Näin vähennät lisäaineiden syömistä helposti
Kuten hiljattain totesin, luen paljon naistenlehtiä, vaikken oikeastaan osta niitä hirveästi. En tilaa yhtäkään kotiin, ja ostetuksi tulee satunnaisesti MeNaiset, Olivia tai se iänikuinen Ruotsin ELLE. Vastapäisessa kahvilassa on sen verran iso valikoima kuukauden lehtiä, että ostan pari kertaa kuussa kupin teetä ja selaan samalla rahalla kaikki uusimmat lehdet kerralla. Halvempaa ja ekompaakin.
Lähikahvilaan ei kuitenkaan tule Kauneus & Terveys -lehteä, enkä ole sitä pitkään aikaan ostanutkaan, mutta nyt tartuin julkaisuun ja ilahduin: ei pöllömpää sisältöä. Lehdessä oli esimerkiksi ihan hyvä juttu lisäaineista. Koska jutun ”Näin vähennät lisäaineiden syöntiäsi” -listaus on lähes suoraan Kempparista, jaanpa sen teillekin:
Näin vähennät lisäaineiden syömistä
- Syö vaihtelevan monipuolisesti.
- Vähennä karkin syöntiä.
- Vähennä limsojen ja mehujen käyttöä. Valitse lisäaineettomia juomia.
- Käytä vain harvoin valmisjälkiruokia ja pitkään säilyviä leivonnaisia.
- Jäätelössä ja mehujäässä on runsaasti lisäaineita.
- Tarkista, mitä kevyttuotteita käytät. Korvaa niitä kasviksilla, marjoilla ja hedelmillä.
- Keitto syntyy nopeasti aidoistakin aineksista. Vältä pussikeittoja.
- Syö makkaraa vain 1-2 aterialla viikossa ja vain silloin tällöin leikkeleenä.
- Käytä päivittäin käsittelemätöntä lihaa, kalaa ja muita peruselintarvikkeita. Karta valmiita marinadeja
- Valitse luomua. Luomutuotteissa sallittuja lisäaineita on vähän ja valtaosaa niistä esiintyy myös luonnossa.
- Tutki tuoteselosteita. Lisäaineet ilmoitetaan ryhmänimellä, kuten säilöntäaine, sekä nimellä tai E-numerolla. E-koodiavaimen löydät netistä sositteesta www.evira.fi.
- Syöt entistä terveellisemmin, kun karsit lisäainetuotteita. Ne ovat usein ravitsemuksellisesti kehnoja.
-lähde: Kauneus & Terveys 2/2010 Virpi Peura
Ihan hyvä lista. Itse tosin viilaisin listalta paria kohtaa: limsojen juomisen suosittelisin lopettamaan (ne vaan on ihan turhia), samoin kevyttuotteiden käytön. Miks syödä kevyttä, kun voi syödä fiksua? Valmisjälkiruokien sijaan puhuisin neloskohdassa valmisruoista laajemmin, ja makkaraa suosittelisin syömään vain 1-2 kertaa vuodessa. Jos haluaa syödä lihaa, on makkaralle aika monia parempia vaihtoehtoja — ellei nyt jostain syystä satu tykkäämään ihan kamalasti teurasjätteestä. Mutta tosiaan: omat lähtökohtani ovat jutun listausta laajemmat, tässähän on vaan lista siitä, kuinka voi vähentää omaa lisäaineiden popsimistaan, ja siihen lista kyllä antaa ihan hyvät eväät.
Itse alleviivaisin enemmän kasvispainotteista ruokaa, koska se on ekologisempaa. Mutta jos on perus ”liha on ainoa proteiinin lähde ja sitä on saatava jokaisella aterialla” -tyyppi, on tästä listasta hyvä aloittaa.
Yksi kohta vaan ihmetyttää: miksei kohdassa viisi kehoiteta vähentämään jäätelön ja mehujään syömistä, kuten muissa kohdissa? Tulee väistämättä mieleen, että syynä on jonkin tietyn mainostajan miellyttämisestä, mutta ehkä kyse on vaan siitä, ettei toimittaja ole halunnut toistaa saman kuuloisia lauseita, ehkä.
Mutta jess: luomu rokkaa, kasvisruoka samaten, niin myös mahdollisimman jalostamattomat raaka-aineet ja itse tekeminen. Ja myös Kauneus & Terveys (ainakin nro 2/2010) on aika jees!