Menu

Bloggaaja muutti maailmaa

”Oppilas, kirjailija, nobelisti?” otsikoi aamun Helsingin Sanomat artikkelin Malala Tousafzaista, Talebanin päähän ampumasta teinitytöstä, joka julkaisee tänään esikoiskirjansa.

g9510.90.50_malalaB.indd

Kuva: time100.time.com  / Mark Seliger for TIME

Vuonna 2012 Taleban etsi 15-vuotiaan koululaisen käsiinsä ja ampui tätä päähän koulubussissa. Syy ampumiseen oli Malalan BBC:lle kirjoittama blogi, jossa hän kampanjoi tyttöjen koulutuksen puolesta. Perjantaina selviää, tuleeko Malalasta kaikkien aikojen nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja.

Malala on paitsi uskomaton selviytyjä ja ihailtava taistelija, myös bloggaaja, joka muutti maailmaa. Hän on itse asiassa nimenomaan bloggaaja. Siksi mainitsin Malalan vastikään toimittajakollegoille vetämässäni presentaatiossa: Malala on esimerkki siitä, kuinka blogi mahdollistaa esimerkiksi ihmisoikeusasioiden ajamisen lähes kenelle tahansa — jos vaan on tarpeeksi rohkea kirjoittaakseen. Bloggaaja voi olla nimettömänäkin (Malala kirjoitti anonyymina) vaikutusvaltaisempi kuin omalla nimellään kirjoittava, mutta lukijoille usein kasvoton toimittaja.

Juuri siksi minua viehättää blogi mediana: se on demokratiaa. Jos/kun on intohimoa pitää meteliä tietystä asiasta — on se sitten päivän asu tai tyttöjen koulutus — on äänensä ainakin teoriassa mahdollista saada kuuluviin ilman suuria alkuinvestointeja. Rohkeus on tietysti asia erikseen, sitä ei voi ostaa, sitä pitää olla.

Pidän jatkuvasti ääntä sen puolesta, että blogit saisivat niille kuuluvaa arvostusta. Hesarin otsikko ”Oppilas, kirjailija, nobelisti?” ei sisältänyt sanaa ”bloggaaja”. Mietin miksi? Malalan kohtalo kun nimenomaan on se mikä se on, bloggaamisen takia. Mikä rohkea tyttö!

Lisää Malalasta ja agendastaan voit lukea BBC:n sivuilta.