Menu

Shinkkumysliä

Täällä on laitettu viime päivät ruokaa ruotsiksi. Olen valmistanut omenamysliä, puolukkasmoothieta ja muutamaa muuta juttua itsekseni ruotsiksi höpisten, melkoisen kyllähullua hommaa. Syy on Strömsö, johon matkaan huomenna kukonlaulun aikaan vieraaksi.

Valmistamme ohjelmassa muun muassa mysliä ja valitsin kaikista mysliversioistani viime keväänä Mondon Ruoka-lehteä varten suunnitellun version. Huomasin, etten ole laittanut tätä aikaisemmin Kemppariin, olkaa siis hyväten!

Myslipohja on sama kuin aina:

 • 10 dl kaurahiutaleita
 • 2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
 • 1 dl sesaminsiemeniä
 • 1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
 • 1 dl neitsytkookosöljyä
 • 2-3 rkl hunajaa

Laitetaanpas nyt kerrankin koko valmistusohje, vaikka se täältä löytyykin.

Aloita sekoittamalla kaurahiutaleet ja siemenet keskenään. Kuumenna iöljy kattilassa hunajan kera, mutta ei kiehuvaksi asti! Sammuta levy ja heitä kaura+muut sekaan ja kääntele kunnolla niin, että seos on tasaisesti öljyhunajassa.

Levitä mysli pellille ja laita uunin keskiosaan 175 asteeseen noin vartiksi. Muista vahtia mysliä koko ajan ja välillä käännellä sitä lastalla, sillä se palaa helposti.

Kun olet ottanut myslin uunista ja antanut sen hetkisen jäähtyä, sekoita sekaan nämä:

 • 1 dl murskattuja pähkinöitä (valitse oman makusi mukaan, itse käytin saksanpähkinöitä)
 • 2 dl rusinoita
 • 3 dl kuivattuja omenarenkaita pilkottuna
 • 1 dl gojimarjoja (tai muita kuivattuja marjoja, joku vähän hapokas sopii parhaiten)
 • 2 dl quinoa- tai tattarimuroja*
 • kanelia maun mukaan

*Erityisen hyvin reseptin makumaailmaan sopivat SunSpeltin omena-kanelimurot. Niiden tilalla kuitenkin voi hyvin käyttää vaikka tattarimuroja. Jos et tiedä miltä ne näyttävät, voit bongata tattarimuroja esimerkiksi Talvimyslini reseptistä. Ne valkoiset siellä seassa.

Stten vaan kauramaitoa mysliannoksen niskaan ja tuoreita marjoja kyytipojaksi.  Smakar super!

Joku kysyi joskus paahtamisesta, että eikö uunitusvaiheen voisi jättää väliin? Varmaan voi, mutta se vaikuttaa isosti makuun. Esimerkiksi seesaminsiementen aromi tulee esille vasta kuumentamisen jälkeen. Tässä minun tavassani valmistaa mysliä uunitusvaihe on oleellinen, mutta jos käytössäsi on iso, laakea pannu, saattaa olla, että saisit kelvollista mysliä myös tekemällä öljy-hunaja -vaiheen vähän perusteellisemmin, enemmän raaka-aineita paahtaen. Ehkä? Itse en oikeastaan paahda raaka-aineita kattilassa ollenkaan, sekoitan vaan öljy-hunajaseoksen hutaleisiin ja siemeniin ja heitän homman uuniin.

… Niin ja blogauksen otsikko. Se tulee Lauralta. 😉