Menu

Hyvästä fosfori — vuonna 2012

Hassu viikko. Kahdesta isosta aiheesta, joista olen ajat sitten kirjoittanut, uutisoidaan samalla viikolla. Ensin alkuviikosta kerrottiin, että bisfenoli Ata aletaan vihdoinkin tutkia Suomessakin ja nyt Suomi aikoo kieltää fosforin kotien pyykinpesuaineissa (ei tosin vielä konetiskiaineissa). Kirjoitin Fosfaatit my ass -postauksen kesällä 2008, tässä lainaus tekstistäni:

”Itämeren suojelukomission raportin mukaan kotitalouspesuaineiden fosfaateista luopuminen vähentäisi Itämeren fosforikuormaa 3000–9000 tonnia vuodessa! Se olisi lähes neljännes kaikesta Itämerta ulkoisesti kuormittavasta fosfaatista. Kyse on todella isosta asiasta.

Aikataulusta fosfaattien käytön lopettamiselle keskustellaan seuraavan kerran vasta vuonna 2010. Siis keskustellaan ja vuonna 2010?! Uskomatonta. Saksassa pyykinpesuaineiden fosfaateista luovuttiin jo vuonna 1984 ja Ruotsi kielsi hiljattain pyykinpesuaineiden fosfaatit ja valmistelee vastaavaa kieltoa myös astianpesuaineille. Taas kerran Heija Sverige – miksi, oi miksi me tulemme aina perässä? Saksakin on tajunnut homman jo yli 20 vuotta sitten!”

Kemikaalicocktail 6.8.2008

Ja aivan kuten silloin kirjoitin, on asiasta nyt keskusteltu, mutta päätös astuu voimaan vasta vuonna 2012. Ei ihme että WWFn mukaan Suomi reagoi asiaan aivan liian myöhään. No, parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan… Mutta on se vaan niin huvittavaa, että me tulemme aina perästä, vaikka Itämeri on aivan tuossa vieressä ja me olemme mökkikansaa, joka rakastaa mökkirantojaan ja vesiään. No, onneksi edes nyt, tai siis vuonna 2012. Ehkä ne konetiskiaineetkin saadaan fiksummiksi joskus vuonna 2020…

Tosiaan, nyt muistin yhtäkkiä, että Fosfaatit my ass -postaustani pyydettiin käytettäväksi jonkin oppikirjasarjan tai opetusmateriaalin yhteydessä. Hmm… Annoin tekstille käyttöluvan, mutten muista ollenkaan, mihin tekstini lopulta päätyi 🙂 Jos sinä joku, joka pyysit minulta oikeutta tekstiini luet tämän, laittaisitko mulle vielä linkin lopulliseen materiaaliin? Kiitos!