Menu

Hyvää peruskamaa

Urtekram on luonnonkosmetiikkasarja, jota saa jopa lähikauppani Prisman hyllyiltä. Jos tarvitsee äkkiä saada suihkusaippuaa, shampoota tai hoitoainetta eikä kaapissa odota testaamista joku blogin kautta saatu näytepurtilo, ostan Urtekramia melkein aina. Hinta ja laatu kohtaavat.

Sain kuukausia sitten testiin Urtekramin uuden Nordic Birch -sarjan. Se sisältää 13 eri tuotetta, joten on mennyt vähän aikaa testailussa ja mielipiteen muodostamisessa, tai siis ominaisuuksien ylöskirjaamisessa. Laho kun on pää ja kynät yleensä hukassa.

Kuva: spredas.lt

Ekana huomioin sarjan mainoslauseen: ”Luomusertifioitu hoitosarja Urtekramilta”. Ajattelin, että vihdoinkin on saatu marketteihin 100% luomukosmetiikkaa. No ei ole, sillä esimerkiksi tässä alapuolen kuvan tuotteessa luomuraaka-aineita on 12%. (Se käy ilmi ruutukaappauksen alimmalta riviltä, jos tihrustat). Kuvateksti on silti ”Antibakteerinen Luomu”. Jollekin ehkä ihan sama, mutta minä kyllä kaipaan jotain sääntöjä vähitellen siihen, millä prosenteilla tuotetta saa luomuksi kutsua. Tai luomuna mainostaa.

 

Luomua suurimmassa osassa sarjan tuotteista on noin 20%, osassa reilu 10%. Luomusarjaksi tätä ei siis voi minusta kutsua, mutta kandee muistaa, että vettähän ei voi sertifioida luomuksi, ja sitä on yleensä tuotteissa kaikista raaka-aineista eniten, joten se tietenkin vaikuttaa luomuprosentin pienuuteen vähän. Minä kutsuisin tätä silti luonnonkosmetiikaksi jossa on luomua, en ”luomusertifioiduksi” sarjaksi. Mutta joo, käytetyt luomuraaka-aineet on sertifioitu ja esimerkiksi yrtit ovat peräisin Urtekramin omasta yrttitarhasta, joten ehkä mun urputus on turhaa, ehkä olen vähän herkkä näiden sanojen käytön kanssa. 🙂

Tsekkasin jokaisen tuotteen INCIt ja kahta tuotetta lukuunottamatta ovat sarjan kaikkien tuotteiden raaka-aineet 100% luonnollisia. Luomuraaka-aineiden osuudet vaihtelevat tuotekohtaisesti. Vain dödössä ja käsivoiteessa on 1% muuta kuin luonnon raaka-aineita. Aika vähän siis.

Minusta sarja ajaa asiansa. Se on luonnonkosmetiikan vastine Erisanille. Ei pröystäilevä, ei kallis, ei elitistinen, vaan toimiva perussarja. Sellainen, jota minä ostaisin ihan mielelläni. Esimerkiksi Prismassa suihkusaippuapurtilo maksoi femman, samoin käsienpesuaine. Ihan ok hinta mielestäni.

Hämmentävää on se, että Urtekramin tiedotteessa kerrotaan:

Sarjan tuotteille tunnusomaisen miedon ja raikkaan tuoksun on kehittänyt perinteinen parfymööri. Sarjan pohjoismaisen luonteen huomioiden hän on luonut pelkästään eteerisiä öljyjä ja luonnollisia aromiaineita käyttämällä tuoksun, joka tuo mieleen kasteenraikkaan kevään.

Minusta kun sarja ei tuoksu juuri miltään… — ja se on minusta kiva juttu! Parfymööri ei ainakaan ole vetänyt hommaa överiksi.

Pidin erityisesti kasvovedestä, puhdistusmaidosta ja päivävoiteesta. Dödö ei toiminut mulla ja vartalovoide jäi iholle valkoisiksi rannuiksi ja sitä piti hetki hinkkailla itseensä. Toisten mielestä sellainen on ihanaa luksusaikaa itsensä kanssa, toiset ei vaan jaksa hinkkailla. Kuulun jälkimmäiseen satsiin.

Tässä vielä vähän seikkaperäisempää tuotekohtaista avautumista:

  • Dödö: ei pitänyt, mutta en yllättynyt. Yleensähän ekodödöt on vähän surkeita. Tämä oli vieläpä voidemainen, ei vaan toimi mulla ollenkaan. Mutta huomio: uusin Trendi-lehti kylläkin antoi juuri tälle tuotteelle peukun, joten kainalonsa kullakin.
  • Shampoot ja hoitoaineet (sarjassa on muutamia erilaisia): takuuvarmaa Urtekram-laatua, eli toimivia perusaineita. Ei valittamista.
  • Käsisaippua(antibakteerinen): hyvä tuote ja pisteet isosta pullosta! Ei lopu hetkessä. Tällaisia isoja purtiloita voisi olla vaikka sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa, joissa ei koskaan ole luonnonkosmetiikkapesuaineita.
  • Kasvovesi: ei tuoksu juuri miltään, haju on ehkä snadisti sairaalamainen, tuntuu siis tehokkaalta ja uskottavalta. Toimii.
  • Puhdistusemulsio: ihan jees, sain naamani sillä puhtaaksi, vaikka onkin maitomainen.
  • Käsivoide: levittyy hyvin ja kosteuttaa tehokkaasti.
  • Päivävoide: painepakkaus on kiva, koska ymmärtääkseni pullon rakenne takaa sen, että kaikki tulee ulos. Viimeistä pisaraa myöden. Annostelu on kuitenkin aika ronski ja yhdellä painaumalla tulee tuplasti liikaa rasvaa. Imeytyy kuitenkin hyvin ja kosteuttaa tehokkaasti. Hyvä tuote.
  • Vartalovoiteet: en innostu siitä, että voiteeesta jää iholle valkoisia rantuja ja sitä pitää hinkata ihoon oikein jaksamalla. Voisi siis olla vähän helpommin levittyvää ja imeytyvää kamaa, mutta tuntui hyvältä vartalolla jahka sen sai hinkattua itseensä.
  • Suihkugeeli: tätä ei testisatsissa ollut, joten mielipidettä ei ole olemassa. 😀

Peukku Urtekramille siitä, että marketeissa on tarjolla kohtuuhintainen, toimiva ja oikeasti luonnonkosmetiikkaa edustava sarja. Suosittelen kyllä, vaikka tuo luomuuden hehkutus vähän ärsyttääkin. Ei se silti sarjaa millään tavalla pilaa.

T.Nipo

Psst… Niille, joille Urtekram on uusi merkki tiedoksi, että kyseessä ei siis ole ainoastaan kosmetiikka, vaan Urtekramilla on paljon myös elintarvikkeita.