Menu

Piparkakut voi tehdä rukiista

Joku moralisoi minua Vaniljahalvajäädyke-postauksen yhteydessä, kun olin itse tehtyjen piparkakkujen sijaan turvautunut kaupan valmiisiin. Ymmärrän kritiikin!

On selvää, että itse tehdyt piparit maistuvat ja näyttävät kaupan pipareita paremmalta ja persoonallisemmalta. Ensi vuonna aionkin ehdottomasti kunnostautua piparkakkujen leipomisessa, ja silloin leivon piparini luomurukiista!

Rukiista voi aivan hyvin leipoa piparkakkuja siinä missä vehnästäkin. Tämän todisti anoppi, joka oli pyöräyttänyt aattoaamuna mainioita ruispipareita. Reseptissä kuulemma ei ole mitään sen kummempaa, kuin että vehnäjauhojen tilalle on piparireseptissä laitettu ruisjauhoja (yhden version ruispiparkakkujen reseptistä löydät täältä).

Ruispiparkakkujen rakenne on vehnäverrokkeja hieman hauraampi, ja väri on luonnollisesti tummempi, mutta maku oli oikein mainio ja oikeastaan vehnäpipareita kivempi siksi, etteivät leivonnaiset olleet niin makeita. Suosittelen kokeilemaan!

Sain viikko takaperin maistaa myös ihania spelttipipareita, jotka ystäväni Amira oli leiponut, ja nekin maistuivat herkulliselta. Itse tehdyt spelttipiparit painivat aivan eri sarjassa, kuin kapaan valmistavara, voin kertoa! Tavallisen vehnän tilalle on siis ehdottomasti olemassa terveellisempiä (ja maistuvampia) vaihtoehtoja.

Sain jouluaattona maistaakseni myös muita itselleni uusia, mutta erittäin herkullisia (ja perinteisiä jouluruokia terveellisempiä) joulumakuja, niistä lisää omassa postauksessaan.

Psst… Ja jotta ette luulisi, että jotenkin dissaan perinteisiä jouluruokia: en todellakaan! Rosolli ja joululaatikot ovat ikisuosikkejani, joita onneksi sain syödäkseni myös tänä jouluna!