Menu

Piirakkaa tarjolla!

Mainostin keskiviikkona leipovani ekaa kertaa karjalanpiirakoita ohraan ja homma onnistui hyvin! Miksi kukaan on koskaan alkanut käyttää karjalanpiirakoissa riisiä? Ohra on paitsi herkullinen täyte, myös sikahalpaa. Esimerkiksi tämän blogauksen 25 piirakan täytteet syntyvät vain kahdesta desistä ohrasuurimoita. Aluksi suhde 2 desiä ohraa ja 1,2 litraa kauramaitoa ehkä kuulostaa oudolta, mutta kyllä se ihan oikein on.

Tein piirakat kahta reseptiä yhdistelemällä.

Täyteen tein maku.fi -saitin ohjeella, paitsi että korvasin reseptin kevytmaidon kauramaidolla.

Ohrapuuro

  • 12 dl kauramaitoa
  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 1 tl suolaa

Valmista karjalanpiirakoiden täytettä varten ohrapuuro. Kaada maito kattilaan ja lämmitä sekoittaen kiehuvaksi. Lisää ohrasuurimot ja anna hautua hiljaa liedellä poristen 1–1 1/2 tuntia. Sekoittele puuroa välillä pohjaa myöden ja mausta suolalla. Anna jäähtyä.

Huomautus: itse käytin rikottuja suurimoita, jonka vuoksi keittoaikakin oli alle tunnin. Ehkä noin 45 minuuttia.

Kuoritaikinan reseptin nappasin Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista (mikä nimi!). Tosin heitin 5 ruisjauhodesilitran sekaan vielä 1 desin spelttivehnäjauhoja, koska taikinani oli vähän liian löysä. Käytin spelttijauhoja myös kaulimiseen.

Kuoritaikina

  •  2 dl kylmää vettä
  • 5 dl ruisjauhoja (joista esim. 2 dl riihiruisjauhoja ja 1 dl karkeita ruisjauhoja)
  •  1 tl suolaa
  •  2 rkl öljyä
  •  ruisjauhoja kaulimiseen

Taikinan vaivaa valmiiksi muutamassa minuutissa, jonka jälkeen se kannattaa laittaa kelmun sisään odottamaan leipomista. Tein puuron ja taikinan valmiiksi ja lähdin hakemaan Islaa tarhasta. Tulimme kotiin, söimme illallista ja ryhdyimme leipomaan. Kaksivuotias on loistavaa leipomisseuraa: taikinapallo kouraan, pieni kaulin toiseen ja lapsi viihdyttää itseään helposti puolituntia. Siinä ehtii siis ihan rauhassa rypyttää, vaikka ajatus näin pienen skidin kanssa leipomisesta ehkä kuulostaa vähän hc:lta.

Taikina oli helppokäyttöistä ja ohrapuuro toimi täytteenä mainiosti. Kananmunaa ei ohratäytteessä tarvitse olla, irtonaisemmassa riisipuurossa se sen sijaan saattaa olla tarpeen.

Aikaisemmin olen uunittamisen jälkeen sivellyt piirakat voisulalla, mutta nyt päätin testata maku.fi:n ohjetta:

Voiteluun

  • 3/4 dl kauramaitoa
  • 75 gvoita

Sulata kattilassa maito ja voi. Kastele paistetut, vielä lämpimät karjalanpiirakat molemmin puolin seokseen ja nosta leivinliinan alle pehmenemään. Maito-voiseoksen voit levittää piirakoille myös pullasudin avulla.

Niksin ansiosta sain aikaiseksi aiempaa pehmeämpiä piirakoita, mikä miellytti niin isoja kuin pieniä. Itsekin diggasin, vaikka toisaalta kovia piirakoita on ihana jäystää oikein olan takaa.
Ja hei katsokaa mitä tuotekehitystä!
Kumpikohan oli satsin eka ja kumpi viimeinen, jonka rypytin?

Nautimme piirakat munavoin ja punaviinin kanssa. Ihan perus torstai-illan ateria (not).
Kiitti kaikille FB:n puolella ohrahommissa neuvoneille, näin sitä oppii vanhakin koira uusia juttuja. Ohra on tullut keittiöömme jäädäkseen.