Menu

Sheavoirakkaus

En ole kauhean vahvasti hajustettujen rasvojen ystävä, yleensä käytän mahdollisimman mietoja ja neutraalin tuoksuisia vartalovoiteita.

Tutustumiseni shea-butteriin eli karitevoiteeseen tapahtui pari vuotta sitten sattumalta, kun ostin erään kampaamon alelaarista pienen sheavoipurkin kahdella eurolla. Purkin tyhjennyttyä ostin isomman putelin samaa kamaa ja tapasin sattumalta jopa brändin perustajan Edem Agbekey-Taylorin kauneus- ja terveysmessuilla viime marraskuussa. Edem kertoi kehittäneensä oman versionsa sheavoista, kun hänen pieni vauvansa tarvitsi jotakin turvallista ja kosteuttavaa iholleen. Afrikassa naiset ovat käyttäneet sheavoita iät ja ajat.

Kun huomasin olevani raskaana muistin, että Edem kertoi suosittelevansa karitevoidetta odottaville äideille. Raskaanaoleville suositellaan runsasta rasvaamista etenkin sellaisiin vartalonosiin, joihin saattaa tulla raskausarpia. Minä, joka jo lähtökohtaisesti suhtaudun kosmetiikkaan kriittisesti, en todellakaan ole ajatellut rasvailla itseäni mitenkään supermegapaljon — varsinkaan raskaanaollessa! Mutta toisaalta: minulla ei vaikuta olevan mitään kummempaa riskiä raskausarvistakaan (ainakaan vielä). Olen kuitenkin tarvittaessa rasvannut tiettyjä mestoja, ja käyttänyt siihen juuri hajustamatonta karitevoidetta. Inkuton karitevoiteen INCI-lista kuulostaa tältä: 100% butyspermum parkii, valkaisematon shea butter. That´s it.

Inkuton lisäksi olen testannut kahta muutakin karitevoidetta. Vihreän Kosmetiikan Sheavoi & Ruusu on kyllä ihan uskomatonta kamaa!

Se on kuin paksua ja kuohkeaa kuin kermavaahtoa ja tunnen itseni Prinsessa Ruususeksi, kun laitan sitä iholle. Vierastan kuotenkin vähän nyt raskaanaollessa rasvan vahvaa ruusuntuoksua, mutta muuten tuote on ihan superluksusjuttu. Erinomainen lahjaidea, ja bonusta kotimaisuudesta! Tosin: sheavoin ydinraaka-aine ei ole lähelläkään suomalaista, rasvaan tarvittavat pähkinät kun eivät täällä kasva.


Kolmas mainio karitevoidetuote on niinikään kotimaisen Frantsilan Rose Body butter vartalovoi, joka on Vihreän Kosmetiikan tuotteen tavoin ruusuntuoksuista sheavoita. Ihana tuote tämäkin, mutta aion raskausaikana pysyä jahustamattomissa voiteissa, ja käyttää tätä sitten myöhemmin.

Kaikki kolme tuotetta tayttävät eurooppalaiset luonnonkosmetiikkastandardit, vaikka yhdelläkään ei ole sertifikaattia. Sertifikaatit ovat etenkin pikkumerkeille kalliita, ja siksi tuote saattaa hyvinkin olla speksit täyttävä, vaikkei merkkiä putelista löydykään.

Psst… Vinkkinä muille raskaanaoleville, että Tanskan ympäristöministeriö suosittaa, etteivät raskaanaolevat tai imettävät naiset käyttäisi kosmetiikkaa (tai käyttäisivät sitä mahdollisimman vähän), löydät sivuston täältä .