Menu

Kuka päättää, miten Suomi syö?

Viralliset ravitsemussuositukset ovat hämmentävät. Kuka oikeasti syö esimerkiksi Leipätiedotuksenkin suositteleman 6-9 palaa leipää joka päivä? Karppaamistrendi on tehnyt hyvää suomalaisten leivän puputtamiselle ja vaikuttanut jopa leivän menekkiin ja uusien tuotteiden syntymiseen, ja ainakin lähipiirissä hiilareista tuntuu puhuvan joka toinen. Ei sen puoleen, en pidä hyvänä sitä, että karppaaminen johtaa ylenpalttiseen lihan mättämiseen, kasviksillakin voi karpata, mutta on virkistävää huomata, että ihmiset ovat valmiita muuttamaan kulutustottumuksiaan isostikin. Se todistaa, että yksittäisillä kuluttajilla on todellakin sitä joukkovoimaa, josta aina puhun.

Kirjassani on paljon sellaista, mitä en ole avannut blogin puolella. Eräs luentokeikoilla puhuttava aihe on se, kuka oikeastaan päättää siitä, miltä ruokaympyrämme tulisi näyttää? Käytännössä kyseessä on 17 ihmistä, joista kaikki eivät suinkaan ole ravitsemusalan ammattilaisia. Sisennetty teksti on suoraan kirjastani.

Suomessa virallisista ravitsemussuosituksista vastaa Valtion Ravitsemusneuvottelukunta, joka perustaa omat suosituksensa pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin. Nyt voimassa olevat suositukset on viimeksi päivitetty vuonna 2005, ja uudet suositukset astuvat voimaan vuonna 2012, kun pohjoismainen asiantuntijaryhmä saa viisaat ajatuksensa paperille. Virallisten ravitsemussuositusten takana on Valtion Ravitsemusneuvottelukunta, joka käytännössä tarkoittaa 17 ihmistä.

Vuonna 2005 raadissa istui ihmisiä jotka ajavat myös teollisuuden etua, vaikka Evirasta sanotaan, että elintarviketeollisuus ei olepäättämässä ruokaympyrämme sisällöstä.

Seppo Heiskanen edustaa Elintarviketeollisuusliittoa, joka edustaa suomalaisia elintarvikealan yrityksiä. »ETL on elintarvikealan vahvin ja asiantuntevin vaikuttaja sekä tehokas jäsenyritystensä edunvalvoja.» Lafkan jäseniä ovat muun muassa Atria, Arla-Ingman, Fazer, HK, LSO Foods, Myllyn Paras, Pajuniemi, Paulig, Unilever ja Vaasan Oy. Nämä firmat maksavat ETL:lle jäsenmaksua, ja ETL edustaa tahoja asiantuntijaryhmässä, joka laatii suomalaisille ravitsemussuosituksia.

Ravitsemussuosituksistamme on päättämässä myös Leena Packalén, joka toimii muun muassa Maito ja terveys ry:n julkaisun toimituskunnassa, joka jakaa tietoa maidon terveyshyödyistä. Yhdistyksen nettisivuilla kerrotaan, että »Maito ja Terveys ry välittää tietoa maitovalmisteista, terveydestä ja ravitsemuksesta niin, että maitovalmisteiden asema ravitsemuksessa edelleen vahvistuu», ja että »Maito ja Terveys perustaa sanomansa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin, ja se on tuotemerkkeihin nähden puolueetonta. Varat työhönn saadaan meijereiltä ja julkisista EU:n ja maatalouden menekinedistämisen rahoista.»

Suomalaisten ruokaympyrän rakenteesta päättämässä on myös Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen. Hän edustaa ruokaympyräraadissa liittonsa jäseniä, joita ovat muun muassa SOK, Ruokakesko Oy, Inex Partners, Tradeka, Stockmann ja Rautakirja. »Päivittäistavarakauppa ry:n visio on olla jäsenyritystensä ja päivittäistavarakaupan tehokas edunvalvoja elinkeino- ja yhteiskuntapoliittisessa päätöksenteossa.»  Niemisen tehtävänä on esimerkiksi turvata päivittäistavara- ja tavaratalokaupan tuottavuuden kasvu ja kilpailukyky EU:n si- sämarkkinoilla, Suomessa ja Suomen lähialueilla.

Ravitsemussuosituksiamme suunnitellaan yhdessä elintarviketeollisuuden edustajien ja edunvalvojien kanssa. Virallisessa ravitsemussuosituksessa todetaan: »Vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita viljavalmisteita, kuten puuroa tai mysliä, on suositeltavaa syödä päivittäin lähes joka aterialla.» Jokaiselle tutussa ruokapyramidikuvassa vilja on ruokavaliomme perusta, jota tulee syödä eniten. Suositus on ollut sama 50-luvulta lähtien.

Lähde: Marjoja ja maskaraa s. 59-61

Tekstissäni mainitaan, että saamme uudet ravitsemussuositukset tänä vuonna. Niitä odotellessa. Toistaiseksi vallalla ovat suositukset vuodelta 2005. Pyramidina se näyttää tältä:

Kuva: mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta

Allekirjoittaneen mielestä kaksi alinta blokkia saisivat vaihtaa paikkaa.

To-del-la kiinnostavaa nähdä, miltä uudistuva pyrämidi näyttää. Ja onkohan sitä laadittaessa konsultoitu karppaajia? Tai superfoodisteja? Tai WWF:ää? Vai niitä suurten elintarvikefirmojen edustajia? Aika näyttää.

Ruokaympyräkuva: heidimakeup.com