Menu

Herkkumysli

Yksi lempiherkuistani on mysli, jonka tekeminen on niin helppoa, että surkeinkin kotikokki siihen kykenee. Opin ohjeen ystävältäni Mallalta, jonka mummi kuulemma valmisti aina herkkumyslinsä itse. Koska en koe vehnää tai sokeria mitenkään tärkeinä ravinnonlähteinä, ja molempia (+ turhaa rasvaa) on lähes kaikissa kaupan mysleissä, olen päätynyt tekemään myslini itse. Lisäksi kotimysli on helposti varioitavissa ja sopii keliaakikolle! Tarvitset yhteen pellilliseen mysliä seuraavat ainekset:

10 dl kaurahiutaleita

1 dl murskattuja maapähkinöitä

2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä

1 dl sesaminsiemeniä

1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta

1 dl luomukookosöljyä tai vaikka oliiviöljyä

3 rkl hunajaa

1 pkt rusinoita

kuivattuja hedelmiä/marjoja/pähkinöitä maun mukaan

Aloita sekoittamalla kaurahiutaleet, siemenet ja pähkinät keskenään. Kuumenna oliiviöljy kattilassa hunajan kera, mutta ei kiehuvaksi asti! Heitä kaura+muut sekaan ja kääntele kunnolla niin, että seos on tasaisesti öljyhunajassa.

Levitä mysli pellille ja laita uunin keskiosaan 175 asteeseen noin vartiksi. Muista vahtia mysliä koko ajan ja välillä käännellä sitä lastalla, sillä se palaa helposti.

Mysli on valmista kun se on aavistuksen paahtunut (älä anna tummua liikaa). Sekoita mysliin rusinat sekä kaikki muut härpäkkeet mitä nyt sekaan haluat laittaa. Itse laitan yleensä kuivattua taatelia tai viikunaa ja pehmeitä, kuivattuja omenarenkaita, jotka leikkaan pieniksi paloiksi. Kaupasta saa myös kuivattuja (tosin sokeroituja) mustikoita ja puolukoita, ne sopivat mukaan mainiosti! Ja jos on oikein viitseliäs, voi marjat kuivata itse… Kaapissa sattui tällä kertaa olemaan lahjaksi saatuja kuivattuja karpaloita ja aprikoosia, joten heitin nekin mukaan. Ja bonuslisäni on quinoamuro, joka on hauskannäköinen yksityiskohta myslissä.

Kotimyslini reseptiä pohjana käyttäen voi valmistaa vaikka minkälaisia, erilaisia myslisekoituksia. Herkullisia kokkailuhetkiä!