Menu

Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa — ilman hajusteita

Luonnonkosmetiikka ei sovi kaikille. Etenkin hajusteherkät hakevat usein rasvoja, pesuaineita ja kosmetiikkaakin apteekista, koska apteekeista löytyy aina hajusteettomia tuotesarjoja. Hajusteet ovat yksi kosmetiikan yleisin herkistäjiä, oli kyse sitten marketti- tai luonnonkosmetiikasta. Minua on ihmetyttänyt se, miksi luonnonkosmetiikassa — etenkin ihovoiteissa — usein on voimakkaita tuoksuja?

Ranskalaisen Couleur Caramel -sarjan luojilta onkin ilmestynyt apteekkituotesarja tähän markkinarakoon: sertifioitua luonnonkosmetiikkaa hajusteherkille. Elysambre. Paitsi että sarja on luonnonkosmetiikkaa, on se myös luomukosmetiikkaa (Ecocert Cosmebio BIO). Herkkikset hihkunevat onnesta, koska sarjan tuotteissa ei ole käytetty eteerisiä öljyjä tai alkoholia.


Tutustuin eilen tuotteisiin oikein lähietäisyydeltä ja itseäni miellytti valtavasti se, että monet tuotteista olivat todellakin erittäin mietoja tai eivät ollenkaan hajustettuja. Kaikenlisäksi tuotepakkaukset on suunniteltu fiksusti: pusseihin pakatut voiteet eivät kevyen pakkauksen ansiosta paina juuri mitään ja kulkevat mukana helposti.

Niin kasvovoiteet kuin värikosmetiikankin voi ostaa ”irtona” eli esimerkiksi huulipunahylsy tarvitsee ostaa vain kerran, ja siihen voi aina ostaa uuden värin. Sama pätee ihovoiteisiin: voit ostaa lasipurkin, jota aina uudelleentäytät.

Myös luomiväreihin saa uudelleentäytettävät rasiat!

Itse en aio investoida lasipurkkeihin tai pakkauksiin ollenkaan, vaan käytän ainoastaan täyttöpusseja. Näin säästyy sitäpaitsi 35% CO2-päästöjäkin — sen verran vähemmän purkittomat tuotteet kuormittavat. Mahtava juttu on se, että taloyhtiömme pihaan on juuri tuotu kaksi energiajaeastiaa, tyhjiä tuotepusseja ei siis tarvitse heittää sekaroskiin. Elämän pieniä iloja 🙂

Elysambre-sarja sisältää niin värikosmetiikkaa, voiteita ja seerumeita kuin pesuaineitakin kasvojen iholle. Sarjaa voi kuvailla osuvasti sanoilla eco chic, sillä kerrankin myös tuotteiden visuaalisuuteen on panostettu.

Tuotteita saa parhaillaan Ekolosta, Lahden Toriapteekista, Turun Ykkösapteekin Rohdos Oystä ja nettiapteekista. Kaikkia tuotteita ei kaikista myyntipisteistä saa, ja etenkin värikosmetiikan uudelleentäytettävät tuotepakkaukset ovat tulossa markkinoille vasta sykyllä.

Hienoa on se, että kipinä tuotesarjan luomiseen on alunperin tullut ranskalaisilta apteekkareilta. Ranskassa apteekit myyvät paljon kosmetiikkaa, ja apteekkivalikoimassa oli pitkään herkkiksille suunnitellun luonnonkosmetiikan mentävä aukko. Nyt se on paikattu ja Suomikin seuraa perässä, vain parin vuoden viiveellä. Hyvä Suomi!

En voi vielä antaa omaa tuomiota tuotteista, mutta testailen niitä tässä kesän mittaan ja palaan aiheeseen tuonnempana. Testattavanani on myös uutuussarja Madara, joka niinikään on ilmestynyt vastikään esimerkiksi Ekolon luonnonkosmetiikkahyllyyn. Näitä tuotesarjoja alkaa kuulkaas olla jo niin paljon, ettei nykynainen voi mitenkään järkevästi perustella sitä, miksi ei käyttäisi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa! Vielä kun löytyisi se ripsiväri…