Menu

Rutiini

Tykkään lapsellisen paljon omenoista. Syön päivittäin yhden tai kaksi omppua. Olen ihan hulluna Ekolon ja Ruohonjuuren luomuomeniin, joita käyn ostamassa läjän joka viikko. Onneksi kotimaisten omppujen kausikin lähestyy, niin ei tarvitse ostaa ulkomaisia.

Haluan etenkin omppuni aina luomuna. Valtaosa ompun arvokkaista ja hyväätekevistä flavonoideista, vitamiineista ja kivennäisaineista sijaitsee juuri kuoressa, joten älä ihmeessä kuori omppuasi vaan vetäise se kuorineen! Juuri siksi luomu kannattaa. Pesemällä tavisompun, pääsee eroon vain noin 30-40% torjunta-ainejäämistä, joten vaikka kuinka hinkkaisit, ei tavallisen omenan kemikaalijäämistä pääse koskaan kokonaan eroon. Tosin, jos vaihtoehtosi ovat tavallinen omena tai ei omenaa ollenkaan, syö ihmeessä se tavallinen.

Angeliinakin diggaa omenoista — ja veitsistä. Kuva täältä.

Hauskaa on, että omenalle on omistettu nettisaitti. Löydät linkin takaa tiiviin omenafaktapaketin, josta haluan nostaa esille pari tärppiä:

”Omena sisältää vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi muun muassa arvokkaita liukenevia ravintokuituja ja flavonoideja. Kuorikerroksen punaiset väriaineet ja sisuksen kversetiini toimivat tehokkaina antioksidantteina elimistössämme ehkäisten useiden sairauksien syntyä. Tutkimukset kertovat, että päivittäin nautittu omena riittää jo melko hyvin takaamaan sopivan määrän näitä kehon puolustajia. Omena onkin yksi tärkeimmistä antioksidanttien lähteistä suomalaisten ravinnossa”.

”Omena sisältää runsaasti flavonoideja, jotka kuuluvat kasvikunnassa esiintyviin kasviestrogeeneihin. Näiden yhdisteiden on todettu vaikuttavan terveyteen. Runsas flavonoidien saanti saattaa esimerkiksi ehkäistä syövän, sydän- ja verisuonitautien, allergioiden ja tulehduksien puhkeamista”.

Omenat.fi -sivustolla on myös omenareseptejä. Nyt vaan samanlainen saitti jokaiselle suosikkihedelmälle ja -vihannekselle 🙂