Menu

Pilaavatko urbaanit hipit tavisten ekoilot?

Olen lähettänyt elämässäni yhdelle ainoalle toimittajalle fanipostia, ja se toimittaja on Virpi Salmi. Virpi ei koskaan vastannut, mutta en minä sitä oikeastaan odottanutkaan. Halusin vaan kertoa, että ”sä oot niin mahtava!”. Tästä taitaa olla pari vuotta aikaa.

HS.fissä julkaistu Virpin teksti Hipit te pilaatte kaiken on kiinnostavaa luettavaa, suosittelen. Ymmärrän Virpin tekstin erinomaisesti ja luulen ymmärtäväni, mikä urbaaneissa hipeissä toimittajaa ärsyttää. Luulen myös, että tekstillä tarkoitetaan sellaisia ihmisiä kuten esimerkiksi minä.

En tosin tiedä, mitä minun pitäisi tehdä toisin, ollakseni ei-ärsyttävä nykyhippi? Mietitäänpä.

1. Kirpparilta löytyy monia paljon hienompia vaatteita kuin ketjuvaatekaupoista, ja paljon halvempia uniikkivaatteita kuin kalliista merkkiputiikeista. Ja lisäksi kirpputorien vaatteet ovat usein kestäviä ja tietenkin ekologisiakin. Miksi en suosisi kirppareita? Ollakseni ei-ärsyttävä nykyhippi, pitäisi ostaa kaikki vaatteet Henkkamaukasta, Vero Modasta tai Anttilasta.

2. Olen ostanut kodin sellaisesta paikasta, etten tarvitse liikkumiseen autoa. Olen muutaman kerran tosin lainannut ystävien tai sukulaisten autoja, ja kolmesti on laina-autoa terrorisoitu: kylkeen on vedetty avaimella raita tai peili on potkaistu paskaksi. Tämä on Helsingissä todellisuutta, johon auton omistaja joutuu varautumaan. En yksinkertaisesti halua omistaa peltilehmää, joka olisi lähinnä murheenkryyni. Eikä mulla sitäpaitsi olisi varaa ekologiseen autoonkaan. Autottomuus on itselleni siis paitsi raha- myös mukavuuskysymys. On vaan superkätevää astua loskapaskalla raitiovaunuun sen sijaan, että liukastelee henkensä uhalla liikenteen seassa (eikä mulle koskaan opetettu taskuunparkkeeraamista, joten miten ihmeessä mä edes voisin autoilla Helsingin keskustassa?). Ja onhan toki autottomuus myös ekoteko. Ollakseni ei-ärsyttävä nykyhippi, pitäisi hankkia auto (mahdollisimman iso tai vanha, saastuttava jokatapauksessa) ja ajella kaikki lyhyetkin kauppa-ajot sillä, ettei vaan vahingossa tule olleeksi liian eko.

3. En voi syödä maitotuotteita tai sokeria, vehnää ja hiivaa (tiedätte kyllä miksi), enkä halua syödä kidutettuja eläimiä (esim. riista sen sijaan on mielestäni ok). Suosin lähinnä kasvispainotteista ruokaa, ja mahdollisimman vähän käsiteltyjä raaka-aineita. Syyt ovat sekä terveydellisiä että eettisiä, ja ekologisiakin. Mutta onhan tämä nyt ärsyttävästi hipin kuuloista touhua, eikö? Ollakseni ei-ärsyttävä nykyhippi, pitäisi mun hakea ruokani automarketista, tykätä eineksistä, tai piipahtaa toisinaan McDonald´silla, koska sitähän ei-hipit tekee.

4. Koska työni ja kotini on Helsingin keskustan tuntumassa, ei lähistöllä ole maatilaa tai vihannesten tuottajaa, jonka luota voisin hakea raaka-aineet itse. Olisikin ihanaa asua maalla niin, että voisi joko kasvattaa vihannekset itse, tai ostaa ne vaikka naapuritilalta. Toki voisin näin kaupunkilaisenakin tilata vihanneksia suoraan luomutilalta kotiovelleni, mutta mielummin haen ne kauppahallista tai ekokaupasta tai ostan ihan peruskamaa läheisestä Alepasta. Siellä vierailen eniten. Ollakseni ei-ärsyttävä nykyhippi pitäisi mun dissata ekokauppojen valikoima täysin ja ostaa vaan sitä, mitä Alepa tai Siwa tarjoaa.

Kun näitä lihavoituja kohtia tekstissäni lukee niin hei, hommahan on selvä: ollaakseen ei-ärsyttävä nykyhippi, pitäisi ryhtyä ”juntiksi”! Heti kun poikkeaa tavanomaisesta, erehtyy ajattelemaan itse, tai koittaa tehdä edes jotain pientä ollakseen vähän ekologisempi, leimataan ihminen tekopyhäksi viherpiipertäjäksi. Ja se on NIIN ärsyttävää se, ilmeisesti ainakin Virpistä:

”Elintasohippien ”ideologian” isoin kompastuskivi on se, että sen ei ole tarkoitus muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Sen tarkoitus on osoittaa, kuinka minä olen parempi ihminen kuin muut, ja kuinka minä kuulun yhteiskunnan eliittiin tyhmien massojen yläpuolelle”.

Itselleni tulee edellisestä lähinnä mieleen, että ”juntti” kokee perussuomalaista alemmuudentunnetta ”hippeihin” nähden, kun kerran puhuu paremmista ja huonommista ihmisistä. Itse en tee ihmisten välillä tällaista jaottelua. Onko todella niin, että urbaani hippeily vie peruskansalaiselta ilon ekoteoista?

…vai onko Virpin jutussa kyse niin korkealentoisesta sarkasmista, etten tajua sitä?