Menu

Puolukkasnapsia pöytään

Reseptiä pukkaa — taas. Kaikki loppuvuoden reseptit näemmä ilmaantuvat tänne parin päivän säteellä, mutta minkäs sille mahtaa, että koko syksy on ollut varsin tylsää kokkailurintamalla. Te tiedätte jo kaikki perusreseptini!
Mutta nyt, vakavasti: tätä teidän ON testattava! Tarjoilimme lauantaisissa pikkujouluissa vieraille maistiaisia ensimmäisestä puolukkasnapsierämme, ja jengi tykkäsi ihan hulluna! Olin aika yllättynyt, sillä en ollut yhtään varma, mitä lasipurkin uumenissa oikein valmistuu…

En tosin ota krediittiä täysin itselleni: ystäväni Annika tarjoili pari vuotta takaperin meille aivan ihanaa, omatekoista raparperisnapsia, jota valmistin viime vuonna. Tänä syksynä päätin kokeilla samaa puolukoilla, ja täytyy sanoa, että nyt tuli napakymppi!

Maku oli juuri sopivan kirpeä ja silti makea, ja raaka-aineet ovat alkoholia lukuunottamatta luomua (tai no, marjat ovat metsästä, joten eivät sertifioitua luomua, mutta mulle ihan riittävän luonnonmukaista). Puolukkasnapsin tekoon tarvitaan:
  • Kirkasta viinaa (itse käytin Pöytäviinaa)
  • Puolukoita
  • Kanelitanko
  • Juoksevaa hunajaa
Minä tein ison satsin, enkä tietenkään muista raaka-aineiden tarkkoja määriä, mutta homma menee suunnilleen näin:

Laita iso lasipullo tai -astia puolilleen alkoholia ja laita sekaan puolukoita niin paljon kuin mahtuu. Alapuolen kuva havainnollistaa, että homma tosiaan näyttää puolukkapuurolta!

Laita sekaan myös kanelitanko ja desilitra hunajaa. Hunajaa tulee helposti laitettua liian vähän, joten availe purkkia parin viikon välein ja maistele, josko juoma kaipaa lisää makeutta. Minä lisäilin hunajaa ainakin kaksi kertaa syksyn mittaan. Lopputuloksena on ihana, kirkkaan punainen ja herkullisen makuinen puolukkasnapsi!

… Ja siinä vaiheessa, kun snapsia tarjoillaan, jäävät itse puolukat tietenkin yli. Niitä ei kannata heivata roskiin! Voit tehdä niistä jääpaloja, vaikka seuraavaa boolia varten. Puolukat vaan veden kera jääpalamuotteihin ja homma pakkaseen.

En osaa tarkkaan sanoa, kuinka monta kuukautta snapsin valmistumiseen menee, mutta oma snapsini laitettiin purkkiin syyskuussa, ja nyt se maistuu oikein hyvälle. Saattaa olla, että parikin kuukautta riittää, mutta se ei selviä kuin kokeilemalla.

Eikä sitten liikaa snapsia per henkilö! Vähän vaan, hyvän maun vuoksi 🙂