Menu

Kemikaalicocktailin Laura esittäytyy

Moi kaikki ihanat Kempparin ystävät! Mä olen Laura – Nooran uusi työpari, kirppishaukka, kaupunkilainen ja Tyynelän emäntä. Luet juuri mun ensimmäistä postausta Kemikaalicocktailissa. Vastaan tässä kysymyksiin, joita halusitte musta tietää.

Tullaan tutuiksi:)

Laura


 

Laura, mistä olet kotoisin?
– Tämä on mun yleinen naurunaihe. Olen muuttanut 22 kertaa ja ollut jo ala-asteen neljässä eri koulussa, joten voisi sanoa, etten ole mistään kotoisin. Syntynyt olen Helsingissä, ensimmäinen koti oli Punavuoressa, mutta sen jälkeen olen asunut monessa paikassa mm. Lahdessa, Tampereella ja Kyröskoskella. Pisimpään olen asunut Malmilla, jossa kävin yläasteen ja aloitin lukion. Lähiön tyttöjä siis.

Tykkäätkö laittaa ruokaa? Mikä on bravuurisi – ja voitko kertoa sen reseptin? / Millainen on ruokavaliosi?
– Tykkään! Meillä ei syödä eineksiä, kuin ääriharvoin eli pari kertaa vuodessa, joten ruokaa tulee tehtyä. Mä olen sellainen kokeileva kokki, enkä noudata reseptejä, joten bravuureja on hankala kertoa. Itsekään en välttämättä osaa tehdä samaa ruokaa kahdesti. Syön joskus myös lihaa, vaikka ruokavalio onkin todella kasvispainotteinen. Usein meillä kokeillaan esimerkiksi erilaisia risottoja (myös viljariisistä! Sekaan avocadoa.) Syön myös paljon erilaisia salaatteja. Viime aikoina on tullut syötyä paljon persimon-halloumi salaattia. Talvisin teen lämpimiä salaatteja juureksista ja paahdan päälle cashewpähkinöitä. Paras viime aikoina keksitty resepti oli juurespihvit, joihin mun mieskin jäi ihan koukkuun. Niissä oli juuresraasteen lisäksi mm. maapähkinöitä (murskasin morttelissa), chiliä ja inkivääriä.

Haluaisin kuulla mikä on Lauran luonnonkosmetiikkalemppari?
– Madaran tuotteet: Pihlajavoide, deodorantit ja kasvoöljyt. Deodorantti toimii todella hyvin, Pihlajaa käytän joka ilta käsiin/jalkoihin ja kasvoöljy on sekä mun, että mun miehen jokailtainen rutiini.

Mikä on Laura sinun lempparivaate?
– Mekko! Mulla on todella usein päällä mekko ja leggarit. Niissä on mukava olla. Käyn paljon kirppiksillä. Niistä löytää nykyään lähes kaiken, jos on aikaa etsiä. Viime syyskuusta vuoden taaksepäin olin vaatteiden ”ostolakossa”. Päätin, että jos haluan jotain, ostan sen käytettynä ja jos todella tarvitsen, voin ostaa uutena. Vuoden aikana tuli hankittua uutena neljä vaatetta, joka oli aiempiin tottumuksiini verrattuna todella vähän. Tässä määrässä ei ollut mukana alusvaatteita / sukkia. Vuoden aikana huomasin, että mullahan on aina päällepantavaa ja kaappikin täynnä ihan kelpoja vaatteita. Ennen oli ollut vain se yksi uusi ja muut vanhoja rytkyjä. Niin ne hyvät aina kalpenee upouuden rinnalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hei Laura! Huomasin blogistasi että asut ihanassa maatilaidyllissä. Mikä on parasta maalla asumisessa? Kasvatatteko itse ruokaa omaan käyttöönne ja jos kyllä, mitä?
– Juu:) Me asutaan osittain maalla. Meillä on myös kerrostaloyksiö kaupungissa, joten emme ole vielä kasvattaneet Tyynelässä ruokaa. Jos sinne joskus muutetaan kokonaan, niin piha ja kasvimaa-asiat ovat ne ensimmäiset, mitkä tahdon kuntoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerro työurastasi? / Mikä oli toiveammattisi lapsena?
– Mun työura on kovin kaupanala painotteinen. Olen ollut vuodesta 1999 vuoteen 2012 töissä myyjänä, osastopäällikkönä, myymäläpäällikkönä tai vt.tavaratalojohtajana. Sitä ennen olen tehnyt töitä opiskelujen ohessa sekä myyjänä, että siivoojana. Yhden kesän siivosin Supolla. Kaupanalalta lähdettyäni kuvaan on astuneet myös pehmeämmät arvot, ja se on tuntunut erittäin hyvälle. Viimeisimpänä olen ollut Huili-lehdessä, jossa oli ihan mahtavaa aikaa. Lapsena sanoin aina, että minusta tulee K-kaupan täti. Niinhän siinä kävi ja hauskaa oli, mutta kyllä ne vuodet on nyt takanapäin.

