Menu

(Piilo)mainontaa

Blogissani on ollut reilun kahden kuukauden ajan käytössä linkkejä, joita klikkaamalla olen tienannut rahaa. Ennen kuin revitte pelihousut kappaleiksi, kannattaa lukea postaus ja sitten laittaa blogauksen perään oma kommentti. Niitä nimittäin otetaan nyt mieluusti vastaan.

Kuten tiedätte, on Kempparin ylläpitäminen nykyään rakkaan harrastuksen lisäksi myös työ. En ole missään palkollisena, vaan mulla on firma, jonka kautta teen erilaisia projekteja. Blogi on niistä yksi, se ei enää ole vain harrastus niin kuin aloittaessani.

On aika hiton tyhmää antaa jatkuvasti mainosta firmoille, joilta ei saa mitään takaisin — ovatpa ne sitten mitä tahansa ekologisia tai eettisiä toimijoita. Siis eihän siinä ole järjen hiventä. Surkeinta bisnestä ever. Hjallis varmaan löisi avarilla poskelle jos kuulisi, minkälaisella businesslogiikalla täällä kulutetaan suurin osa työpäivästä. Tai ainakin nauraisi räkäisesti ja pudistelisi päätään.

Olen joutunut valinnan eteen: lopetanko blogin vai koitanko saada sillä pientä elantoa.

Monet tuotteet on myyty loppuun tai niiden myynnissä on näkynyt selvä piikki tai pitkäkestoisempi nousu sen jälkeen kun olen tuotteista kirjoittanut. Ihan siis hyvää hyvyyttäni. Minä olen neljän vuoden ajan istunut illat koneella kehuen tuotteita, joden käyttäminen on minusta fiksumpaa kuin verrokkiensa. Puhun luonnonkosmetiikasta, elintarvikkeista, muodista, designista jne. Olen toki saanut tuotteita ilmaiseksi ja kosmetiikkaa nykyään paljonkin, mutta ei sillä asuntolainaa makseta. Niinpä on ollut pakko alkaa funtsia sitä, miten tässä hommassa olisi joku tolkku. Voisinko siis hyötyä rahallisesti niistä tuotteista, joita haluan kehua? Niitä tuotteita nimittäin on paljon ja annan todella mieluusti teille vaihtoehtoja Nestlén, L´oréalin, Atrian, Valion, McDonaldsin tai muiden jättiläisten tilalle, kun vaan sellaisia bongaan ja hyväksi havaitsen.

Päätin testata affiliate-mainontaa Kempparissa elokuussa ja olen nyt parin kuukauden myötä oppinut, että voin hyötyä taloudellisesti vähän siitä, että kulutan perslihaksiani blogin ylläpitämiseen. Käytän Trade Doubler -nimistä affiliate-ohjelmaa — jatkossa mahdollisesti muitakin. Olen ollut asiasta hissukseen siksi, että halusin rauhassa nähdä, miten homma käytännössä toimii.

Tienaan parhaillaan blogin affi-mainoksilla noin 500-700 € kuussa ja sen lisäksi myyn mainostilaa blogin oikeasta laidasta. Olen huomannut, että tällä sekä kolumnipalkkiolla, luentokeikoilla ja satunnaisilla muilla prjojekteilla ihminen saa maksettua asuntolainan ja perheen kulut. Affi-mainonta oli ensin kahden kuukauden kokeilu, jonka nyt olen päättänyt ottaa osaksi saittini ansaintalogiikkaa.

Käytäntöni on ollut — ja tulee olemaan se — että kirjoitan blogaukset ensin valmiiksi ja käyn sitten katsomassa, ovatko ne firmat, jolle olen antamassa ilmaisen mainoksen, Trade Doublerissa. Jos ovat, teen niin kutsutun syvälinkityksen, joka tarkoittaa sitä, että saan tietyn komission kävijöistä tai ostoista, joita ko sivulla tehdään.

Affi-mainonnan käyttö ei jatku yhtä salamyhkäisesti kuin tähän saakka. Tästä blogauksesta lähtien tunnistatte linkit, joiden kautta voin saada komissiota pienestä tähdestä*. Tähti ei siis tarkoita, että kukaan olisi antanut minulle etukäteen rahaa linkkaamisesta, mutta sitä se tarkoittaa, että jos innostutte tuotteesta jota suosittelen ja päätätte mennä ostamaan sen, saan itselleni siitä pienen siivun. Minusta se ei ole kauhean väärin, mutta tietenkin asiasta kuuluu kertoa. Ja tietenkin se voi vaikuttaa teidän mielipiteisiinne tuotteesta — ja minusta. Mikäli vaikuttaa siltä, että te ette ollenkaan sulata affimainoksia, saatan luopua niistä. Haluan kuitenkin nähdä, miten te otatte homman vastaan ja miten se vaikuttaa blogin suosioon. Tähän astihan kävijämäärä on koko ajan vain kasvanut, kaikki nämä neljä vuotta. Kiitos siitä!

Minusta olisi mah-ta-vaa, että blogini olisi 100% mainosvapaa vyöhyke. Mutta kuka sen voisi turvata? Yle. En juuri muita keksi. Lafka on kuitenkin taloudellisesti siinä jamassa, että toivoa ei juuri nyt ole (R.I.P. Uusi Musta as it once were). Ehkä jonain päivänä taas saan yleisradiorahoitusta ja homma jatkuu mainoksitta.

Aikaisemmin tein tätä ilmaiseksi, nyt saan teidän toimintanne perusteella vähän tai vähän enemmän palkkaa.

Todettakoon tässä vaiheessa, että jos te kaikki 20 000 viikottaista lukijaani maksaisitte mulle jokainen vaikka 50 senttiä kuukaudessa, niin tekisin teille mainosvapaata blogia ja paljon enemmänkin! Saatte tämän parhaillaan ilmaiseksi, ja siksi minun on keksittävä tulonlähteitä. Kertokaahan: ovatko affi-mainokset ok?

Psst… Blogauksen aiheesta juttua Ylen sivuilla: Mainostus elättää satoja bloggaajia.

… ja siis enhän mä näillä affi-tuloilla todellakaan elä. Kyse on vasta joistakin sadoista euroista per kuukausi. Mutta yhdessä bannerimainonnan kanssa aletaan puhua ihan kohtuullisesta siivusta.