Menu

Ruohoa katolla

Työskennellessäni vuoden verran YLEn ympäristökoordinaattorina tutustuin jonkin verran ekorakentamiseen. Tästä innostuneena tarkkailen jatkuvasti rakentamisen ekotrendejä, voi kunpa ehtisikin syventyä kaikkeen mikä kiinnostaa! Mutta onneksi voi ihailla kuvia, katsokaapa tätä kämppää:


-kuvat saitilta Arch Daily, arkkitehtuuri Nolaster

Tykkään tavasta, jolla rakennus sulautuu ympäristöönsä ja etenkin viherkatto miellyttää. Ei tämä talo ehkä noin muutoin edusta minkäänlaista ekoilua (se on esim. hillittömän kokoinen!) mutta on hienoa, että rakennus korvaa maapinta-alan, jonka se luonnolta vie. Viherkatot ovat ehdottomasti tulevaisuuden juttu.

En muista arkkitehtia, mutta jossain tulevaisuuden arkkitehtuuria käsittelevässä tv-ohjelmassa ekoarkkitehti X puhui siitä, kuinka tulevaisuudessa rakennuksen täytyy korvata valtaamansa maapinta-ala joko viherkaton tai seinäkasvillisuuden avulla. Tämä oli siis kyseisen henkilön uumoilua, ei tietenkään faktaa — vielä. Mutta ajatus ei ole ollenkaan pöllömpi.

Mietin usein, kuinka monta upeaa nurmikenttää Helsinkiinkin saisi kattojen ylle. Ja arvatkaa kelasinko asiaa istuessani YLEllä viidennessä kerroksessa, tuijottaen litteiden toimistorakennustemme kattoja! YLElle jos mihin saisi vaikka kuinka hemmetisti nurtsikattoa tai edes maksaruohokaton, joka jo sekin olisi ekoteko. Maksaruoho suojaa katon rakenteita, ehkäisee lämmön karkaamista ja myös viilentää kesällä. Lisäksi ruoho yhteyttää ja tarjoaa vihreää jalansijaa linnuille ja ötököille. Fiksua siis. Toki tällainen rakentaminen vaatii paljon huomioonotettavaa, ei vanhojen talojen katoille voi noin vain alkaa istuttaa nurmikkoa, tietenkään, mutta aika kiva ajatus uusia taloja ajatellen.

Esimerkiksi yhdysvalloissa on koko Fordin autotehtaan katto katettu maksaruoholla. Homma ei siis ole jotain hippipähkäilyäni, vaan ihan totisinta totta jo tänään ja näyttää tältä:

-kuva sivulta Green Roofs Australia

Fordin tehtaiden viherkatto on maailman suurin, reilut neljä hehtaaria, aikamoinen pelto siis!

Entäpä viherkatot Suomessa? Googleteltuani hieman huomasin, että ihme ja kumma, sellainen on tulossa tekeillä olevaan Musiikkitaloon. Olin kesäkuussa Berliinissä, joten homman tiedotustilaisuus on mennyt minulta ohi, mutta onpas superia, että pian Helsingin ydinkeskustassa on ainakin yksi viherkatto, jonka myötä saadaan kokemuksia ja taitoa vastaavien rakentamiseen muuallekin. Jihuu!