Menu

Sikainfluenssarokotteesta ei ole pitkäaikaista haittaa — ehkä

Tää sikainfluenssarokote-narkolepsia -keskustelu ärsyttää mua ihan älyttömästi. Tai ei se keskustelu ärsytä, vaan saakelin rokote! Miksi ihmeessä rokotetta ei saatu tutkittua tarpeeksi etukäteen? Tässä on käynyt juuri niin kuin syksyllä pelkäsin: rokotteella on terveille ihmisille tosi ikäviä mahdollisia sivuvaikutuksia — jos nyt todetaan, että narkolepsia johtuu rokotteesta. Jännityksellä odotan.

Taistelin viime syksynä asian kanssa. Sikainfluenssarokotehulluus oli pahimmillaan kun olin alkumetreillä raskaana. Ottaako rokote, vai asettaako itsensä ja sikiö alttiiksi influenssalle? Itkin mutsille puhelimessa, etten halua rokotetta, koska saan niin ristiriitaista infoa terveydenhuollon ammattilaisiltakin. Luulisi, että edes ammatti-ihmiset olisivat olleet asiasta yhtämieltä, mutta ei. Kai sitä nyt ihminen on siinä tilanteessa skeptinen? Pähkäilin rokotteen ottamisen kanssa ja panikoin julkisissa aina kun joku aivasti. Ostin apteekista hengityssuojiakin. Pari viikkoa olin ihan skitsona, kunnes rauhotuin ja tajusin, että hätä ei ole ollenkaan niin iso kuin mitä media lietsoo.

Olen tosi pahoillani niiden perheiden puolesta joissa nyt on pieni narkolepsiapotilas. Kuka ottaa vastuun tästä? Jos mun lapsellani olisi nyt tällainen sairaus, kiitos rokotusohjelman, olisin kyllä henkilökohtaisesti kiinni Pekka Puskan kauluksessa. THL:n sivuilla rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista kerrotaan näin:

”Sikainfluenssarokotteen tavanomaisimpia haittavaikutuksia ovat pistoskohdan paikalliset reaktiot kuten punoitus kuumotus, turvotus ja kipu. Lisäksi voi ilmetä kuumetta, väsymystä, lihas- ja nivelkipuja tai päänsärkyä. Paikallisoireita, särkyjä ja kuumetta voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä. Henkeäuhkaavia tai pitkäaikaisia haittoja rokotteesta ei ole odotettavissa. Rokote ei myöskään voi aiheuttaa sikainfluenssaa”.

THL.fi

Saa nähdä lisätäänkö litanian jatkeeksi narkolepsia.

Surullisen huvittava on muuten tämä tieto: Suomeen sikainfluenssarokotetta toimittaneella lääkeyhtiöllä on lääke narkolepsian hoitoon. Kätevää.

Psst… Oliko moni teistä ottamatta rokotetta?