Menu

Fur is dead

Turkikset. Sinullakin lienee niistä mielipide. Törmäsin viikonloppuna Tukhomassa yllättävään näkyyn: turkiksia kaikkialla! Siis enemmän kuin tänä talvena on näkynyt Helsingissä. Luulin jotenkin, että venäläisturistien avittamana Helsinki voittaisi Tukholman turkisskabassa mennen tullen, mutta ei. Yllättävintä oli se, että turkikset koristivat iäkkäiden, rikkaiden ja keski-ikäisten lisäksi myös nuoria aikuisia ja teinejä. Ja myös uudet turkikset.

Suomessakin näkee kirppisturkiksia katukuvassa, mutta harvemmin nuorten ihmisten pällä näkyy uusia tuskisvaatteita tai -asusteita. Syy saattaa — uskokaa ti älkää — olla osittain esimerkillisessä mediassa. Vaikka meillä onkin Gloria ja Sami Sykkö, joka taannoin totesi ”Suomen turkisteollisuus tarvitsee kaiken tuen”, on monen suomalaisen naistenlehden turkisasenne esimerkillinen: sunnuntain Helsingin Sanomien kyselyssä esimerkiksi MeNaisten, Olivian, Imagen ja Trendin päätoimittajat kertoivat, että lehtien linja on turkisvastainen. Sara-lehdessä kuulemma ”lammasta ja kania on joskus vilahdellut asusteina” ja Cosmopolitan esittelee turkiksia mielellään, kunhan kyseessä ovat tekoturkikset. Aidot turkikset eivät vaan ole cool.

-kuva: Threadtrend.wordpress.com

Hesarin jutussa turkisvastaisuutensa ilmaisee moni erittäin suosittu naistenlehti, ja on hienoa, että toimituksissa uskalletaan ottaa selkeä eettinen linja. Turkikset ovat tietenkin vain yksi asia, nahkateollisuuden ja halpavaatetuotannon kohdalla voisi tietenkin aloittaa ihan samankaltaisen keskustelun.

Vastaapa Kemikaalicocktailin turkiskyselyyn: mitä mieltä sinä olet turkisvaatteiden tai -asusteiden käytöstä?

Psst… Uuden Mustan keskustelupalstalla on meneillään hyvä turkiskeskustelu!