Menu

Roskaruoka kalliimmaksi?

Mitä veikkaat: ostaisitko useammin terveellistä ruokaa, jos se terveellinen olisi nykyistä halvempaa, vai jos epäterveellinen ruoka kallistuisi? YLEn uutisotsikko kuuluu: Roskaruokavero on terveellisempi kuin vihannesale.

Kuva: YLE / Mika Kanerva

Psychological Science -lehdessä julkaistu, newyorkilaisessa Buffalon yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että vihannesten ja hedelmien hintojen alentaminen ei ole toimiva keino taistelussa liikalihavuutta vastaan. Tehokkaammin epäterveellisten ruokien ostamista vähensi lihottavan ruuan kireä verottaminen. Testiin osallistuneiden naisten ostaman ruuan kaloreiden kokonaismäärä pienin silloin, kun roskaruoka oli kallista. Terveellisten ruokien hinnanalennus puolestaan lisäsi naisten ostamaa kalorimäärää (lue koko uutinen täältä).

Kuulostaa loogiselta: jos Mäkkärin ateria maksaisi tuplasti sen mitä nyt, olisi aterian ostamisen kynnys varmasti isompi, sehän on itsestäänselvää. Tosin, jos epäterveellistä ruokaa alettaisiin verottaa raskaammin, olisi aikamoinen haaste määritellä sana epäterveellinen. Onko se paljon rasvaa, sokeria tai suolaa sisältävä elintarvike, vuosikausia muuttumattomana säilyvä E-koodipommi, vai vehnähuttuinen paahtoleipä? Vai nämä kaikki? Määritteleminen olisi varmasti haaste.