Mitä odotat eniten uudelta työltäsi? / Mitä uutta tuot Kempparin sivustolle?
– Odotan kaikkea! Ihan mahtavaa päästä tutustumaan itselle mielenkiintoiseen, mutta osittain kuitenkin vielä melko uuteen alueeseen. Ekoasiat on olleet mulle pitkään lähellä sydäntä, mutta esimerkiksi luonnonkosmetiikka ei ole ollut mun arjessä läsnä vielä kovin montaa vuotta, enkä ole ollut asian kanssa ehdoton. Ajattelin Kemppariin hakiessani, että ostolakkoni, tavaroiden minimoimisen ja Huililla vietetyn ajan jälkeen nämä kemikaaliasiat on seuraavia, missä haluan ottaa isomman askeleen ja missä minulla on vielä paljon tekemistä omassakin elämässäni. Tämä on mielenkiintoisen työn ja yhteisön lisäksi siis myös hyvä tapa päästä näihin asioihin syvemmälle sisälle. Toivon, että voin tuoda Kemppariin jotain esimerkiksi huoneilman kemikaaleista. Meillä on aina Tyynelässä joku muutosprojekti kesken, joten maalien, tapettien ja huonekalujen vaikutukset huoneilmaan kiinnostavat. Niitä esimerkiksi voisin tutkia.

Mistä vuodenajasta pidät eniten? / Mikä on kivointa syksyssä?
– Pidän syksystä. Se on aina ollut suosikkini ja niin tuntuu vuosi vuodelta enemmän. Liiallinen lämpö saa minut voimaan huonosti, joten syksyn kosteassa ja hapekkaassa säässä on parempi olla. Syksyssä ihaninta on luonto ja sen värit. Mä aina odotan sitä, että lehdet tippuu. Paljaat puunrungot on kauniimpia, kun lehtiä kantavat.

Laura, onko sinulla jo joululahjatoiveita?
– Ei ole. Mun toive koskisi klassisesti maailmanrauhaa, koska en toivo kotiini mitään ylimääräistä, eikä meillä osteta lahjoja. Tai siis lapsille hankitaan, mutta aikuisille ei. Jos on lasten vuoksi pukki tulossa, niin aikuisille laitetaan pakettiin jotain käyttötavaraa; deodoranttia tai kirja, ettei olla oltu pienten silmissä ihan koko vuotta tuhmina;) Olen siis käytännöllisten tai käytettävien lahjojen ystävä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laura, millaisella aamiaisella työpäiväsi lähtee hyvin käyntiin?
– Aina samalla: vettä, kuppi kahvia, jogurttia, hedelmiä tai marjoja, pähkinöitä ja siemeniä.

Kuinka kauan olet ollut (jos olet) kiinnostunut eko yms. asioista?/Mikä on saanut kiinnostumaan ekoilusta?
– Olen ollut aina jollain tavalla kiinnostunut ekoasioista. Ainakin lukiosta asti eli 90-luvun lopusta saakka. Silloin olen esimerkiksi ollut ensimmmäistä kertaa ilman lihaa useamman vuoden. Sitten, kun olen alkanut ottaa asioista enemmän selvää, olen tullut tarkemmaksi. Kiinnostus oli ensin esimerkiksi jäteasioissa hyvin mustavalkoista. Mietin vain sitä miten lajittelen. Sittemmin olen alkanut miettimään enemmän sitä miten sitä jätetteen määrää voisi vähentää. Jos ihmiset toimisivat oikein, ei kaatopaikkoja tarvittaisi. En mitenkään käsitä niitä ihmisiä, jotka laiminlyövät näitä velvollisuuksiaan.

Millä Laura peset hiuksesi?
– Tavallisella nestemäisellä shampoolla. Tällä hetkellä käytössä on Unique Color Care shampoo ja Santa Brilliant Care hoitoaine. Siirryin niihin, koska ennen käyttämäni kampaamokaupan tuotteet alkoivat minusta haista muoville. En tiedä voiko se haju voimistua siksi, että kemikaalikuormani on muuten pienentynyt ja herkkyys tuollaista kohtaan kasvanut vai mistä oli kyse, mutta se tuli todella voimakkaana. Alkoi ällöttää se mitä niiden sisällössä on, kun näin voi tapahtua. Esimerkiksi palashampoita en ole koskaan kokeillut.

Miten järjestät niin että arjen ympäröivistä kemikaaleista huolestuminen ei häiritse sinua vaan pysyy sopivalla tasolla?
– Hyvä kysymys! Joillekin tieto voi lisätä tuskaa. Mä kuitenkin olen onnekseni sitä tyyppiä, joka ei ahdistu näiden asioiden liiasta ajattelemisesta. Minä ahdistun, jos en tiedä, enkä voi tehdä valintaani faktan pohjalta.

