Menu

Limetin kuoret maustejauhoksi

Olen huono heittämään mitään pois. Säästän esimerkiksi tyhjiä pahvirasioita, niitä kun voi uudelleenkäyttää vaikka lahjatarkoituksiin. Säästän myös lehtiä, vaikken koskaan lue vanhoja naistenlehtiä uudelleen. Säästän tyhjiä muovipurkkeja, koska Isla ehkä saattaisi tarvita askarteluhommissa niitä materiaaliksi… Olen oikeasti ihan hullu roskan panttaaja, mutta tänään olin siitä pelkästään tyytyväinen.

Luomulimetin kuoret. Ne ovat olleet kuivattuna lasipurkissa pari vuotta. Alunperin pieni satsi limetinkuoria kuivahti itsekseen ja huomasin, että niiden tuoksu oli vielä kuivumisenkin jälkeen huumaava. Laitoin kuivuneet kuoret purkkiin ja aina kun käytin uudesta limetistä viimeiset pisarat, annoin kuoren kuivahtaa ja laitoin talteen. Ajattelin, että keksin jossain vaiheessa tavan hyödyntää niitä.

Lasipurkki unohtui pariksi vuodeksi kaapin perälle ja avasin sen eilen, kun siivouspuuskissani päätin raivata koko keittiön ja heivata kaiken turhan.

kc-limet

Odotin kannen alta homeista hajutulvaa, mutta vielä parin vuoden jälkeenkin tuoksu oli yhtä herkullinen! Mietin, että kuinka ihmeessä saisin odöörin hyötykäyttöön, kun naapurin Aki paukkasi aamutuimaan paikalle. ”Tee limesuolaa” totesi hän ohimennessään. En jostain syystä ollut ajatellut, että käyttäisin kuoret ravintona, mutta Akin idea oli niin kiehtova, että heitin kuivuneet limetinkappaleet blenderiin.

Ihan mikä tahansa tehosekoitin ei kovia hedelmänkuoria jauhoksi saa, käytössä on oltava vähän tujumpi laite. Nelisen vuotta sitten hankkimani Vita-Mix on yhä voimissaan ja hyvä niin, koska maksoimme siitä muistaakseni 800 euroa. Laite on osoittautunut aivan uskomattomaksi voimanpesäksi, saan tehtyä esimerkiksi manteleista itse mantelijauhoa.

En siis arkaillut heittää kuoria koneeseen ja muutamassa minuutissa blenderi työsti ne jauhoksi:

kc-limejauho2

Maistoin sormenpäällä ja huusin heureka! Luomulimetinjauhoa, joka suorastaan huutaa päästä osaksi kala- ja thairuokia. MIten en ole keksinyt tätä aikaisemmin? Käytämme paljon sekä luomusitruunaa että -limettiä ja on aina ahdistavaa heittää kuoret pois, kun hedelmät ovat maksaneet niin paljon. Olen aikaisemmin raastanut kuorta ruokiin, mutta aina osa hedelmästä on mennyt roskiin. Ei mene enää! Olen tästä yhtä fiiliksissä kuin siitä, että keksin syödä parsakaalista jalankin.

kc-limejauho

Limettijauhe maistuu suolaiselta (limetin maku huijaa makunystyröitä ja on siksi hyvä niille, jotka koittavat vähentää suolan käyttöä), joten en aio sekoittaa siihen mitään muuta. Laitoin jauheen purkkiin odottamaan illan lohiateriaa. Ajattelin yhdistää mausteen kookoskermaan ja vihanneksiin.

Oi oivallusten torstaiaamu!

Psst… Huomasin, että affi-yhteistyöpuljussa on myynnissä Stollar BBL550 tehosekoitin*, jonka tehot varmaankin riittävät esim. kuivattujen limekuorten hienontamiseen. Hinta on vain 169 €. Onko jollain teistä kokemuksia tästä laitteesta? Merkki on itselleni uusi.

*Affi-linkki