Menu

Naiset koekaniineina — vastakin

Maailma on miesten. Olen aivan varma, että jos miehet joutuisivat synnyttämään, olisi jo keksitty keino ottaa lapsi ulos ihmisestä niin, ettei se satu. Ja toki niin, ettei tarvitsisi kärvistellä 9 kuukautta raskaanakaan. Lapset varmaan kasvaisivat lasikupujen alla, keinokohduissa ja valmistuisivat siellä itsekseen. Mutta vitsit sikseen. Maailma on miesten ja sillä tarkoitan tässä postauksessa e-pillereitä.

pmedel-minipillerKuva: rfsu.se

Yle uutisoi helmikuussa, ettei miesten e-pilleriä tulekaan ja päivän Hesarissa kolumnisti Maija Aalto jatkaa aiheesta. Olen kirjoittanut e-pillereiden riskeistä moneen kertaan ja sen lisäksi että ne ovat puhuttaneet negatiivisten terveysvaikutusten osalta, olen korostanut myös ympäristönäkökulmaa, jota monikaan ei tunnu miettivän. E-pillereiden hormonit päätyvät merivesiin ja häiritsevät kalojen hormonitoimintaa ja mahdollisesti niiden lisääntymistä. Tämä voi olla riski koko ekosysteemille, etenkin kun siihen yhdistää kaikkien muiden lääkkeiden jäämät merivesissä. (Lue lisää vaikka National Geographicin artikkelista.)

Puhutaan nyt kuitenkin kalojen sijaan miehistä.

Professori Jorma Toppari toteaa Ylen haastattelussa, että miesten e-pilleritutkimukset ovat jäissä, koska miesten terveyden kanssa ei tahdota ottaa turhia riskejä.

Lappu [tutkimukselle] lyötiin luukulle muutama vuosi sitten, koska WHO:n tukema tutkimus Aasiassa keskeytettiin lisääntyneen itsemurhakuolleisuuden takia. Hormonien vaikutusta itsemurhakuolemiin ei ole pystytty vahvistamaan, mutta epäilys riittää. Varmoja haittavaikutuksia olivat paha akne ja lihominen.

Haittavaikutukset olivat lääkeyhtiöiden ja tutkijoiden mielestä hyötyjä suuremmat.

Lähde: Yle / Tuomas Keränen

Mietin, että kuinkakohan iso prosentti tutkimuksen lopettamispäätöksen tekijöistä on ollut miehiä? Meille naisille kun akne, lihominen, mielialavaihtelut, haluttomuus ja monet muut oireet ovat ihan tuttua kauraa e-pillerin kylkiäisinä. Ja meidän vaan on pitänyt elää oireiden kanssa.

Kyse ei ole pienistä ”moodswingeistä”, vaan ihan vakavista jutuista. Kaveripiirissäkin on ollut yksi hengenvaarallinen veritulppa-tapaus, joka johtui e-pillereistä ja pillereiden sivuvaikutuksia tuntuu olleen ainakin jokatoisella. Vuonna 2011 Yle uutisoiuusissa e-pillereissä olevan entistä suuremman veritulppariskin. Mutta me olemmekin naisia, meillä ei ole niin väliä!

Me naiset olemme jo sukupolvien ajan ottaneet kiltisti osaa lääketieteelliseen kokeeseen. Aloitamme e-pillereillä teinityttöinä, lopetamme hormonikorvaushoidoilla vaihdevuosissa. Osa käy välissä läpi vielä hedelmöityshoidot.

Sorkimme tavalla tai toisella kuukautiskiertoamme alusta loppuun. Pitkäaikaisia vaikutuksia ei juuri tunneta.

Aina välillä otsikoihin nousee esimerkiksi kohonnut veritulppariski. Niistä tavanomaisista kaikkien harmeista ei juuri puhuta.

Jotenkin ajattelemme, että mielialan vaihtelut, iho-ongelmat, painonnousu tai seksuaalinen haluttomuus pitää vain hyväksyä. Että ne ovat hinta, minkä me maksamme ilolla.

Ja sitten kun emme enää maksa, niin useimmiten se muuten on nainen joka lähtee steriloitavaksi, vaikka miesten vasektomioiden osuus on pikku hiljaa kivunnut ylöspäin. Näin edelleen, vaikka miehille tehtävä operaatio on helpompi kuin naisten leikkaus.

Lähde: Helsingin Sanomat / Maija Aalto

Aalto kirjoittaa Hesarissa asiaa, kannattaa lukea koko teksti.

kc-noorabymikkoOnnellisempi ilman pillereitä

Kuva: Dorit Salutskij

Itse päätin lopettaa hormoniehkäisyn käytettyäni e-pillereitä 10 vuotta. Vasta lopetettuani tajusin, kuinka paljon ne olivat vaikuttaneet mielialaani. Voi kuinka säälin entisiä poikaystäviäni! Mutta näin käy varmasti monelle, että pillereiden vaikutukset paljastuvat vasta lopettaessa. Toisaalta mitkä ovat vaihtoehdot nuorelle aikuiselle, joka ei halua lapsia ekoista seksikokemuksistaan? Niin, vaihtoehdot ovat ne mihin tyydymme, mutta pitäisikö naisten olla vaatimassa parempia vaihtoehtoja? Kun naiset nyt ovat olleet koekaniineina vuosikymmeniä, eikö olisi miesten vuoro? Mielestäni pitäisi luoda vaihtoehto e-pillereille ja naisen ehkäisylle, se olisi tasa-arvoa. Pariskunta voisi valita, kumpi hoitaa ehkäisyn. Tosin: ei idea ole ihan aukoton.

En tiedä, kuinka moni nainen luottaisi uuteen kumppaniinsa? Raskaus kuitenkin kun on naisten ”nakki”. Miesten ehkäisy varmasti olisi realistinen asia suhteissa, jotka ovat luonteeltaan vakavia, jossa kumppanit jo tuntevat toisensa ja kun suhteessa on luottamus. Yhdenillan jutuissa tuskin naiset luottaisivat välttämättä uuden tuttavuuden ehkäisypuheisiin, ja satunnaisissa seksisuhteissa on kondomi muutenkin fiksuin valinta, mutta noin muuten olisi minusta tärkeää saada edistettyä tasa-arvoa ehkäisyasiassa.

Jos naiset laittaisivat jalat ristiin kunnes miehille on olemassa ehkäisyvalmiste, veikkaan että meillä olisi aika pian vaihtoehtoja. Nykyisellään vaan ei ole painetta tutkimukselle, kun naiset jo ovat hyväksyneet roolin oman hormonitoimintansa sekoittajina. Miesten ei tarvitse, ei nyt, eikä vastakaan. Pitäisi perustaa globaali pihtaamisliike. Eikun oikeesti!

Kysellään vaihtoehtojen perään, vaikka ne vähissä ovatkin. Ei tyydytä helppoihin vastauksiin. Ei olla hiljaa haitoista, pienistäkään.

Muutos vie ehkä taas sukupolven tai pari. Mutta sitä ei tule ollenkaan, jos me olemme hiljaa.

Lähde: Helsingin Sanomat / Maija Aalto

Hienoa, että Aalto otti asian esille kolumnillaan. Nyt pitää toivoa, että naiset etsivät ja vaativat lisää vaihtoehtoja.

Kysymys: millä sinä hoidat ehkäisyn?