Menu

Joutsen-kosmetiikka sisältää synteettisiä kemikaaleja

Luin pari päivää sitten uutisen:

Iso osa meikeistä päätyy pesuveden mukana vesistöihin, kertoo pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin asiantuntija.

Meikeissä on muun muassa ihmisten ja eliöiden hormonitoimintaa ja lisääntymistä haittaavia aineita. Niissä on myös huonosti hajoavia ja vesieliöille myrkyllisiä aineita. Värikosmetiikassa voi olla myös jäämiä raskasmetalleista.

Lähde: hs.fi

Asia on monelle varmaan uusi ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että meikkien myrkyllisistä kemikaaleista on todella tärkeä puhua, mutta mitään uutta tietoa tämä ei todellakaan ole. Hyvä silti, että tärkeä asia nostetaan esille.

Vaikka ehkä kaivan omaa hautaani, on pakko silti avautua, että minusta tämä tuntuu lähinnä Joutsenmerkin oman logon kiillottamiselta: taho kertoo, kuinka sillä on niin tiukat kriteerit, etteivät mitkään meikit ole vielä saaneet Joutsenlippumerkkiä, mutta samalla merkki löytyy kosmetiikkatuotteiden kyljestä, jotka sisältävät synteettisiä kemikaaleja. Esimerkiksi sodium laureth sulfatea on monissa Joutsen-tuotteissa. Suomen Luonnonsuojeluliiton Jari Huhtalan näkemys vuonna 2009 oli, että aine on ympäristölle haitallinen.

Joutsenlippu ei väitä olevansa luonnonkosmetiikkaa, mutta ratsastaa kyllä luonnollisuudella minkä ehtii. Vai olenko ainoa, josta tuntuu siltä?

Tässä esimerkkinä Bliv-saippuan tuoteseloste:

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Sodium Lauroyl Glutamate, Glycol Distearate, PEG-150 Distearate, Cocamide MEA, Betaine, Laureth-10, Propylen Glycol, Hippophae Rhamnoides (Seabucktorn) Extract, Parfum, Citric Acid, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate.Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Sodium Lauroyl Glutamate, Glycol Distearate, PEG-150 Distearate, Cocamide MEA, Betaine, Laureth-10, Propylen Glycol, Hippophae Rhamnoides (Seabucktorn) Extract, Parfum, Citric Acid, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate.

Kukaan ei ole täydellinen, tiedän sen ja Joutsenlippu edustaa monia hyviä asioita, mutta allekirjoittanutta risoo silti. Heivatkaa hei siellä Joutsenmerkillä kaikki kyseenalaiset aineet — jotka ovat heivattavissa — ennen kuin alatte lesoilla. Hmph.

HUOM: Alunperin väitin tekstissäni, että Joutsenlippu-tuotteissa voi olla parabeenejä, mutta kyseessä oli väärinkäsitys. Olen pahoillani kaverit, mutta onneksi asia saatiin oikaistua nopeasti!

Psst… Löydät kaikki Joutsenmerkin kosmetiikkatuotteet täältä.