Menu

Fiksua pikaruokaa: rosmariinilohi 30 min.

Eineksiä sanotaan vedettävän usein siksi, että ei ehdi laittaa ruokaa. Jos osaat mikrottaa roiskeläpän, osaat tehdä tämänkin. Tarvitset vain merilohta, sitruunaa, rosmariinia, aurinkokuivattuja tomaatteja, kevätsipulia, pippuria, suolaa ja öljyä. Niin ja paistinpannun tai uunin.

Olen saanut vihdoinkin alkaa valmistaa skidille ja itselleni samaa ruokaa. Käytän usein omassa ruoassani sen verran vahvoja mausteita, etten viitsi antaa antaa lapsen maistaa. Niinpä lähdin telemään ”jotain kalaa jollain miedoilla mausteilla”. Isla maistaa reippaasti kaikkea, joten sikäli ei niin tujujen mausteiden käyttäminen ei ole ongelma, etenkin rosmariinista skidi tykkää ihan niin kuin äitinsäkin. Vaikka olenkin rosmariinin ystävä, olen vähän unohtanut sen käytön — kunnes sitä humahti purkista lohen niskaan vähän enemmän kuin oli tarkoitettu… Mutta hyvä vaan! Juuri siksi tämä fisuresepti on niin suussasulava.

Nooran helppo ja herkullinen rosmariinilohi syntyy näistä aineksista:

  • merilohta
  • rosmariinia
  • oliiviöljyä
  • luomusitruunaa
  • aurinkokuivattuja tomaatteja
  • kevätsipulia
  • mustapippuria
  • suolaa

Lorauta pannulle öljyä. Itse laitan myös vähän vettä, ettei fisu vaan jämähdä kiinni (olen skidin ruokien kanssa tarkka, ettei ruoasta tule käristettyä). Asettele kalanjötkäle pannulle.

Viipaloi luomusitruuna ja asettele lohkot kuorineen kalan päälle. Asettele sekaan myös aurinkokuivattuja tomaatteja. Leikkaa kevätsipulia pieneksi ja heitä päälle sekin. Vähän myös pippuria ja paljon rosmariinia (kuivattu ja tuore käyvät molemmat tarkoitukseen).  Lapsen versioon en lisää suolaa ja maku on silti hyvä, mutta jos itsellesi teet, laita oman maun mukaan, mikä nyt suuhusi sopii.

Ensisijaisesti jätin sitruunat, tomaatit ja sipulin isoiksi paloiksi siksi, että saan kuorittua alta lapselle vain kalan, jonka pienennän perunamuussin sekaan. Halusin siis kalaan hyviä makuja ilman, että Isla ronkkii koko ruokailun ajan suustaan sitruunankuorta. Isot palaset myös nopeuttavat ruoanlaittoa.

Olen valmistanut kalan kahdesti pannulla ja kerran uunissa. Minusta lopputulos on pannulla parempi. Älä kuumenna pannua liian kuumaksi, vaan anna kalan kypsyä kannen alla rauhassa. Se ei kuitenkaan vie kuin puolituntia suunnilleen, sen verran jaksanet odottaa kovemmassakin nälässä. Ehkä.

Liikuttele kalaa lastalla kypsennyksen aikana, ettei se jämähdä ja anna olla pannulla kunnes fisu on läpeensä kypsä tai puoliraakaa, miten sen nyt itse haluat nauttia. Lasi valkkaria seuraksi ja hyvää ruokaseuraa.

Psst… Tämä resepti sopii luonnollisesti karppaajallekin. Lisukkeena voi käyttää vaikka höyrystettyä parsa- tai kukkakaalia. NaMM!