Menu

Sähkökirja — uhka vai mahdollisuus?

Terveisiä saaristosta.  Olen jo pihalla viikonpäivistä ja vuorokauden mitan määrittää 3-vuotiaan kirkas ”mamma!”, joka kajahtaa kasin aikoihin mökin yläkerrasta, sekä auringon painuminen horisontin taa. Siinä välissä on kaadettu puu, raahattu oksia ja pölkkyjä eri pinoihin, poimittu mustikoita, testattu uutta matkablenderiä (lisää siitä myöhemmin), syöty kalaa ja uusia perunoita, poltettu peuranakit grilliin, saunottu, suppailtu (palaan tähänkin), uitu, heitelty kiviä veteen (Islan lempihommaa), putsattu rantaa levästä, ihmetelty laivoja… Mökkijuttuja. Olen myös tehnyt täällä jotakin, mitä en koskaan aikaisemmin: lukenut sähkökirjaa.

kc-sahkokirja

Kyselin FB:n puolella suhtautumistanne sähkökirjaan, itse kun olen jotekin onnistunut välttämään konseptia täysin. En ole muodostanut siitä oikeastaan mielipidettä, vain vältellyt koko asiaa.

Kun Marjoja ja maskaraa julkaistiin mietin, että pitäisikö kirja tehdä ekologisimmalla mahdollisella tavalla, sähköisesti, mutta jotenkin ajattelin, ettei se tavoittaisi teitä yhtä hyvin kuin oikea kirja. FB-kommenttienne perusteella niin olisi saattanut käydäkin… On kummallista, miten Suomessa sähkökirja ei ole vieläkään lyönyt läpi. Onko kyse siitä, että perinteinen kirja on meillä niin vahvassa asemassa, vai onko sähkökirjan lukeminen oikeasti jotenkin epämukavaa? Halusin selvittää. Olen nimittäin aloittelemassa toisen kirjani kirjoittamista ja mietin juuri nyt sen julkaisumuotoa. Olisiko sähkökirja fiksu ratkaisu, vai onko kirjan pakko olla olemassa myös fyysisesti?

Sähkökirjassa on kyllä ehdottomasti puolensa. Näin reissatessa ihan parasta on se kun oivaltaa, että kirjojen mukana raahaamisen sijaan voi pakata vain yhden laitteen ja ladata useampia kirjoja sitä mukaa kun hotsittaa.

Olen sivistynyt sähkökirjan osalta, koska Kemppari on mukana Elisa sähkökirja* –yhteistyössä. Olette ehkä huomanneet, että useampikin Suomen Blogimedian kirjoittajista parhaillaan tutustuu palveluun. Satu sivisti minua jo ennen kuin itse ehdin oivaltaa, että Elisa Kirjasta löytyy äänikirjojakin(!). Hanne puolestaan hoksasi, että palvelussa on materiaalia lapsille.

Juuri nyt makoilen siskoni purjeveneessä lukuhommissa — on puitteet kohdillaan! Mitä luen? Miten homma toimii ja olenko valmis antamaan sähkökirjalle mahdollisuuden? Siitä lisää myöhemmin… Pitää oppia eka itse, miten homma toimii!

Elisa antoi käyttöön koodin noora1, jolla te muut lukulomailijat voitte ladata yhden mainioista Long Play –artikkeleista. Nekin näet löytyvät sähkökirjapalvelusta. Ihan mahtavaa! Ja jos innostutte ostamaan palvelusta kesälukemista, noora2-koodilla saatte 10% alennusta kaikista Elisa kirja –palvelun normaalihintaisista tuotteista. Koodin hyödyntäminen vaatii rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Jännää nähdä, tuleeko minusta ja sähkökirjasta sittenkin kaverit. Toistaiseksi plussia on kertynyt enemmän kuin miinuksia!

*Sisältöyhteistyökumppani