Menu

Ekologinen sohva

Tarvitsemme sohvan. Tai nojatuoleja. Tai ehkä vähän molempia. Mutta ainakin sohvan. En haluaisi uutta, vaan vanhan ja vähän rähjäisen yksilön. Se sopisi hyvin symbioosiin tämän muuten niin viimeistellyn olkkarimme kanssa.


Ongelmana vaan on se, että en ole vielä löytänyt sopivaa yksilöä käytettyjen sohvien joukosta ja alan käydä malttamattomaksi. Päätin selvittää, minkälaisia uusia sohvia markkinoilla on. Tulos: rumia ja tylsiä kohtuuhintaisia, rumia ja hienoja kalliita sohvia ja tosi hienoja ja tosi kallita. Mä haluaisin tosi hienon ja halvan tai edes hienon ja kohtuuhintaisen.

Olen muutamaan kertaan syksyn mittaan törmännyt termiin ekosohva. Kurikassa sohvia valmistava Pohjanmaan kaluste Oy lanseerasi Habitaressa kolme sohvaa käsittävän ekosohvamallistonsa ja kertoo nettisivuillaan seuraavaa:

Massatuotantoon verrattuna käsityövaltaisesta tuotantotavasta syntyvät jätteet ja päästöt sekä energian- ja vedenkulutus ovat minimaalisia. Esimerkiksi kaikki prosessissa syntyvä puujäte käytetään hyväksi tuotantotilojen lämmityksessä.

Kurikassa valmistettavissa Luonto-sohvissa ja -lepotuoleissa käytetään ympäristöystävällisiä, luonnonmukaisia ja kierrätettäviä lähiraaka-aineita. Luonnolle tai ihmisen terveydelle mahdollisesti haitalliset aineet on karsittu.

Käytämme vain ympäristöystävällisiä, luonnonmukaisia ja kierrätettäviä materiaaleja. Pyrimme minimoimaan jättämäämme ekologista jälkeä koko tuotteiden elinkaaren ajalla.

Kuva: luontoliving.com

Osoitteessa ilkka.fi. löytyy valmistajan haastattelu, jossa kerrotaan, että ”polyesterit ja öljypohjaiset vanut, vaahtomuovit ja muut raaka-aineet on korvattu kierrätys- tai luonnonmateriaaleilla. Sohvan sisuksista löytyy pellavahuopaa, kierrätyskangasta, kierrätysrouhetta ja esimerkiksi vanua, joka on valmistettu kierrätysmuovipulloista. Samalla on koko valmistusprosessin ekologisuutta tarkasteltu”. Lisää tietoa ekosohvien valmistusmateriaaleista löydät täältä.

Minua vähän mietityttää, että vaikka materiaalin kierrättäminen onkin hyvä juttu, onko fiksua laittaa sohvan sisään kierrätysmuovipulloista valmistettua materiaalia? Tällaisesta matskustahan tehdään nykyään vaatteitakin. Aikaisemminkin olen funtsinut, paljonko muovikemikaaleja tällaisessa uusiokäytössä päätyy uuteen lopputuotteeseen? Kysymykseen osattaisiin varmasti vastata ainakin Kurikassa, joten laitanpas kyselyä sinne suuntaan. Palaan aiheeseen! Ja kunhan pääsen äitiyslomaltani takaisin duuniin, voisin kaivella aihetta teille hieman enemmänkin (ellei joku ehdi ensin tämän blogauksen luettuaan 🙂

Kurikassa on selvästi mietitty tarkkaan sohvien valmistusmateriaaleja ja tuotantoketjua, mutta sana eko on moniulotteinen. Eko voi tarkoittaa mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättämistä, ympäristön kunnioittamista ja kierrätystä. Ja muutakin. Siksi ekosohva on sanana mun mielestäni hieman epäselvä. Onneksi Pohjanmaan kaluste avaa nettisivuillaan, mitä eko heille tarkoittaa. Kaikki eivät kuitenkaan avaa vihreää markkinointiaan yhtä avoimesti.

Kaipaisin sanalle eko virallista määritelmää. Se palvelisi kuluttajia isosti, sillä parhaillaan tuntuu, että ekoksi saa kutsua vähän mitä tahansa. Joillekin valmistajille riittää, että tuote on pakattu paperiin tai että se pakkauspapru on vihreän väristä, heti ollaan ”ekoja”. Sanan eko käyttäminen markkinoinnissa tuntuu riippuvan ihan siitä, mihin muuhun tuotteeseen valmistaja haluaa omaa tuotettaan verrata. Se on todella häilyvä tapa ja hankaloittaa oikeasti ekologisten valintojen tekemistä.

No joo, tämä ei liity nyt Pohjanmaan kalusteen sohviin mitenkään, vaikuttaa, että yritys on oikeasti funtsinut aika tarkkaan, miten sohvansa valmistaa. Hyvä.

Ekologisin sohva lienee kuitenkin sellainen, joka on jo olemassa. Sellainen, jota ei aleta valmistaa minua varten. Sellainen, joka on jo jossain, mutta jota kukaan ei juuri nyt käytä, mutta jonka minä voisin kotiuttaa olohuoneeseemme. En siis aio ostaa uutta ekosohvaa, vaan etsin ekosohvan käytettynä. Kerron teille kun etsintä on tuottanut tulosta.