Menu

Elintarvikejätteestä lukusustuotteeksi

Muistatte varmaan kalannahkapostaukseni. Niitä on ollut joitakin, viimeisimpänä Coston kalannahkainen hattu, joka tehtiin allekirjoittaneelle tilaustyönä (valitsin siis materiaalit, vuorta myöden). Innostuin kun huomasin Nelliinan blogissa kalannahkaisen pikkulaukun, joka kuulemma oli kotimaista suunnittelijantyötä. Otin heti yhteyttää Viona Blu -merkin takaa löytyvään Sirpa Kalliolaan ja sovimme tärskyt.

Tuotteet tekivät minuun vaikutuksen ja niin myös Sirpa. Hän on ollut töissä Louis Vuittonilla ja nähnyt läheltä luksusmerkin bisnespuolta. Sirpa oli kauan halunnut luoda oman laukkumerkin ja Vuittonilla into omaan kasvoi. Suomeen palattuaan Sirpa laittoi hommat rullaamaan, Viona Blu perustettiin joulukuussa 2011.

Virosta löytyi oikeanlaista käsityöosaamista ja sitä kautta myös materiaali Sirpan tuotteisiin: lohen nahka. Viona Blu-tuotteissa käytetty materiaali on elintarviketeollisuuden roskaa, joka päätyisi tunkiolle, ellei sitä hyödynnettäisi esimerkiksi tähän tapaan asusteiksi. Tartossa jätteestä taiotaan luksusta. Se ei käy ihan käden käänteessä: ennen kuin nahkaa päästään värjäämään ja ompelemaan, on sitä käsitelty moneen kertaan. Materiaali ei siis ole käyttäjälleen halpaa, vaikka aluksi niin luulinkin.

Lopussa kuitenkin kiitos seisoo. Viona Blu -tuotteissa minusta melkein kaikki on kohdallaan. En ole varma onko brändinimi paras mahdollinen, mutta itse tuotteet ovat kauniita, klassisia, rannekkeet jopa rokahtavia, värimaailma on eheä ja brändi eettinen ja päämateriaalia ajatellen ekologinenkin. Vielä ekologisempaa homma olisi jos itse värit olisivat luonnollisia, mutta ne ovat ihan taviskamaa (näin kirkkaita punaisia, sinisiä ja keltaisia kun ei luonnonväreillä saa aikaiseksi). Annan kuitenkin pisteet sille, että kalannahasta tehdään vihdoinkin salonkikelpoista.

Mustaa, luun valkoista ja keltaista. Täydellinen väritrio!

Kuten kuvista näkee, ovat tuotteet pienimpiä yksityiskohtia myöten huolellisesti valmistettuja. Kaikki Viona Blu -tuotteet tehdään ateljeessa Tartossa. Niitä eivät väännä pikkulapset kaukomailla, vaan koulutetut ateljeeompelijat Virossa. Siksi laukkujen hinnat ovat 400-500 euroa.

Laukkujen ja käsikorujen lisäksi Viona Blu -mallistosta löytyy myös korvakoruja. Puin vastikään ystävien häihin Mirkka Metsola -mekon kaveriksi nämä kuvan siniset kalannahkakorvikset ja valkoisen clutchin.

Pidän siitä, että laukut ovat klassisia. Ne voi yhdistää niin juhlapukeutumiseen kuin modernimpaan ja kreisimpään vaatetukseenkin ja ne käyvät niin nuorille kuin vanhoille. Minusta niiden pointti on itse materiaalissa, kauniissa suomupinnassa, ja on hyvä, ettei designia häiritse turha yksityiskohdilla kikkailu. Laadukas materiaali ja hyvä värivalikoima toimivat!

Tällaisen laukun voi kuvitella jättävänsä jälkeensä lapsilleen ja tällaisen laukun omistaja tekee investoinnin. Viona Blu ei ole halpismerkki ja sille on hyvä peruste! Onnea ja menestystä Sirpalle maailmanvalloitukseen!