Menu

Kevennysviikko: nesteitä ja raakaruokaa

Paaston terveellisyydestä ollaan eri mieltä, mutta minulle se on aina tehnyt hyvää. Paastosin alkuvuodesta ja lupasin silloin haastaa teidät mukaan kesäkuiseen paastorutiiniini. No hitto olin unohtaa koko homman! Huomasin Berliinistä palattuani, että juhannukseen ja kesälomaan on vain kuusi päivää ja koska en halunnut jättää paastoa lomahommiksi, otin sen ohjelmaan ihan lennosta suoraan Berliinireissun jälkeen. Sen kummemmin laskeutumatta.

Berliinissä ei juuri tullut paasto mieleen. Söin ja join jotakin koko ajan, tietty.

Paastoon suositellaan laskeutumaan etukäteen (mm. kahvi, liha, tupakka ja alkoholi jätetään mielellään ajoissa pois), jotta paasto-oireet eivät olisi ihan ylitsepääsemättömät. Oma laskeutumiseni on aina ollut alkoholin osalta viikko ja muuten noin pari päivää ennen paaston alkua. Nyt en laskeutunut varsinaisesti ollenkaan, mutta koska en juo kahvia, polta tupakkaa, syö kauheasti lihaa tai käytä hirveästi alkoholia, uskalsin aloittaa paaston päivän varoitusajalla. Tämä ei ole minkään paasto-oppaiden suositus, mutta jos oma ruokavalio on kasvispainotteinen ja edellämainittuja ”koukuttajia” käyttää muutenkin harvoin, miksipä ei? Näin minä ajattelin ja uskalsin. PAITSI, että päätin jättää suolihuuhtelut tekemättä. JA söin vähän raakaruokaa. Kyseessä ei siis ole paasto, vaan nestepainotteinen kevennysviikko. Kutsutaan sitä vaikka sellaiseksi.

Jätin suolihuuhteout pois siksi, että se vaatii aamuin ja illoin rauhallisen hetken ja lapsiperheessä siis sen, että toinen aikuinen hoitaa lapsen ilta- ja aamutouhut. Koska ryhdyin paastoon todella lyhyellä varoitusajalla, päätin tehdä sen niin, etten kuormita omalla kuviollani muiden elämää. Siksi siis jätin pois suolihuuhtelun, joka sinänsä ei ole ollenkaan epämiellyttävää (päinvastoin: sen pointtihan on vain helpottaa paasto-oireita).

Kuva: kukkalaakso.com

Ostin ihan samat kasvis- juuresmehut, Molkosanin ja teen kuin aina paastotessani, mutta kasvisliemikuution korvasin Misokeitolla. Näin siksi, että ekana paastopäivänä huomasin, ettei jääkaapissa ollutkaan kasvisliemikuutioita (misokeittoa sen sijaan löytyi). Se toimi oikein hyvin ja sai koko homman vaikuttamaan mukavasti epäpaastomailselta. Kahden ekan päivän aikana olo oli ihan hyvä ja fiilis ihan sama kuin paastotessa aikaisemminkin. Keskiviikkona oli Jolien lanseerauskekkerit, jossa tiesin olevan tarjolla Katjan ja Jutan raakaruokaherkkuja. Koska olin muutenkin semipaastolla, maistoin vähän salaattia ja kakkuakin. Pelkäsin vähän kusauttaneeni koko homman, mutta en onneksi. Jatkoin ”paastolla” vielä kaksi päivää ja lopettelin juhannusaaton iltana. Ei ongelmaa!

Taivaallisia raakaruokaherkkuja á la Joliemimmit!

Käyn paastotessa aina päivittäin puntarilla ja huomasin, että tälläkin kertaa painoa (eli nesteitä) katosi elimistöstä ihan samaan tahtiin kuin oikeaoppisellakin paastolla (noin 300-400 g vuorokaudessa). Lisäksi olotila oli samalla tavalla rauhallinen, mutta virkeä ja homma toimi paljon odotettua paremmin! Jos siis ei ole mahdollisuuksia suolihuuhteluun, voi minun kokemukseni perusteella nestepaastota ilman rööriä äässissä. Jos kuitenkin saat inhottavia paasto-oireita, auttaa suolihuuhtelu siihen heti.

Kevennysviikkoni teki meikäläiselle ihan saman kuin oikeaoppinen paastokin, yllättävää kyllä.