Menu

Mikä on Uusi Musta? Mikä on Kemikaalicocktail? Mikä ja kuka on Noora Shingler?

Uudesta Mustasta, Kemikaalicocktailista ja minun roolistani näillä foorumeilla on keskusteltu verkossa ainakin muutamalla saitilla, joten päätin avata teille hieman sitä, mikä on Uusi Musta, mikä on Kemppari ja mikä on minun roolini näissä.

YLE tilaa monia ohjelmia tuotantoyhtiöiltä, Uusi Musta on yksi YLEn tilaama ”ohjelma” joka tuotetaan tuotantoyhtiö Tarinatalossa. Uuden Mustan määritelmän itsestään löydätte täältä. Uuden Mustan sisällöistä löytyy niin muutaman lauseen pituisia toteamia, kuin muun median siteeraamista ja muiden tahojen tekemien juttujen esillenostamista, kyseenalaistamista ja myös itse tutkittua ja selvitettyä tietoa.

On ilmeisesti kuitenkin syytä vielä selventää, onko tämä blogini nyt YLEn sisältöä vai ei: YLE tilaa Tarinatalolta Uutta Mustaa ja Uusi Musta sisältää Kemikaalicocktailin postaukset. Kemikaalicocktail on vuokrattu tietyksi ajaksi Uuden Mustan alle, ja on osa sivustoa – jatkossa siellä saattaa olla muitakin blogeja. Kemikaalicocktail sisältyy siis työsopimukseeni. Siinä missä Uutta Mustaa ylläpitää useampi henkilö, on Kemikaalicocktail yhä vain minun ääneni ja asenteeni, ärhäkkyyteni ja hippeilyni blogin muodossa, aivan kuten tähänkin saakka. Ja minä olen aivan yhtä kriittinen ja äkkipikainen kuten aikaisemminkin. YLEssä tilaaja on tiennyt millainen tyylini on eikä ole sen linjan suhteen esittänyt muutostoiveita.

Kemikaalicocktailissa toimin bloggaajana, Uudessa Mustassa työskentelen tuottajana ja toimittajana. Erona näiden kahden foorumin välillä on lähinnä se, että omassa blogissani kirjoitan teille vähän henkilökohtaisemmalla otteella.

Ymmärtääkseni osaa Uuden Mustan lukijoista on ärsyttänyt/ihmetyttänyt journalistinen rajanveto: pätevätkö Uuden Mustan jutuissa samat säännöt kuin YLEssä muuten? Tietenkin! Mutta muoto on erilainen: siinä missä tv-insertit ovat yksisuuntaisia, on Uuden Mustan ideana olla mielipidefoorumi, keskustelun herättäjä. Blogimuotoisessa sisällöntuotannossa ”katsojien” eli tässä tapauksessa lukijoiden palaute saadaan sivulle heti ja kuka tahansa voi helposti kommentoida sisältöä. Jutun lukijat näkevät oitis, mitä muut lukijat ovat asiasta mieltä.

Toistaiseksi emme ole rajoittaneet kommentointia vain rekisteröityneille, sillä saamme tietenkin ip-osoitteet talteen asiattomista viesteistä ilmankin, mutta seuraamme tilannetta. Esimerkiksi turkiskeskustelu on todella laadukasta!

Televisiosta tämä puuttuu: kaikki kommentit, katsojapalautteet ja yleisön reaktiot jäävät muilta katsojilta pimentoon, koska kyseessä on yksisuuntainen media. Toki joillakin ohjelmilla on vilkkaita keskusteluja nettisivuillaan, mutta tämä keskustelu tapahtuu silti eri paikassa, kuin
heti tv-insertin perässä. Mutta siinä missä vaikka tv-toimittaja haastattelee yhteen juttuun eri tahoja ja mielipiteitä, voi blogissa edetä vähitellen ja julkaista samasta asiasta eri mieltä olevien tahojen kommentit omissa postauksissaan, tavallaan pitkittää jutun eloa verkossa, ja kehittää keskustelua vähitellen (esim. asetaldehydikeskustelu).

Siinä missä vaikka uutisjuttu on tehty valmiiksi ja esitetään valmiina tv:ssä, blogijuttu vasta aloittaa elämäänsä kun eka postaus on saatu ilmoille.

Ehkä kuvio nyt on selvempi, vai onko? Saa kysyä!

Tässä oli nyt ehkä joillekin teistä vähän liikaakin rautalankaa, mutta koska blogini on selkeästi saanut viimeisten kuukausien aikana uusia lukijoita, halusin avata asiat mahdollisimman selkeästi 🙂

… ja palatakseni vielä Kasvisruokaurpoilua-postauksta kommentoineen lukijan urpoksi kutsumiseen (tosin, siinä oli kyllä perässä hymynaama, mutta ei se tainnut paljon lohduttaa), lupaan, etten toiste tee niin. Oppia ikä kaikki. Olen pahoillani.