Menu

Helsingin terveellisin brunssi

Annoin jo FB:n puolella pika-arvion Johan & Nyströmin raakabrunssista. Tässä hieman seikkaperäisempi reittaus.

Ensinnäkin on todettava, että Helsingin kokoisessa kaupungissa luulisi raakaruoan saamisen olevan helppoa. No ei ole. Ruokamaailman megatrendi on yhä blogi-ilmiö, vaikka sen hitto vie luulisi jo ylettyneen ravintolakentällekin. Missä ovat Helsingin raw food -ravintolat? Perustakaa nyt joku äkkiä sellainen, siitä tulee hitti — kunhan ruoka on hyvää. Sitä nimittäin Johan & Nyströmin brunssin antimet ovat. Ruokien valmistamisesta vastaakin (ainakin osittain) Magnus Appelberg, jonka tunnen monen vuoden takaa. Mies on huippukokki ja sen todisti sunnuntainen brunssikin, aivan upeita makumaailmoja!

kc-jn1

Johan & Nyströmin tiloissa järjestettävä raakabrunssi nautitaan kahden pitkän pöydän ympärillä ja ruoat on asetettu huoneen etuosaan pöydälle catering-henkeen. Huone ei ole perinteisen ravintolamainen ja tilaisuutta kuvaa mielestäni hyvin tilapäisyyden tuntu. Se ei kuitenkaan välttämättä ole huono asia ja sitäpaitsi ruoka on niin hyvää, että kotikutoisuuden antaa anteeksi. Se kääntyy enemmän sympatian kuin negaation suuntaan. Magnus kertoo tarjoilupöydän takana ruokailijoille koko brunssin ajan seikkaperäisesti, mitä eri salaatit, tahnat ja kakut sisältävät. Se on hyvä, sillä varsinkaan ensikertalainen ei osaa aina päätellä, mistä mikäkin ruoka on valmistettu.

kc-jn5

Pelkkä hyvä ruoka ei kuitenkaan tee täydellistä brunssia. Siihen vaikuttaa paljon miljöö ja mutkattomuus: ruoka pitää saada lautaselle kohtuullisella jonottamisella ja tunnelman on oltava brunssimainen, eli rento ja helppo. Johan & Nyströmin brunssia vaivasi ainakin sunnuntaina muodollisuus, jäykkyys hiljaisuus: olisin kaivannut musiikkia taustalle, vaikka sitten ihan hiljalleen, mutta kuitenkin. Lisäksi ruokaa joutui jonottamaan välillä jopa kohtuuttoman kauan.

Pitkien pöytien ympärillä istumisen voisi kuvitella lisäävän yhteisöllisyyttä ja rentoa tunnelmaa, mutta lapsiperheen näkökulmasta oma pöytä olisi ehkä parempi. Ei tarvitsisi kokea olevansa niin hankala kanssaruokailija vieressä istuville.

jc-jn6

kc-jn2

kc-jn3

Pöydässä oli paljon herkkuja: raakamysliä, hedelmäsalaattia, siemenkräkkereitä, avokadotahnaa, hummusta, muita tahnoja, salaatteja, ”kalapullia” (joissa ei raakaruokamaiseen tapaan tietenkään ollut kalaa, nimi tarkoitti lähinnä pullien muotoa ja ehkä vähän makumaailmaakin) ja muutama raakasuklaakakku. Kakut olivat omia suosikkejani!

Tarjolla ei ollut teetä, kahvia tai mehuja. Vesi kuuluu 30 euron arvoisen brunssin hintaan, mutta juomat on haettava ja maksettava erikseen. Tämä lisää brunssiin hintaa tuntuvasti, minusta siitä tulee liian kallis. Johan & Nyströmin brunssivastaava, Pasi Kokko perustelee juomapolitiikkaa näin:

Siihen miksi kahvi/tee eivät kuulu brunssin hintaan on syynsä. Johan&Nyström on kahvinpaahtaja ja teekauppias, jonka tavoite on muuttaa suomalaista kahvi/ teenjuontikulttuuria paremmaksi, pois vanhasta tavasta, missä kahvin tai teen mahdollisimman halpa hinta on tärkein syy sen tarjoamiseen. Me haluamme tarjota kahvia, mistä viljelijät saavat mahdollisimman hyvän palkan (ostamme raakakahvista 85% itse suoraan tuottajilta ), sekä mahdollisimman paljon luomua. Teemme on valmistettu luonnon omista raaka -aineista. Uskomme, että kuluttajia kiinnostavat niin kahvin alkuperä ja tuotanto-olosuhteet. Uskomme, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan tästä. Arvostamme viljelijöitä sekä kuluttajia ja haluamme tarjota parasta. Siksi myös emme sisällytä juomia brunssin hintaan.

Hienoja ajatuksia, mutta missä olivat ihanat raakamehut? Kun käytetään sanaa brunssi, tarkoitetaan päivän ensimmäistä ateriaa ja tuoremehut kuuluvat ainakin minusta asiaan. Raakabrunssi olisi mitä parhain paikka upeiden mehujen nauttimiseen! Mielestäni Johan & Nyströmin brunssi on ennemmin lounas, brunssi-sana johtaa ehkä hieman harhaan. (Olisin kaivannut tarjolle myös raakapuuroja). Mutta jos tällaista ruokaa saisi Helsingissä jostakin lounasaikaan, olisin oitis oven takana!

Toivottavasti raakabrunssille löytyy tarpeeksi kävijöitä jatkossakin, vaikka brunssin hinta on kaupungin kalleimpia. Ainakin toistaiseksi asiakkaita on riittänyt: varasin pöydän  melkein kaksi kuukautta aikaisemmin, koska kattaukset on aina varattu oppuun. Kilpailulle olisi tässä kaupungissa ehkä kysyntää.

kc-jn4

 Raakakakku oli oma brunssisuosikkini.

Vaikka Johan & Nyströmin raakabrunssia ei järjestetä joka sunnuntai, saa ihania raakakakkuja silti vaikka joka päivä. Miljööltään Helsingin ihanimpiin kahviloihin lukeutuva paikka on oiva paikka nauttia pala kakkua ja kahvia tai teetä. Tulen aivan varmasti menemään toistekin, mutta brunssia toivon hieman kehitettävän.