Menu

Uutta aamiaisseuraa: kvinoapuuro

Olin monta vuotta puurofani ja aloitin jokaisen aamuni puurolla. Marjoja ja maskaraa -kirjassanikin on monta puuroreseptiä, jotka kuuluivat perusrepertuaariini. Jossain vaiheessa minulle tuli täys puurostoppi, ja vasta nyt parin vuoden smoothieputken jälkeen huomaan innostuvani taas aamulla puurosta.

kc-kvinoapuuro

Siinä missä aikaisemmin tein yleensä kaurapuuroa, on uusin suosikkini kvinoapuuro (quinoa). Tämä luontaisesti gluteeniton viljelykasvi sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa. Kvinoassa on myös yllättävästi proteiinia, lähes tuplasti sen mitä riisissä ja kolminkertaisesti sen, mitä kaurassa — jos siis verrataan keitettyä kvinoaa keitettyyn riisiin tai kaurapuuroon.

Kvinoan maku voi jonkun suussa olla vähän epäpuuromainen, karvas, mutta kun puuroon käyttää kookosta, hiutaleina tai -maitona tai molempina, tulee siitä oikein lempeän makuinen.Voisin kuvitella, että mantelimaitokin sopii hyvin taittamaan kvinoan karvautta ja kaikki kasvimaidot sopivat toki hyvin kvinoan keittämiseen. Itse keitän puuron yleensä sekä veteen että kaura- tai kookosmaitoon, mitä nyt kaapissa sattuu olemaan. Heitän sekaan myös siemensekoitusta (pellavan-, seesamin-, auringonkukan- ja kurpitsansiemen), banaania, punaisia viinimarjoja, kuivattua persikkaa ja vaikka mangoa. Viimeksi mainittua meillä on aika harvoin, mutta nyt sattui jääkaapissa olemaan tuoreen mangon jämät, jotka sopivat oikein hyvin tähän trooppiseen aamupuurooni. Hiukan kookosnektaria pinnalle ja huiviin. Ah!

En tiedä johtuuko se kaurapuuroa korkeammasta proteiinipitoisuudesta, mutta tämä puuro pitää nälän helposti lounaaseen asti siinä, missä kaurapuuron kanssa on toisinaan vähän niin ja näin. Söimme viime sunnuntaina koko perhe kvinoapuuroa aamupalaksi ja olimme sen jälkeen monta tuntia luistelemassa ja pulkkamäessä, eikä nälkä meinannut tulla ollenkaan. Söimme vasta kahden jälkeen lounasta ja ihmettelimme, kuinka kenelläkään meistä ei tuntunut olevan nälkä.

Mikäli kiinnostuit kvinoasta, löytyy esimerkiksi Uusia Tuulia -blogista hyvän kuuloinen resepti, Emmi-Liian tontilla sen sijaan on puuro versioitu left over kvinoasta.