Menu

Kosmetiikkatuotteissa voi olla nikkeliä

Minulla on nikkeliallergia, muttei onneksi kovin paha. Joudun olemaan tarkka korujen kanssa, mutta kosmetiikan osalta nikkelihommilla ei ole väliä. En aikaisemmin edes tajunnut, että meikeissä voi olla nikkelijäämiä!  Tilanne on vaikea niille, joilla on paha nikkeliallergia, sitä kun voi olla esimerkiksi puuterissa, luomivärissä ja ripsivärissä. Ei kuitenkaan varsinaisena raaka-aineena, vaan jäämänä. Eikä sitä silloin löydä siis tuoteselosteestakaan.

Nikkeliä voi olla epäpuhtautena myös luonnonkosmetiikassa. Esimerkiksi Mádara-merkin suosikkidödöni sisältää kristallikiveä — INCIssä potassium alum — maamineraalia siis, ja koska se louhitaan maaperästä, saattaa seassa olla nikkeliä. Tällaisessa tapauksessa nikkeliä ei siis voi edes koittaa löytää tuoteselosteesta.

Nikkeliä on myös maailman myydyimmässä valokynässä. YSL:n Touche Éclat (jota muuten myydään yksi kappale joka kymmenes sekunti!) voi saada nikkeliallegisella aikaan silmien alueen turpoamista, ihon punoitusta, kutiamista ja kuoriutumista (löydät käyttäjien kokemuksia esimerkiksi tästä viestiketjusta). Aihetta kaivellessa löysin todella paljon käyttäjiä, joille YSL:n kynä on ongelma. Tässä yksi tarina:

I´ve been using YSL touche eclat for about two years now, under my eyes and in the corners of my nose, and I love it. then, this summer, I went abroad for a few months and just by coincidence took my cheapo Body Shop knock-off with me, leaving the touche eclat at home. when i got back and used it again (effectively after a two month break from it) I got a tiny red rash just under my eyes. it was the first time i’d used most of my makeup in a while (it was so hot this summer i usually went without) so I didn’t know exactly what had caused the reaction.

I’ve been gradually reintroducing products for the last month, one at a time so i’ll know what i’m sensitive to, and this weekend i tried the the touche eclat. i woke up sunday morning with my eyes hugely puffy and bright red swelling under my eyes. i looked like i’d been punched and got all sorts of wary, sympathetic looks on the tube home…

24 hrs later the swelling is still pretty bad and a has become a bumpy rash. i’ve taken an antihistamine and i know that all i can do is wait for it to go down – and then never use touche eclat again!

Viestiketjussa muut epäilivät tuotteen vanhentuneen, mutta myös nikkeli voi saada aikaiseksi edellämainittuja oireita.
En löytänyt netistä tuotteen INCIä mutta löysin valokuvan, jossa tuoteseloste näkyy kokonaisuudessaan:
Kun raaka-aineita tavaa, ei listalla mainita mitään nikkeliin viittaavaa, koska nikkeliä ei sellaisenaan käytetä kosmetiikan raaka-aineena. Se on YSL:nkin tuotteessa jäämä, jota ei voi tuoteselosteesta tavata. Pakko kuitenkin huomauttaa, että vaikka nikkeli onkin kosmetiikassa kielletty, on testeissä löydetty tuotteita, joissa sitä on sellaisenaan (Nickel Sulphate).
En kadehdi niitä, joilla on paha nikkeliallergia. Kosmetiikan osalta täytynee vain testata tuotteita yksi kerrallaan, mikä sopii ja mikä ei. Kysymys: onko Kempparin lukijoissa pahasti nikkeliallergisia? Arvostaisin kovasti, jos voisitte jakaa infoa muille siitä, mitkä tuotteet eivät kokeilun myötä ole teille sopineet! Näin esimerkiksi allerginen ystäväni ja varmasti moni muu pääsisi helpommin sisään nikkelivapaan kosmetiikkavalikoiman maailmaan.

Nikkelijäämille allergiset ovat kosmetiikan käyttäjien joukossa vähemmistössä, jalisäksi limakalvoilla ja silmien ympärillä käytettäville kemikaaleille on kosmetiikka-asetuksessa tiukimmat vaatimukset, mutta YSL:n tuotteen kohdalla allergisia vaikuttaa kyllä olevan paljon. Tuote saattaa tietenkin sisältää muutakin allergisoivaa kuin nikkelijäämän ja toiseksi se on yksi maailman myydyimpiä kosmetiikkatuotteita, sekaan siis mahtuu aika paljon allergiapotentiaalisiakin käyttäjiä.