Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.
Nukkuuko lapsesi muovissa vai villassa?
Siihen nähden, että nukumme melkein kolmanneksen elämästämme, tietää aika harva meistä, missä nukkuu. Sängyssä, joo, mutta minkä materiaalien päällä ja alla? Sängyn ja tyynyn toki halutaan olevan ergonomisia, mutta mistä ne on valmistettu? Tiedätkö, mitä tyynysi sisältä löytyy? Tai mistä patjasi on tehty?
Aloin itse miettiä näitä juttuja kun Isla syntyi neljä vuotta sitten. Törmäsin asiaan hankkiessamme lastenvaunuja. Minulle valkeni että kemikaaleja, joita ei hyväksytä edes leluissa, voi löytyä lastenvaunuista; vaunumateriaaleissa on jopa ftalaatteja. Laittaisinko ihmisenalun nukkumaan kesäkuumalla koppaan, jonka materiaaleissa on mahdollisesti hedelmällisyyttä heikentäviä ja hormonitasapainoa häiritseviä aineita? No en varmasti.
Aloin selvittää, mitkä vaunut olisivat parhaat ja törmäsin ikävään faktaan: saksalaisen kuluttajatesti Stiftung Warentestin mukaan kaikissa testaamissaan, 14 eri vaunumerkissä, oli haitallisia kemikaaleja. Kaikissa! Briot, Tautoniat, Bugaboot, Emmaljungat, Gessleinit… Hämmentävää. Löysin kuitenkin yhden vaunumerkin, jonka tuotteet on valmistettu täysin luonnolliista materiaaleista; itävaltalaiset Naturkindit, jotka laitoimme oitis tilaukseen. Naturkindit ovat merkkinä yhä markkinoiden ainoat lastenvaunut, joiden materiaalit ovat täysin luonnollisia, kemikaalittomia, myrkyttömiä ja jopa luomulaatuisia. Kelatkaa. Miten tämä voi olla mahdollista? Yksi ainoa brändi.
Esikoisen Naturkindit palvelevat nyt uutta tulokasta
Vaunuista se siis alkoi. Lapsi nukkuu yönsä kuitenkin sängyssään, joten aloin funtsia sängyssä olevia materiaaleja. Vauvalla oli tuolloin käytössään patja ja peitto. Vaahtomuovipatja, lakanat, toisinaan kosteussuoja ja peitto.
Aloin syynätä materiaaleja: vaahtomuovipatja. En ollut miettinyt, että lapseni tosiaan nukkuu muovilla. Peitto oli ontelokuitua, joka tarkoittaa polyesteria, joka on tekokuitu (valmistettu öljystä). Lakanat sentään olivat puuvillaa, mutta noin muuten lapseni nukkui muovissa, vaikka olin vauhkonnut lastenvaunujen materiaalien suhteen. Melko absurdia ja hyvä esimerkki nykyihmisen tietämättömyydestä.
Oli siis aika laittaa patjahommat uusiksi, mutta arvatkaa kauanko siinä meni? Neljä vuotta… Vasta nyt, toisen tulokkaan kohdalla päätin vaihtaa Islallekin patjan ja petarin fiksumpaan.
Katja pohti blogissaan näitä samoja aiheita viime huhtikuussa ja moni alkoi kysellä kommenttiboksissa jatkokysymyksiä. Päätimme Katjan kanssa ryhtyä ”sotaan” muovissa nukkumista vastaan, kun löytyi kotimainen ja fiksu vaihtoehtokin: Porin Villa ja Peite*! Tämä postaus on toinen kahdesta sisältöyhteistyöpostauksesta, jonka teen Porin Villa ja Peite -kamppikseen. Halusin ehdottomasti tuoda esille tämän firman, joka tyypilliseen suomalaiseen tapaan tekee mainioita tuotteita, mutta kaikessa hiljaisuudessa. Tähän kaivattaisiin nyt vähän ikeamaista maailmanvalloitusmeininkiä!
Uuden tyynyni täyte: 100% lampaan villaa
Porin Villa ja Peite on kotimainen toimija tekee patjoja, petareita, peittoja ja tyynyjä luonnollisista materiaaleista Suomessa. Esimerkiksi futoninsa sisältä löytyy villaa, puuvillaa, kookosta ja hevosen jouhia. Ei muovia, ei turhia kemikaaleja, ei hormonihäiritsijöitä.
