Menu

Fazer ei kelpuuta Reilun kaupan kaakaota — syystä

Vietin aamupäivän Fazerin tiaisuudessa kuunnellen, kuinka yhtiön kaakao tulee vuonna 2017 olemaan jäljitettävää. Kempparissa on jo pitkään ihmetelty, miksei Fazerilta saa reilua tai luomua suklaata, kun jopa Pirkalla on reilu luomusuklaa (joka on muuten sikahyvää). Kysyin asiaa tänään Fazerin Majlen Fazerilta, joka on paitsi yksi yrityksen omistajista, myös firman kaakaolaatuekspertti. Näin hän vastasi (koko tilaisuus käytiin englanniksi):

 

Kuultuani Fazerin suunnitelmat— jo mainittu jäljitettävyystavoite ja Fazer on myös rakentamassa Afrikkaan koulun lapsille — olen todella iloinen, että vihdoinkin tämä perisuomalainen ja iso yritys ottaa puheeksi kaakaotuotannon taustalla piilevät ongelmat (Terhi kirjoittaa aiheesta pian Uudessa Mustassa).

Se mikä minua mietityttää on, että jos kerran Fazer dissaa Reilun kaupan sertifikaattia, kannattaako kuluttajankaan luottaa siihen? Kysyin asiaa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtajalta, Janne Sivoselta.

Sivonen kertoi, että parhaillaan Reilun kaupan tuotteiden joukossa on neljä tuotetta, joiden osalta fyysistä jäljitettävyyttä ei edellytetä. Tuotteet ovat: tee, sokeri, mehut ja kaakao. Sivosen mukaan syy jäljitettävyyden puuttumiselle on tuotteiden prosessoimisessa: se tulisi vain pieniä määriä tuottaville viljelijöille kohtuuttoman kalliiksi, jos heidän pitäisi prosessoida pieniä tuotemääriä erikseen. Käytännössä tilanne on siis se, että tuotteiden osalta ei voida olla varmoja siitä, onko lopputuotteen seassa muutakin kuin Reilun kaupan raaka-ainetta. Eli Reilun kaupan suklaa on esimerkiksi saatettu valmistaa osittain ei reiluista kaakaopavuista. Tätä Fazerilla siis tarkoitetaan kun todetaan, ettei Reilun kaupan sertifikaatti takaa jäljitettävyyttä kaakaon kohdalla.

Kuva: Éric St-Pierre

Sivosen mielestä Fazer ja Reilun kaupan edistämisyhdistys ovat samalla asialla, mutta se, koska Reilun kaupan kaakao on täysin jäljitettävää, sille ei ole olemassa varsinaista tavoiteajankohtaa.

Kuluttajan kannalta on olennaista, että sertifikaatteihin voi luottaa. Minua harmittaa se, että kaakaon osalta en voi olla aivan varma kaakaopapujen alkuperästä. Kaakaopaputuotannon taustalla on mm. massiivisia lapsityövoimaongelmia ja jos Reilun kaupan suklaapapujen seassa voi olla epäeettistä tavaraa, ei oma vaatimustasoni täyty. Harmillista.

Kuva: treehugger.com

Fazerin tavoite on tosi hieno ja toivon, että se saa tuulta siipiensä alle. Kuluttajana kannattaa tiedostaa, että parhaillaan ei olemassa ole sertifikaattia, joka pitävästi takaisi kaakaon jäljitettävyyden. Reilun kaupan liikkeessä on toki paljon hyvää ja aion suosia reiluja tuotteita jatkossakin, mutta suklaan (ja teen ja sokerin ja mehujen) kohdalla tiedän nyt olevan puutetta valvonnassa. Valitettavasti.

Onneksi näistä asioista puhutaan, se on ainoa tapa vaikuttaa niin kuluttajiin kuin tuotteiden valmistajiin.