Menu

Joululahjat kivijalasta

Yrittäjäksi ryhtyminen muuttaa omaa ajattelua entistä kriittisemmäksi, mitä tulee siihen, kenelle rahani päätyvät. Aina kun hankin jotakin mietin, kuka massini lopulta saa. Olen toki noin yleensäkin aika kriittinen, mutta nyt kun asumme Kalliossa ja täällä on vaikka kuinka monia ihania, pieniä kivijalkaliikkeitä, olen taas muistanut, kuinka juuri nämä — usein yksityisyrittäjät — pitävät kaupungin eläväisenä ja kotinurkat kiinnostavina. Kun kärrään vauvaa ympäri Kallion, Harjun, Hakaniemen, Vallilan ja Alppilan katuja, ei arkiluksusta tarjoa S- tai K-ketjun ruokakauppa, R-kiska tai Lindex, vaan Frida marina, Welodrom, Olo-huone, Ansa, Galleria Keidas, Hoochie Mama Jane, Folklore, Villipuutarha, Made in Kallio, Fargo Vintage — puhumattakaan kaikista niistä ravintoloista, joita yksityiset näillä nurkilla pyörittävät.

Aina kun näen, että pieni kivijalkaliike on lopettamassa toimintaansa, alkaa harmittaa. Työhuonettamme vastapäätä toimi tämän vuoden ajan ihana vintage- ja second hand -liike Welodrom, joka sulki ovensa eilen. Se harmittaa, koska liikettä pyörittävät tyypit toivat Flemarille juuri sellaista pöhinää, kuin näille nurkille toivon.

Osittain Welodromin kohtalon vuoksi päätin, että tänä jouluna panostan yksityisyrittäjien tukemiseen ja hankin joululahjoja ja -tarpeita kivijalkamyymälöistä. Muutaman poikkeuksen teen hyvää tekevien ja aineettomien lahjojen osalta, mutta muuten päätin, että kiinnitän oikein erityistä huomiota siihen, keneltä lahjat ja joulun tarvikkeet ostan.

Ramppaan aina joulun alla joulumyyjäisissä ja kirppiksillä, ja aika moni antamistani lahjoista tulee olemaan ruokaa, suoraan tekijältä ostettua tai omista nurkista kierrätettyä, mutta jotain hankin varmasti myös kotikulmien pikkukaupoista.

Yhdessä tällaisessa vietin aikaa vastikään, tässä on Cilla´s.

kc-cillas5

kc-cillas7

Cilla´s on yhden naisen nettikauppa, joka kahden toimintavuoden jälkeen levittäytyi alppilalaiseen kivijalkaliiketilaan. Kauppa sijaitsee entisen kotitaloni kivijalassa, jotenkin se tekee liikkeestä jotenkin erityisen, tietty. Mutta on Cilla´s erityinen muutenkin.

Päädyin Cillan liikkeeseen ekaa kertaa viime kesänä, kun olin matkalla Linnanmäelle. Huomioni kiinnittyi ikkunan tuotevalikoimaan, jossa oli edustettuna ekologisia ja eettisiä designesineitä, mutta myös ruokatavaraa. Kiinnostava ilmestys Alppilassa, ajattelin. En ehtinyt silloin kuin tehdä pikapiipahduksen, mutta myöhemmin kurkatessaan nettisivuille, sain tietää mm. seuraavaa:

Cilla’s Feel Good Webshop tarjoaa estetiikkaa ja arjen pieniä iloja suomalaisiin koteihin kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Suurin osa tuotteista on joko ekologisesti tuotettuja, työllistävät kehitysmaiden asukkaita tai ovat raaka-aineiltaan kestävän kehityksen periaatteen mukaisia. Cilla’s tuo maahan tanskalaisen the Organic Companyn sertifioidusta luomupuuvillasta valmistettuja kodintekstiilejä.

kc-cillas8

kc-cillas9kc-cillas4

kc-cillas6

kc-cillas2

Vierailin liikkeessä vastikään ajan kanssa ja bongasin vaikka mitä ihanaa. Tykkään tällaisista pienistä liikkeistä, joissa on sen verran valikoimaa, että joutuu/saa vähän kaivella. Cilla myy sulassa sovussa mattoja, laukkuja, kosmetiikkaa (mm. RMS ja Mádaran Pihlaja-joulupakkauskin!), koruja, koriste-esineitä, makeisia, ruokatavaraa (joka ei vaadi kylmäsäilytystä), tekstiilejä, pesuaineita… Ja moni brändi on eettinen, ekologinen, kotimainen tai hyvää tekevä.

