Menu

Lihaton, maidoton ja vehnätön joulupöytä

Kempparissa on lähiaikoina ollut tavallista enemmän ruoka- ja reseptiasiaa, syyttäkää joulua! Pakko vielä laittaa yksi jouluruoka-aiheinen postaus, kun kerran olen ekaa kertaa valmistanut lanttulaatikkoa itse.

Äitini on viime vuosina tehnyt rakastamani lanttulaatikon kauramaitoon ja -kermaan, hyvällä menestyksellä. Toimii mainiosti. Minä saan kuitenkin aattona kaura-allergikon vieraaksi, joten kokeilin tehdä lanttulaatikon soijakermaan — sikahyvää! Laitoin nesteeksi puolet vettä ja puolet soijakermaa. Lanttulaatikko on mun ehdoton laatikkosuosikki, imelletty perunalaatikko on toinen. Sitä vaan ei ymmärtääkseni oikein voi maidotta (tai vehnättä), mutta korjatkaa, jos olen väärässä? Onneksi mulla on mun lanttulaatikko.

Joulupöytämme on perinteisen, itämaisen ja modernin cocktail. Paljon mausteita ja kasviksia, ei laisinkaan lihaa (fisua kyllä), ei lehmänmaitoa tai vehnää, riisi korvataan ohralla. Olen jo valmistanut laatikot ja rosollin, huomenna ei enää tarvitse kuin pyöräyttää konvehdit ja loput tehdäänkin aattona. Mulla on jo kauhea jouluruokanälkä!

Ainoa mitä en vielä ole ehtinyt leipoa, ovat ruispiparit. Kuvan piparkakut on kuvattu viime jouluna, jolloin valaistuin näistä vehnäversioiden korvikkeista. Katsotaan, jos vielä ehtisin duunata pari pellillistä tällaisia…


Tämän aavistuksen sekavan postauksen ideana oli lähinnä valaista tietämättömiä siinä, että perinneruoat ei aina vaadi perinteistä maito-vehnä -osastoa ja että joulupöytä voi olla ihan lihatonkin. Laatikot ja rosolli, sienet, juurekset ja fisu muodostaa ihan kivan ja maukkaan joulupöydän, se possu on ihan turha. Ja kalaostoksille suuntaavat: tsekatkaapa WWF:n kalaopas täältä.

Herkullista joulua!