Menu

Hyviä tekoja herkuttelemalla

Tiesitkö, että globaalisti toimiva jäätelölafka voi tehdä hyvää muuallakin kuin vain ihmisten suissa?

Vaikka Benin ja Jerryn 70-luvulla vanhalle huoltsikalle perustama nyrkkipaja-jätskibaari on nykyään Unileverin omistama jäätelöbrändi (jossa ei enää pienennetä pähkinöitä vasaralla niin kuin vielä 1980-luvulla), on toiminnassa paljon omintakeista ja esimerkillistä. Jäätelöä syömällä voi auttaa esimerkiksi saimaannorpan suojelutyötä.

7,5 % Ben & Jerry´s´n voitosta käytetään vuosittain erilaisiin oikeudenmukaisuutta, rauhaa, demokratiaa ja ympäristönsuojelua edistäviin projekteihin. Täällä Suomessa rahaa kohdennetaan Reilun hankkeen myötä kolmelle eri taholle. Suomen luonnonsuijeluliiton Saimaannorppa -suojeluhanke, Helsinki Mission nuorten kriisipalvelut sekä WWFn Borneo-projekti tulevat kaikki hyötymään rahallisesti siitä, että suomalaiset tarttuvat jäätelöaltaalla Ben & Jerrys´-jäätelöön.

Okei, jäätelöbrändi tekee reiluja tekoja, mutta onko itse jätski reilua? Niin mainostetaan, ja tämän vuoden loppuun mennessä jokaisella Suomessa myytävällä Ben & Jerry´s -tuotteella on kuulemma Reilun kaupan sertifikaatti. Kaikki raaka-aineet, joita vaan reiluna saada voi, ovat reiluja — tämä on tietenkin hieno juttu (josta esimerkiksi Valio voisi ottaa mallia). Kummallista on kuitenkin se, että jäätelön pääraaka-aine, maito, ei voi olla reilua, mutta silti jäätelö voi saada Reilun kaupan sertifikaatin. Hmm…

Ben & Jerry´s -jäätelön maito ei ole reilua eikä luomua, mutta se on Caring Dairya. Mitä se tarkoittaa? Esimerkiksi sitä, että tuotantolehmille on polvivmmojen helpottamiseksi jaettu patjoja. !!!??? Ööö…. Mutta sitten taas: mulla ei ole maitotilaa, joten ehkä patjoista on hyötyä? Ehkei homma ole ihan vitsi vaikka se siltä kuulostaakin. Itse ihmettelen sitä, miksei jätskiä samoin tein tehdä luomumaidosta? Se ainakin olisi standardi, joka sanoo useimmille kuluttajille enemmän kuin patjat. Kyse lienee kustannuksista ja saatavuudesta, olisi pitänyt eilen kysyä Caring Dairysta tarkemmin, mutta kun meni niin pasmat sekaisin kuvitellessani lehmiä makoilemalla vanhoilla runkopatjoilla 🙂 Caring Dairysta löytyy lisää tietoa täältä.

Olivat patjat hyvä juttu tai ei, ovat Hollannin Ben & Jerry´s -tehtaat hiilineutraalit, ja jäätelön valmistuksessa käytetään vain vapaiden kanojen munia (eri asia kylläkin kuin luomu) ja ylijäämäjäätelömassat menevät kiertoon sikaloihin. Jokaisesta jäätelöstä menee tuloja hyväntekeväisyyteen ja kuulin lisäksi, ettei Ben & Jerry´s -jäätelöissä ole käytetty palmuöljyä (joka tuotanto uhkaa sademetsiä).

Jos voin valita ostavani hiilineutraalin jäätelön, jonka ostamisesta menee rahaa esimerkiksi saimaannorpan suojeluun, tai jäätelön, joka ei tee sen kummemmin hyvää, ei valinta ole vaikea. Kerrankin oiva syy syödä jätskiä — tai sorbettia. Maistoin Ben & Jerry´s mangomarjasorbettia ja oli kuulkaa herkkua!

Vaikket jäätelöä ostaisikaan, voit silti käydä äänestämässä, miten Reilun hankkeen potti jakautuu. Itse äänestän saimaannorppien suojelun puolesta. Koko maailmassa — eli Saimaalla —on vain 260 saimaannorppaa ja määrä pienenee koko ajan, ne ovat siis äärimmäisen harvinaisia. Hulluinta on, että eläimen ainoa vihollinen on ihminen ja lähinnä vapaa-ajan kalastajien kalanpyydykset! Hämmentävää.

Toki rahaa voi kohdentaa erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin ja järjestöille suoraankin, mutta jäätelöä ostamalla se hoituu kuin itsestään. Ainakin kun valitsee jäätelönsä fiksusti 😉