovuokaan ja nosta grilliin 10 minuutiksi.

KUIVATUT AURINGONKUKAN TERÄLEHDET

Kuivaa terälehdet kuivurissa matalassa lämmössä n. 4 tunnin ajan.

PIKKELÖIDYT AURINGONKUKANNUPUT

  • 10 kpl golf-pallon kokoisia auringonkukannuppuja
  • 3 dl vettä
  • 1 dl FOODIN koivusokeria
  • 1 dl väkiviinaetikkaa

Putsaa pois nupun alareunan nukkaista osaa (ei välttämätöntä). Kiehauta liemen ainekset. Lisää nuput. Keittele miedolla lämmöllä 5 min. Anna jäähtyä omassa liemessään.

GRILLATUT HERKKUTATIT

  • herkkutatteja
  • hamppuöljyä
  • himalajansuolaa

Leikkaa tatit lohkoiksi. Penslaa leikkauspinnat hamppuöljyllä. Grillaa tatteihin hyvä pinnat n. 4 min. Kutakin kylkeä. Suolaa lopuksi. Koristele annos tuoreilla siankärsämön kukilla.

Tatti-jakso oli VILLD-jakso numero 13. Sen mahdollistivat:

Lisäksi kiitos Leena Kouhialle Raaka/Rå-astioista.  Ja tietenkin kiitokset Frantsilalle, Jupiterille ja Annalle, että saimme kuvata yrttitilalla!

Kuvat: Dorit Salutskij

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Moi Noora!
Kommentti ei liity kyseiseen postaukseen mutta olisiko sinulla antaa vinkkejä vastustuskyvyn lisäämiseen? nyt kun flunssa aika on taas pahimmillaan uskoisin monen lukijan olevan näistä kiinnostunut. Itselläni on kaksi pientä lasta joista toinen heräilee öisin tunnin välein ja univelka vaikuttaa paljon vastustuskykyyn ja olen tällä hetkellä jatkuvasti kipeänä. Tämän vuoksi olisi todella tärkeää yrittää lisätä vastustuskykyä jotenkin. Ruokavalio on kunnossa mutta mitä muuta?
Ihanaa viikkoa ja kiitos ihanasta blogista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.