Menu

Verta, hikeä ja T-paitoja

Satuin eilen tvn äärelle juuri oikeaan aikaan. Verta, hikeä ja T-paitoja on neliosainen sarja siitä, kuinka kuusi ihan tavallista ja trendikästä brittinuorta lähtee Intiaan ottamaan selvää, minkälaisissa oloissa heidän muotivaatteensa tehdään. Tsekkaa ohjelman puffivideo täältä.

-kuvan lähde: The Daily Mail.online

Ohjelma oli erittäin hyvin tehty ja odotan kiinnostuneena tulevia jaksoja. On aika kamalaa tajuta, että Suomessa muutamia euroja maksavaa vaatetta on Intiassa tehnyt parhaimmillaan kokonainen armeija ihmisiä, jotka tekevät niin pitkää työpäivää, että nukkuvat tehtaan paskaisella lattialla, jotta he ehtivät saada niin paljon unta kuin mahdollista. Heidät herätetään kepillä huitomalla ja tönimällä takaisin hommiin. Eikä tehtaan lattialla nukkumiselle pakosti ole juuri vaihtoehtoja, on meinaan sen verran huonot liksat. On niin väärin, että ihmiset jossakin kaukana joutuvat kärsimään ja raatamaan, jotta me täällä voimme vähän shoppailla halpaketjuissa. Ja kalliimmissakin. En usko vain halpaketjujen käyttävän tällaisia tehtaita.

Ohjelman ensimmäisessä jaksossa näytettiin, kuinka esimerkiksi erään tehtaan hygienia oli kuvottavan puutteellista: yksi vessa, eli reikä lattiassa koko tehtaan porukalle ja keittiönä toimi avotuli tai kaasukeitin, taivasalla tietenkin. Tehtaassa on myös vaarallista, sillä sähkökatkoja tulee säännöllisesti ja pistorasiat olivat melkoisen laittoman näköisiä.

Sarja on BBCn tuottama ja ekan jakson uusinta tulee perjantaina TV2lta 15.1 klo 15.05. Ohjelma löytyy myös Areenasta. Ja onneksi kolme kiinnostavaa jaksoa on vielä jäljellä — tosin en tiedä, haluanko tietää edes mitä tuleman pitää…

Huomautan, että sarjan työolosuhteita ei ole kuvattu salaa, vaan tehtaisiin on luvat (ainakin ekassa jaksossa oli) ja intialaiset haluavat selvästikin näyttää sen todellisuuden, jossa länsimaiset suurfirmat niitä pakottavat toimimaan. Kun hintaa poljetaan niin alas kuin mahdollista, on lopputulos sitten tämä. Suosittelen katsomaan. Etenkin jokaisen muotibloggaajan olisi hyvä katsoa ohjelma ja kirjoittaa siitä omassa blogissaan. Se olisi tosi tärkeää.