Olen ollut aika pihalla petivaate- ja patjamateriaaleista siihen nähden, että kuitenkin syynään vastaavia aiheita ruoka-, kosmetiikka- ja lelupuolella. Mutta kun kaikkeen ei riitä aika ja kapasiteetti! Nolottaa siis myöntää, että kurkkasin tyynyni sisälle varmaan ekaa kertaa koskaan nyt kesäkuussa, kun kiinnostuin siitä, mitä sieltä löytyy. Ylemmässä kuvassa on uusi tyynyni, jonka sisus on 100% lampaan villaa. Vanhan tyynyni sisältä sen sijaan löytyi vain muhjua, josta ei ole hajuakaan mitä se on ollut, mutta sen tiedän, että ei todellakaan ole kyse luonnonmateriaaleista. Olisi pitänyt valokuvata se ennen kuin heivasin tyynyn roskikseen… Oli korkea aika laittaa tyyny uusiksi.
Porin Villa ja Peite -yhteistyön myötä uusiksi meni myös Islan tyyny, peitto ja petari. Kaikki ovat Eco Wool -sarjan tuotteita, joissa päällinen on kemikaalivapaata puuvillaa ja täyte on 100% lampaan villaa. Arvatkaa miksi olen tästä erityisen iloinen? Koska tieto, jonka mukaan lapsen kannattaa altistua varhaislapsuudestaan lähtien eläimen karvalle, sai alkuviikosta lisävahvistusta. Münchenin kansainvälisessa hengityselinsairauksia käsittelevässä konferenssissa julkaistiin maanantaina tutkimus, jonka mukaan lapsen astmariski pienenee jopa 41%, jos hän altistuu eläimen turkille varhaislapsuudessa. Keritty villa ja turkis ovat toki eri asioita, mutta loogiselta tuntuisi ajatus, että myös eläimen karva edesauttaisi samaa asiaa kuin taljakin. Tässä ote Uusi Suomen uutisoimasta tutkimuksesta:
Müncheniläisen tutkimuslaitoksen tutkija Christina Tischer käytti aineistonaan 3 000 saksalaislapsesta koostuvaa ryhmää. Lasten terveystietoja on seurattu vuosia.
Tischer erotteli joukosta kaupungeissa asuvat lapset, joiden vanhemmat olivat käyttäneet eläinten turkkia peittona tai makuualustana aikana, jolloin lapsi oli alle kolme kuukautta vanha.
Tutkimuksen nyt julkisessa selosteessa ei kerrota, minkä eläimen turkki tai talja oli ollut käytössä. Tieto selvinnee, kun tutkimus julkaistaan virallisesti.
Jo aiemmin on tiedetty, että altistuminen monipuoliselle bakteeri- ja mikrobikannalle voi vähentää allergioita ja astmaa. Tätä pidetään selityksenä sille, miksi maalla varttuneilla lapsilla havaitaan harvemmin yliherkkyyksiä kuin kaupunkilaislapsilla.
Nyt tehty tutkimus luo lisää valoa tämän teorian toiminnalle osoittamalla, että myös kaupunkilaislapset hyötyvät eläimen nahan mikrobikannalle altistumisesta.
Taljaan käärittyjen lasten alttius eri astman riskitekijöille aleni Tischerin tutkimuksessa 79 prosenttia kuuteen ikävuoteen asti. Vielä kymmenvuotiailla taljalasten alttius oli 41 prosenttia alempi kuin vertailuryhmän.
Lähde: uusisuomi.fi / alkuperäinen lähde: erscongress.org
Vauva tykkää kölliä lampaantaljalla
Tässä bakteereja ja likaa kammoavassa maailmassa etenkin kaupunkilaislapset kasvavat helposti ympäristössä, josta puuttuvat vastustuskykyä kehittävät ja pöpöt (lue juttuni Altistu luonnolle, vältä allergia/ 2013). Tämä taljan astmaa ehkäisevä vaikutus tuntuu tosi loogiselta ja tukee ajatustani siitä, että haluan lapseni tyynyn ja patjan sisään mielummin lampaan villaa ja hevosen jouhia, kuin öljystä tuotettua muovia misään muodossa.
Mikäli joku muu on halukas laittamaan lastensa patjoja, tyynyjä tai petareita uusiksi, on Porin Villa ja Peitteellä nyt käynnissä kampanja Kempparin ja Project Maman lukijoille: saat 12.10 asti -20% alennuksen lasten futonsetistä tai Villa vuodevaatesetistä ja vielä maksuttoman kotiinkuljetuksenkin. Löydät tuotteet ja voit tehdä tilauksen Porin Villa ja Peitteen kampanjasivulla.
Tämä aihe saa jatkoa vielä toisen postauksen verran, lisää asiaa aiheesta siis pian!
Psst… Lue myös Kuningaskuluttajan juttu: Mitä tyynyt sisältävät?
*Sisältöyhteistyökumppani