Menu

Miksi sinunkin tulisi innostua villiruoasta?

Villiruoka on trendikästä ja trendit jakavat aina mielipiteitä. Osa haluaa päästä heti testaamaan ja toisten mielestä ei voisi vähempää kiinnostaa, koska kyseessä on jotakin, josta kuuluu muka olla innoissaan. Koen, että esimerkiksi superfood-termi ja -trendi herättivät aikoinaan samankaltaisia kaikuja ihmisissä kuin villiruokakin: että mitä ihmeellistä siinä nyt on, raaka-aineita metsästä? Isovanhemipemme sukupolvelle nämä ovat aina olleet itsestäänselvyyksiä, eivätkä he puhuneet superfoodista tai villiruoasta. He vaan SÖIVÄT RUOKAA.

Kyse on juuri siitä, juurille palaamisesta. Pyörän keksimistä uudelleen. Perinteisten asioiden nimeämistä ajalleen sopivampaa sanastoa käyttäen. Villiruoka  tarkoittaa suoraan luonnosta saatavaa ruokaa: marjoja, sieniä, villiyrttejä ja -vihanneksia sekä kalaa, riistaa ja poroa. Talking about old school! Voidaan toki ajatella, että kaikki on jo nähty ja ihmetellä, että mikä tämä hype nyt on? Hype piilee siinä, että vihdoinkin kaiken puolivalmiin, mikrotettavan, muovitetun, valmiiksi kuoritun ja pilkotun, pussitetun ja paloitellun vastatrendinä on arvostaa luonnollista, paikallista ja aitoa, mummojen ja pappojen tietämystä. Vinkkejä ja niksejä, jotka jo kerran unohdettiin.

On ihan helppo ymmärtää, miksi sotien jälkeen hurahdettiin eineksiin ja kaikkeen, mikä nopeutti ruoan saamista lautaselle. Kun on joutunut jatkamaan jauhoja petulla ja keksimään kahville korvikevaihtoehtoja, ei niiden pariin tee mieli palata vapaaehtoisesti. Mutta kun on elänyt koko elämänsä yltäkylläisyydessä, alkaa kaivata sellaista, mitä ei marketista saa. Suomen luonto on ihan hillitön aarreaitta, jossa on hyvin paljon muutakin kuin ne sienet ja marjat. Ei silti ole pakko syödä pettua. (Vaikkakin Ossi sanoo, että pettu trendaa kolmen vuoden sisään.)

Aloitettuamme villiruokasarja VILLDin kuvaamisen, olen oppinut hyvin paljon uutta ihan tutuista kasveista. En tiennyt, että kallioimarteen juuri on Suomen luonnon maunvahvistaja, luonnollinen aromivahvenne, eikä minulla ollut hajuakaan, että tammenterhoista voi tehdä jäätelöä tai että voikukan juuri on herkkua. Nokkosmuhennosta olen sentään lapsena syönyt, mutta siitäkin oli jo 20 vuotta. Isoäitini käytti nokkosta, mutta omat vanhempani eivät. Tämä on juuri se muutos, jolle tämänhetken villiruokatrendi on vastavoimana. Moni haluaa takaisin sinne, missä jo kerran olemme olleet.

Villiruoassa yhdistyy moni tämän hetken ruokatrendi: suomalainen villiruoka on ilmastoystävällistä, se on lähiruokaa ja se on yleensä luomulaatuista (vaikkakaan villiruokaa ei voi sertifioida luomuksi, on se yleensä luomuun verrattavaa: lähes kaikki Suomen metsät voitaisiin sertifioida luomukeruualueiksi). Villiruoka on lisäaineetonta ja torjunta-ainevapaata ja se istuu hyvin vegaanitrendiinkin, vaikka toki riista, kala ja poro eivät vegaanidieettin sovikaan. Kasvinkunta tarjoaa kuitenkin huikeita raaka-aineita vegaanisen villiruoan valmistamiseen. Esimerkiksi Ossin valmistama villiruoka on lähes aina vegaanista. Lisäksi villiruoan voi ajatella olevan hävikin pienentämistä jos sen metsään jättämisen sijaan hyödyntää ravinnoksi (toki aina pitää kerätä fiksusti, ei kyniä kokonaista aluetta tyhjäksi raaka-aineesta). Viimeisenä pointtina yksi villiruoan houkuttelevimmista ominaisuuksista: se on ilmaista.

Jokamiehenoikeudet on suomalainen erikoisuus ja erivapaus, jota moni ei ehkä tule edes ajatelleeksi isona etuoikeutena — mutta se on! Se on ihan hillitöntä! Ihan mahtavaa! Jokamiehenoikeus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkea saa kerätä mistä vaan, mutta paljon vapauksia se meille silti antaa. (Lue tarkemmat ohjeet jokamiehenoikeuteen täältä.)

Villiruokaa ajatellen nyt on paras aika vuodesta, kun luonto on juuri heräilemässä. Ossi on jo käynyt ekoilla raaka-ainehakureissuilla ja lähiviikkoina niitä tehdään monta lisää, koska VILLD-kuvaukset ja -illalliset lähestyvät! Kuvatessamme viime vuonna villiruokaohjelmamme jaksoja, sain toistuvasti kyselyitä siitä, missä VILLD-ruokaa voisi saada maistaa. Ossi pyöritti VILLD-pop up -ravintolaa Vaasassa 2015 ja 2016 ja konsepti oli siellä menestys: kaikki kattaukset myytiin aina loppuun. Siispä ajattelimme, että lyödäänpäs pari kärpästä yhdellä iskulla: kuvaamme toukokuussa vuoden ensimmäiset VILLD-jaksot ja yksi kuvatuista jaksoista käsittelee illallisia, jotka järjestämme vasta-avatussa Väinö Kalliossa. Tästä tulee ihan mahtavaa!

Kyseessä ei ole ihan pieni eventti, olemme varautuneet tarjoilemaan 4 ruokalajin vegaanisen villiruokamenun muutamalle sadalle. Ei kannata ahdistua siitä, että paikalla on kameroita, emme ota ketään lähikuviin tai haastattele väkisin. (Kuvaamme sitäpaitsi vain perjantain kattauksilla, dinnereitä on lauantainakin.)

Siispä: jos haluat testata ilmastoystävällistä, innovatiivista ja herkullista villiruokaa huikeissa puitteissa, ovat VILLD-dinnerit sun juttu. Tulet saamaan lautasellesi mm. koivua, takiaisen juurta, voikukkaa, korvasientä… Viineistä vastaa ravintola Grönin taustalla vaikuttava, Let me wine ja mukana dinnerillä ovat Jalotofu, Kaslink Aito sekä Nord-T.

Liput ovat tulleet tänään myyntiin TableOnlinen sivuille klo 9:00, pääset ostamaan lippusi tästä >>>

Olisi huippua nähdä VILLD-illallisilla, mutta vielä hienompaa on se, jos sain sytytettyä sulle edes pienen villiruokakipinän.

Kuvat: Dorit Salutskij

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei, varaisin kahden hengen pöydän 11.5.2018 Villd villiruoka illalliseen.
En pääse teidän varaus sivun kautta varaamaan.

Jukka Holm
jukkaholm@hotmail.com

    Moi Jukka! Kokeilepa nyt! Onnistuiko?

Olkoon voima kanssanne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.