Menu

Ruokaa hävikistä ja kiinnostava paneeli

En tiedä mistä aloittaisin, niin uskomattoman kiinnostava oli eilinen Hotelli- ja ravintolamuseon tiloissa pidetty Kestävä ruokakulttuuri -paneelimme. Kerrankin oli tarpeeksi aikaa haastatella kiinnostavia ihmisiä.

kc-ruokakulttuuri

Yllätyin monista vastauksista. Kokkikartano Oy:n toimitusjohtaja Kati Rajala kertoi, kuinka firmansa tavoitteena on käyttää aina esimerkiksi kotimaista perunaa. Todellisuudessa kuitenkin jo se, että 70% käytetystä perunasta on kotimaista, riittää siihen, että tuotteissa kerrotaan kaiken käytetyn perunan olevan kotimaista. Toisinaan perunantoimittajat kuulemma kyselevät ”onko prosentit jo täynnä?”. En ymmärrä, kuinka melkein kolmannes raaka-aineesta saa olla muuta kuin tuotteessa väitetään?

Toimittaja Pauliina Siniauer puolestaan kertoi ostaneensa Suomi-ruokakuukautensa (eli käytännössä helmikuun) jälkeen vain kolme hedelmää. Yrttimestari Sami Tallberg täydensikin, että marjat ovat suomalaisten hedelmät. Saamme vitamiinimme sieltä, emme tarvitse appelsiineja ja vastaavia talvella, vaikka niin ehkä kuvittelemme.

Eräs vanhempi rouva yleisöstä pyysi puheenvuoroa ja ihmetteli, kun maalta kaupungin marketteihin tullessa ei löydä tavallista maitorahkaa kaupan maitohyllystä. Kun siellä on niin paljon vaihtoehtoja, että ne perustuotteet hukkuvat. Hän ehdotti kauppoihin mummohyllyjä, joissa olisivat kaikkien tuotteiden perusversiot — ja vielä tarpeeksi isolla fontilla varustetut tuoteselosteet. Ei huono idea.

kc-hävikkiruoka

 Stadian ammattiopiilaitoksen opiskelijat valmistivat ruokaa K-Citymarketin hävikkiaineksista.

Luomuviljelijä Jukka Lassila puhui paljon alkuperättömästä luomusta ja siitä, että kaupan bulkkiluomu ei ehkä ole sitä, mitä luomua arvostavat ihmiset kuvittelevat saavansa. Tätä aihetta pitää tonkia enemmän, sillä hämmentyneenä olen seurannut, kuinka kauppojen halpamerkkien alle on alkanut ilmestyä ihmeellisen paljon luomua. Onko se aitoa? Tähän pitää hakea vastauksia

Keskustelimme myös ruoan hinnasta, johon Anton & Antonin perustaja Niina Hietalahti totesi ”liian halpaa”. Muut olivat samaa mieltä. Hietalahti uskoo asiakkaittensa heittävän vähemmän ruokaa roskiin kuin ne, jotka ostavat marketeista paljon ja halpaa. Kaalliimpaan ruokaan suhtautuu vakavammin. Pauliina puolestaan komppasi, että varsinkin jos valmistaa ruoan — vaikka leivän itse — tulee sitä harvoin heitettyä pois. Ehkä kaipaamme kiinteämpää suhdetta ruokaamme — suurin osa hävikistä kun syntyy juuri kotitalouksissa.

Yleisöä oli tilaisuudessa mukavasti ja kiitos vielä kaikille livestreamingiä kommentoineille. Tällaisia pitäisi ehdottomasti tehdä jatkossa enemmän!

Koko kaksituntinen on nähtävissä täällä.