Menu

Hot Sex For Free

Sori otsikko, mutta Katjalta opitulla niksillä saa ihmiset lukemaan asiasisällön.

Tutkiskelen parhaillaan maitoasioita. On hämmentävää, kuinka nykyjampoille on saatu iskostettua ajatus siitä, että tuotantoeläinten olot ovat ihan jees. Että tällainen näkymä on okei.

Kuva: YLE

Moni saattaa reagoida tähän YLEn uutiskuvaan jopa toteamalla: ”Ihana lehmä, onpas söpö!”. Mutta en mä vaan tajua. Miten ihminen voi oikeutetusti lukita elävän olion koko elämäkseen metalliin? Ei kuvassa ole siis mitään laittomuuksia, vaan ihan nykynavetan todellisuutta, ja kuvahan on aika siistikin. Mutta karua katsottavaa se silti on. Vuonna 2007, tehdessäni Kuningaskuluttajaan juttua geenimuunnellun rehun saapumisesta Suomeen, vierailin sikatilalla, ja vaikka sikalan omistaja oli aivan todella mukava mies, fiksu ja järkevä ihminen kaikinpuolin, en silti voinut tajuta, miten hän voi pitää elimiään sellaisissa oloissa. Se vaan tuntuu väärältä.

Sioista takaisin lehmiin… Tiesitkö, että lehmän utareista tulee maitoa luontaisesti vain silloin, kun se on poikinut? Eli ihan kuin me naisetkin imetetään vaan kun meille on syntynyt vauva. Mutta lehmistä lypsetään maitoa jatkuvasti, niin kauan kuin ne nyt tehotuotantoon kelpaavat. Ihminen on ihan sairas. Meidät kuuluisi laittaa häkkiin heti synnyttämisen jälkeen ja sitten imeä jollain koneellisella maitopumpulla loppuelämän ajan tisseistä tavaraa 24/7. Ja välillä tuutata vähän antibiootteja kroppaan, jos me sairastellaan.

Kuva: LIFE

Nyt tietenkin voi pitää mua naivina, ettei maailman ihmisille vaan riitä safkaa jollain hippimenetelmillä, jossa lehmät kirmaa vapaina ja possut tonkii mudassa. Mutta siis, ai miksei? Jos me sen sijaan, että viljeltäisi tehoelukoille soijaa, kasvatettaisiin samoilla pinta-aloilla ruokaa itsellemme, toimisi homma ihan kivasti. Tietty me syötäisiin vähemmän lihaa ja maitotuotteita, mutta eikö se olisi ihan jees?

Miksi meidän olemassaolo perustuu muiden riistämiselle, eikö hommia voisi hoitaa vähän fiksummin? Kysyy kait idari.