Mikä näistä: lehmänmaito, soijamaito, kauramaito vai mantelimaito?
– Mä en käytä maitoa arjessa lainkaan. Ehkä kerran vuodessa riisipuurossa, toisen kalakeitossa ja kolmannen perunamuusissa. Muuten käytän kyllä lehmänmaitotuotteita (jogurttia, juustoa, voita). Manteli-, riisi- tai kookosmaitoa tulee nautittua smoothieissa. Kauraa ajattelin seuraavaksi kokeilla kalakeittoon.

Heippa Laura, mitkä ovat sun tärkeimmät asiat elämässä?
– Onnellisuus, avoimuus, rehellisyys ja vastaanottavainen asenne. Niillä homma toimii sekä töissä, että ihmissuhteissa. Yksittäisistä konkreettisista asioista tärkeimpiä on mun mies ja meidän Tyynelä.

kc-sateenkaariajaserpentiinia

Pidätkö omaa blogia? Minkälaisia blogeja seuraat?
– Pidän lifestyleblogia, jonka nimi on Sateenkaaria ja serpentiiniä. Seuraan myös paljon blogeja. Enimmäkseen sellaisia elämänmakuisia, joissa on remonttijuttujen, käsitöiden tai maalle muuttojen lisäksi myös arjen fiilistelyjä.

Millainen on mieleenpainuvin luontokokemuksesi? Millaisia vinkkejä antaisit kaupunkilaisille, jotta he voisivat kokea tai luoda iduillaankin olevan luontosuhteen?
– Lähiaikoina mieleenpainuvinta on ollut Ahvenanmaan luoto siellä pyöräillessä ja muutamat syksyn aikana tehdyt sienireissut. Torronsuon kansallispuisto ja sen pitkospuut on aina ihanat! Luonto on mulle todella tärkeä, siellä on niin paljon kauneutta ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Sitä kuvaan usein blogiinikin (kuvat löytyvät blogistani tunnisteella luonnonkaunis). Luonnossa, erityisesti metsässä, rauhoitun paremmin, kun missään muualla. Jos malttaa hetkeksi pysähtyä, hengittää ja kuunnella voi saada ihan uudenlaisia fiiliksiä ja onnellisen olon. Kaupunkilaiselle suosittelisin lähtemistä lintutornille tai kansallispuiston ohjatulle reitille hyvillä kengillä ja kiireettä.

Kertoisitko lempiliikkeesi missä asioit ja mistä löydät parhaat eko-tuotteet, niin ruokatavarat kuin muutkin.
– Varsinaista lempiliikettä ei ole. Mun periaatteisiin kuuluu kuitenkin yleisesti se, että ostan mahdollisimman paljon aina yrittäjävetoisista, pienistä liikkeistä. Tämä koskee kaikkea kuluttamista: perusruokaa, ravintoloita, kahviloita, palveluita, vaatteita jne. En ole ruokakauppojen suhteen mitenkään ehdoton, koska luomua, lähiruokaa ja hyviä raaka-aineita löytää jo ihan lähikaupastakin, puolivalmisteita meillä ei niinkään hankita. Ruohonjuuressa tulee paljon asioitua ja nettikauppojakin käytän. Esimerkiksi Madarat tilaan suoraan heiltä. Vaatteita ja sisutustavaraa tulee ostettua eniten kirppareilta. Yksiömme remontin yhteydessä panostimme kotimaisuuteen, kestävyyteen ja kemikaalittomuuteen eli esim. Puustellin Miinus-keittiöön, joka ei päästä formaldehydejä huoneilmaan ja puusepän tekemiin kalusteisiin (ei liimattuja lastulevyjä!).

Mitä blogeja suosittelet eko-asioista kiinnostuneille Kemikaalicocktailin lisäksi?
Jovelan talopäiväkirja: maalle muutosta, elämästä 1800 luvulla rakennetussa, itse remontoidussa hirsitalossa, kotivaran keräämisestä ja omavaraisuudesta.
Keskeneräinen: minimalistisesta ideologiasta / elämäntavasta ja arjen onnesta
Pappadiippa: luonnosta, ekoasioista ja hyvästä elämästä.
Tää on vielä kesken: luonnosta, puutarhasta ja lihakanien kasvatuksesta.
Valo: Elämästä. Joskus myös kemikaalittomuudesta tai ekoasioista.
Vihreät vaatteet: vastuullisesta kuluttamisesta ja kestävästä kehityksestä.

Kiitos kysymyksistä kaikille! Jos jotain mielestäsi oleellista jäi pois, niin saa kysellä lisää – vastaan mielelläni.

Kempparin asioissa minut tavoitat s.postilla osoitteesta: laura@kemikaalicocktailcom.test.cchosting.fi

Leppoisaa marraskuun loppua,

Laura

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.