Menu

Laveran hammastahnat tuntuvat toimivilta

Posti toi jokin aika sitten testattavaksi Laveran Neutral-sarjan hammastahnaa. Tuote oli niin hyvä, että Sam osti Ruohonjuurireissulla kolme muutakin Laveran hammastahnaa kokeiltavaksemme.

Jos joku tuote niin hammastahna on sellainen, jonka vaihtaminen luonnonkosmetiikkaan on mietityttänyt. Sain lukioikäisenä muutamaksi vuodeksi hampaisiini kunnon telaketjut ja sen myötä myös liudan reikiä. Olen hammashommissa tarkka enkä haluaisi enää yhden yhtä reikää leegoihini.

Olen vuosien mittaan testaillut monia ekokauppojen tahnoja, mutta aina palannut johonkin perusmyrkkyyn, kun en ole oikein ollut vakuuttunut hippitahnojen tehosta. Viime kesänä löysin Frantsilan yrttitahnan, joka on ihan mainio ja näköjään käyttöön kelpaavat myös Laveran xylitol-tahnat.

Testasimme aluksi Neutral-sarjan suolatahnaa. Vihertävä geeli maistui suolaiselle ja oli oikein virkistävä ja ihana.

INCI: Sorbitol, Aqua, Hydrated Silica, Xylitol, Maris Sal, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Xanthan Gum, Glycerin, Carvone, Calendula Officinalis Extract*, Cl 75810.

Tahna on NaTrue-sertifioitu ja vegaani. Minua kylläkin vähän ärsyttää tuubin iso BIO-teksti, se kun antaa käsityksen, että tahna olisi luomua. Se sisältää vain yhtä luomuraaka-ainetta (kehäkukkauutetta, joka on incissä merkattu tähdellä), tahnaa ei siis voi luomuna mainostaa, todellakaan. Toinen huomioni kiinnittävä asia ovat tahnan raaka-aineet Sodium Cocoyl Glutamate ja Disodium Cocoyl Glutamate.

Rita Stiensin Totuus kosmetiikasta arvottaa edellämainitut kasviperäiset kemikaalit kolmen tähden raaka-aineiksi, eli erinomaisiksi. Madaran sivuilla kerrotaan, että  ”Sodium Cocoyl Glutamate on erittäin mieto, hellävaraisesti vaahtoava tekijä, joka saadaan aminohapoista, glutamiinin hapoista ja kookoksen rasvahapoista. Sitä käytetään miedoissa shampoissa ja puhdistustuotteissa”. Esimerkiksi  Chemical of the day -saitti puolestaan kertoo, että

”…it’s a new chemical that hasn’t been studied much.  It’s derived from glutamaic acid, which is very similair to MSG.  Even though on skin it’s not going to have the same effect as MSG, but I’m holding out to see if there are more studies done before I give it my stamp of approval.  There has only been one published study done on the ingredient.  They found that a blend of Sodium Laureth Sulfate and Sodium Cocoyl Glutamate was more gentle on skin than a blend of Sodium Laureth Sulfate and Coco Betaine.  So, it looks like it could be a safer detergent alternative, but it’s still a synthetic ingredient”.

Etsin itse tutkimuksia kemikaaliin liittyen PubMed-tietokannasta, mutten löytänyt juuri mitään infoa aineesta. Hmm… Pitää ehkä ottaa puhelu Minna Viinikalliolle.

Käytän silti mielummin tätä hammastahnaa kuin perus markettikamaa, mutta kiinnostuksesta täytyy tutustua vähän tarkemmin noihin muutamaan raaka-aineeseen. Palaan asiaan jahka olen sivistänyt itseäni.

Kun Natural-sarjan tahna loppui, korkkasimme Laveran Basis sensitiv-sarjan Zahncremen, joka nimensä mukaan on valkoista ja kreemimäisempää tahnaa kuin ekaksi testattu geeli. Molemmat toimivat, mutta pidin geelistä ehkä vähän enemmän. Zahncreme on valkoista, perinteisen hammastahnan näköistä ja Zahngel läpikuultavaa geeliä.

Islalla on ollut käytössä aikaisemmin Laveran lastentahna. Muistatte ehkä kun kerroin, että myös lasten hammastahnoissa käytetään parabeenejä. Etenkin kun pieni lapsi nielee kaiken tahnan, on ainakin minulle tärkeää se, että raaka-aineet ovat mahdollisimman turvallisia. Ostimme kokeiltavaksi Laveran Basis sensitiv- sarjan Kid´s Tootgeliä, joka on vaaleanpunaista, mansikan makuista kamaa. Yök. Tai siis Isla sanoo nam, koska tyyppi imee tahnaa harjasta kuin viimeistä päivää. Mutta pesemisestä ei tule mitään, kun maku on liian herkullinen. Edellinen Laveran tahna (en muista nimeä, mutta se oli vihreässä tuubissa…) oli helpompikäyttöistä, kun Isla hyväksyi maun, mutta ei halunnut vetää sitä kahmalokaupalla.

Neljäs kuvissa vilahtava tuote on Laveran minttuhammastahnaa, jota emme vielä ole korkanneet.

Hinnoista. On aika silmätavaavaa kun googlettelee blogauksen tuotteita. Neutral-sarjan tahna maksaa nettikaupasta riippuen 2, 84 ja 7,30 euron välillä. No okei, toinen pulu on Saksassa ja toinen täällä, mutta jos saksalaislafkasta tilaa kerralla useamman tuotteen, tulee tahna aika paljon halvemmaksi kuin Suomessa. Tunnustan, että nimenomaan hammastahnaa ostan Berliinireissuiltani tuubukaupalla. 🙂 Syynä ei kuitenkaan ole pelkästään pihiys vaan se, että testaan eri tuotteita mielenkiinnosta ja Saksassa on tarjontaa enemmän kuin täällä. Plus että Berliinin hinnoilla on varaa testailla useampia.

Vaikka Laveran tahnat tuntuvat toimivilta, voivatko fluorittomat luonnonkosmetiikkasarjan tahnat riittää hampaiden puhdistamiseen? Näin kirjoitti Hertta Uudessa Mustassa:

Kun syö säännöllisesti, hampaiden kannalta terveellisesti ja ottaa vielä aterioiden jälkeen ksylitolipastillin tai -purkan, fluorin tarve hampaiden suojana vähenee.

Teoriassa, jos ei laittaisi kuin vettä suuhunsa ruoka-aikojen välillä ja ottaisi jokaisen aterian jälkeen ksylitol-valmisteen, voisivat fluorittomat luonnonkosmetiikkatahnat toimia. Tosin tätäkään eivät hammaslääkärit suosittele.

Suosittelen lukemaan koko UM:n jutun Voiko liitu tai suola korvata fluorin hammastahnassa?

Hmm… En tiedä uskallanko alkaa pestä leegojani vain luonnontahnoilla, pitää funtsia. Aihe vaatii ehdottomasti jatkojutun palaan siis hammastahnahommiin. Sillä välin kertokaahan: millä tahnalla te pesette leegonne?

Psst… Lue myös Uuden Mustan luonnonkosmetiikkahammastahnatestin testivoittajat täältä.