Ekc-irishantwerksimerkiksi alusta saakka Cilla´s´n valikoimiin kuulunut ruotsalainen Iris Hantverk on kuin meidän kotimainen Annansilmät, josta Eeva kesäkuussa kirjoitti. Iris Hantverkin tuotteet valmistetaan Ruotsissa, sokeiden toimesta. Siinä missä meillä Suomessa Annansilmien tuotedesign on pysynyt muotokieleltään perinteisenä, tekee ruotsalainen Iris Hantverk yhteistyötä ruotsalaisten huippumuotoilijoiden kanssa. Lopputuloksena on aivan ihania tuotteita, joissa perinne ja moderni kohtaavat kivasti. Esimerkiksi niinkin arkinen asia kuin lattiaharja (kuvassa) voi olla näin kaunis! Tämä päätyikin meille keittiöön*, harjaa kun tarvitaan pikkulapsiperheen arjessa monta kertaa päivässä. Tätä kehtaa pitää esillä.

Myös paikan astia- ja keittiötarvikevalikoima kiinnitti huomioni. Kuvan Hobstar-laseja on näkynyt jo pidemmän aikaa trendikkäissä kahviloissa ja design-lehdissä (tai ainakin ne ovat kovasti näyttäneet juuri tällaisilta) ja etenkin tuo korkea malli, jota glögilasina myydään, on minusta aika ihana. Vieressään nököttävä, valurautainen teekannu on painava ja siksi niin arvokkaan oloinen. Sen alla on tulipesä kynttilää varten, jotta juoman saa pidettyä lämpimänä.

kc-cillas.lasit

kc-cillas.astiat

kc-cillas.kattila

Danskin emaloitu teräskattila on hyvä esimerkki siitä, mikä Cillaa miellyttää ja miten kaupan valikoimaa kootaan: käytännöllinen ja arkinen esine, jonka design on perinteestä ammentavaa, mutta silti myös modernia. Minua ei ainakaan haittaisi ollenkaan saada tällaista joululahjaksi, vaikka kattila noin muuten ehkei ole se kaikista romanttisin lahja. Hernesoppa maistuisi ihan salettiin tuollaisesta vähän paremmalta. 😉

Cilla on valinnut myyntiin myös aivan ihania tekstiilejä, esimerkiksi The Organic Companyn kauniita ja käytännöllisiä luomupuuvillatuotteita — ja voih, tämä ryijytyyny! Myymälästä löytyy myös vaatteita, huiveja, reppuja, laukkuja jne.

kc-ryijytyyny

Olin jo matkalla ulos kun huomasin, että kaiken muun lisäksi myynnissä on myös kotimaisen Punkaliven tuotteita, joita on ollut vaikea löytää mistään (firma ilm. koki jonkinlaisen konkurssin ja on nyt perustettu uudelleen — tai jotain sinne päin, en ole ihan varma). Esimerkiksi kuvan nerokas ja todella kovaa tekoa oleva säilytysjakkara on ihana. Tuonne voisin piilottaa kaikki ne olohuoneeseen seikkailevat lelut…

kc-punkalive

kc-cillas.1

Cilla´s  löytyy Alppilasta, ihan kolmosen ratikkapysäkin vierestä, osoitteesta Viipurinkatu 8. Sanokaa multa terveisiä kun piipahdatte, ties vaikka irtoaisi vähän alennusta… Hou, hou, hou!

*Cilla antoi minulle *-merkatun harjan ja rikkalapion joululahjaksi. Pienyrittäjä kiittää!