Menu

Nurmi jeans — made in Finland!

Suomessa ei ole liikaa vaateteollisuutta. Kotimaiset merkit, jotka teettävät tuotteensa suomalaisella työvoimalla — ja oikeasti saavat aikaan laatudesignia — heille voi nostaa hattua. Yksi loistava esimerkki on Nurmi.

Vaatesuunnittelija Anniina Nurmi on pitänyt Vihreät vaatteet -blogiaan jo vuosia ja tonttinsa onkin mainio tietopankki niille, jotka kaipaavat infoa nimenomaan vaateteollisuuden ja vaatteen eettisistä ja ekologisista ulottuvuuksista. Hienoa on se, että Anniina lisäksi suunnittelee muotia itse, ekologisista lähtökohdista tietenkin.

Nurmi-merkki on monelle teistä varmasti entuudestaan tuttu, mutta oletko joskus sovittanut brändin vaatteita? Niissä nimittäin tuntee laadun, jokaista saumaa myöten. Juuri niitä pieniä yksityiskohtia, joista aina välillä muistuttelen, kun joku esimerkiksi kysyy niksejä siihen, miten kirppareilla erottaa laatutuotteen kaiken halpiskaman joukosta.

Piipahdin Anniinan työhuoneella ja sovittelin luomuksiansa havaitakseni, että esimerkiksi 90-luvun jämäkankaista tehdyt paidat ovat aivan älyttömän laadukasta kangasta ja leikkaus miellyttää isosti! Hihoista ja ylhäältä väljä, vyötäröiltä kapeampi, oikein superhyvä sanoisin. Anniina on kuulemma hankkinut paitamateriaalit mieheltä, joka on hamstrannut 90-luvulla itselleen lopettaneiden puljujen kangaspakkoja. Hyvin tehty sinä viisas mies siellä jossain ja nerokasta Anniinalta käyttää näitä ylijäämälaatumatskuja omassa tuotannossaan. Tämä Aura-paita on ehdoton suosikkini.

Kuva: store.nurmiclothing.com

Kokeilin paitaa myös mustavalkoisella kuosilla, mutta värit miellyttävät tällä hetkellä ehkä enemmän. Puin sovituskopissa paidan kaveriksi farkut, ne joista jo lyhyesti mainitsinkin.

Nurmi-merkin naisten ja miesten farkut ovat nähneet päivänvalon hiljattain ja hyvä niin, sillä jämäkät ja ajattomat, kotimaiset farkut ovat harvinaisuus. Nurmi-farkut ommellaan Keiteleellä, kangas valmistetaan turkkilaisesta ja kiinalaisesta materiaalista;, hampusta ja puuvillasta. (Kuten uusin ELLE-lehti väitti, suomalaista puuvillaa ei ole olemassa. ;))

Farkkujen kangas on 45% luomupuuvillaa ja 55% hamppua. Farkkumateriaali tuntuu pehmeältä ja karhealta ja se näyttää sellaiselta 50-luvun kestofarkulta. Housut ovat erittäin napakkaa tekoa ja itse puen ne mieluiten fiftaristailiin käärien lahkeita hieman.

On loistavaa, että tämä rohkea nainen valmistuttaa farkkuja Suomessa, vaikka suurin osa teettää kamansa idässä. Kandee muistaa, että pelkkä suomalainen aivopääoma ei tee tuotetta kotimaiseksi, vaikka niin usein näkee mainostettavan. Esimerkiksi Marimekko saisi mielestäni vähän skarpata. Mainitsen nimenomaan Marimekon siksi, että pidän paljon monista merkin tuotteista, mutta haluaisin nähdä Marimekon työllistävän suomalaisia eikä jengiä jossain fönessä.

 

Nurmi-farkkuja voi sovitella Nudgessa tai Anniinan työhuoneella, joka toimii myös kauppana. Nettikaupassaan hinta on 169€, mutta tällä hetkellä Kempparin lukijoille on olemassa -30% tarjous (saitin oikeassa reunassa).

Ilmoitettakoon, että sain Anniinalta oravannahkakauppana kuvan paidan ja housut. Näin me pienituloiset toimittajat ja vaatesuunnittelijat autetaan toisiamme: toinen saa vaatteet ja toinen saa mainoksen (tuon bannerin saitin laitaan siis).

Onnentoivotukset Nurmi-farkuille ja Anniinan uralle muutenkin. Ihailtavaa työtä teet!