Menu

Sähkökirjailija

Sovin pari viikkoa takaperin toisen kirjani kustannushommista ja aikataulusta. Deadline on ainoa tapa saada jotakin tehtyä, jos multa kysytään.

Toisen tekeleen jälkeen itseään voi minusta kutsua jo ehkä kirjailijaksi, vaikka yhä koen, että tiettli on itselleni vieras. Voisin myös käyttää titteliä sähkökirjailija. Uuh… Ei kyllä kuulosta kovin uskottavalta. Mutta miksi ei?

Olen kuluneena kesänä tehnyt yhteistyötä Suomen Blogimedian kautta Elisa Kirjan kanssa ja oivaltanut vihdoinkin, kuinka mahtava konsepti sähkökirja on. Kuten edellisen linkin takana listaan, on sähkökirjassa monia mainioita ominaisuuksia. Se on myös ekologinen vaihtoehto. Esimerkiksi meidän kotimme kirjahylly on täynnä kirjoja, joihin väitän, ettemme enää ikinä koske (paitsi latoessamme ne mahdollisesti joskus muuttolaatikoihin).

kc-kirjahyllyNiitä on niin paljon! Liian paljon.

Näistä kaikista on maksettu, me itse tai joku kirjan lahjaksi antanut. 99% niistä on luettu tai selattu kerran läpi. Se ei ole taloudellisesti ajatellen järkevää, eikä fiksua ekologisestakaan näkökulmasta. Kirjasto olisikin paljon ostamista järkevämpi vaihtoehto. Nykyihmisellä vaan tuntuu olevan tarve omistaa ja hankkia kaikenlaista ja aika usein kirjojakin tulee ostettua impulsiivisesti. Itse tosin ostan supervähän kirjoja, vain muutaman vuodessa jos sitäkään, koska itseä kiinnostava tieto löytyy usein nopeiten verkosta. Yleensä ostan kirjoja lahjaksi.

Olen päättänyt ottaa käyttöön tavan, joka tekee meikästä hieman entistä ekologisemman kirjojen kuluttajan.

1. Kun haluan lukea kirjan, luen sen ekan kerran sähköisessä muodossa — mikäli kirja on saatavana sähköisesti.

2. Jos tekele on poikkeuksellisen hyvä, hankin sen fyysisenä teoksena.

Näin kun toimii, niin hankkii todella vain ne, jotka haluaa omistaa. Poikkeuksen muodostavat toki teokset, joita tietää lähtökohtaisesti kuluttavansa paljon ja selaavansa toistuvasti. Esimerkiksi Rita Stiensin Totuus kosmetiikasta on sellainen tietoteos, jota selaan alvariinsa. En pärjäisi vain sähköisellä versiolla. Myös meikän Marjoja ja maskaraa tiedän olevan monelle kirja, jonka pariin palaa yhä uudestaan. Silloin sähköisyys ei ehkä palvele. Esimerkiksi tiedon hakeminen tai kohtien merkkaaminen sähkökirjan sisältä on hankalaa. Sen sijaan Elisa Kirja -lukulistallani olevaa Helena Siiven Muuntogeenisen ruoan etiikkaa en tiedä luenko tämän ekan kerran jälkeen uudestaan, ja siksi ehkä tämä sähkökirjaversio riittää. On siis paljon kiinni kirjan käyttömäärästä kun puntaroi, hankkiiko kirjan sähköisenä vai fyysisenä.

Mutta sitten on se uskottavuus. Sähkökirja ei tunnu yhtä olemassa olevalta ja tärkeältä kuin fyysinen kirja. Siinä missä kirjailija on hienoimpia titteleitä koskaan, kuulostaa sähkökirjailija joltain Aku Ankan hahmolta. Siihen, että valtaosa kirjailijoista julkaisisi kirjansa pelkästään sähköisenä, en tiedä pääsemmekö koskaan. Kirja vetoaa tunteisiin ja tulee todennäköisesti olemaan kauan ihmiselle tärkeä nimenomaan fyysisenä asiana. Koen itse, että kirja ei myöskään ole yhtä uskottava teos, ellei sitä ole olemassa kirjakaupan hyllyssä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta toistaiseksi vanhanaikainen ajattelumalli on vallitseva ja olen itsekin sen vanki, vaikka nolottaa myöntää. Moni kirjailija kuitenkin julkaisee teoksensa myös sähköisenä ja siksi Elisa Kirjan kaltaiset palvelut ovatkin mainioita. Ne jotka eivät halua kasvattaa kirjahyllyn fyysistä sisältöä, voivat ahmia roppakaupalla tietoa, tunteita, jännitystä ja huumoria aineettomassa muodossa.

Olen tarjonnut teille kesän aikana ale-koodeja Elisan sähkökirjapalveluun ja olisi kiinnostava tietää, mitkä ovat kokemuksenne palvelusta? Testasitteko? Sähkökirja ei ole vielä lyönyt itseään läpi Suomessa ja Elisan päässä ollaan kiinnostuneita kuulemaan kehitysehdotuksia. Kertokaa siis ihmeessä, oliko sähkökirjakokemus positiivinen vai negatiivinen ja miksi näin? Kaipaisitko jotakin uudistusta palveluun ja minkälaista? Vai oletko sitä mieltä, että vain fyysinen kirja kelpaa?

Ale-koodit ovat muuten yhä voimassa:

  1. Koodilla noora1 voit lafata yhden mainioista Long Play –artikkeleista (et tosin uusinta).
  2. Koodilla noora2 saat 10% alennusta kaikista Elisa kirja –palvelun normaalihintaisista tuotteista.

Koodin hyödyntäminen vaatii rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Sitten kun oma kirjani numero kaksi on valmis, tulee sen saamaan myös sähköisenä. Lupaan.