Menu

Antibiootteja kouluruoassa?

No huh huh. Juuri kun on herätty siihen, että vanhukset ja koululaiset syövät säännöllisesti natriumglutamaattia laitosruoan seassa, avasi YLEn A-studio keskustelun lihassa käytettävistä antibiooteista.

Keskiviikkoisessa A-studiossa kerrotaan, kuinka Helsingin kaupunki (ainoana suomalaisena kaupunkina kylläkin) suomalaisen broilerin sijaan ruokkii koululaisia brasilialaisella broitsulla, se on näet halvempaa. Mutta miksi se on niin paljon halvempaa? Koska antibioottien avulla broitsut saadaan kasvamaan nopeammin isoiksi, se on siis kustannustehokasta. Mutta tästä Helsingin liikelaitos Palmia ei tiedä kuulemma mitään.

Kun A-studiota katsoo, on ihan selvää, että Palmiassa ollaan pihalla. Jo koulubroilerin alkuperän selvittäminen oli vaikeaa: kaksi eri ihmistä Palmian sisältä vastasi lihan alkuperäksi jotakin keskenään suhteellisen ristiriitaista. Aluksi broitsut tulivat Thaimaasta, ja sitten Brasiliasta. Jos Helsingin liikelaitos ei edes tiedä mistä lihat tulevat, niin mitä he tietävät lihasta itsestään?

Mikä antibioottilihan popsimisessa sitten on vaarallista? Pahin skenaario on, että ihmisille kehittyy antibioottilihan myötä antibioottiresistenssi, eli antibiootit eivät enää tehoaisi meihin. EUssa antibioottien suhteen ollaan luojan kiitos paljon tarkempia, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Suomalaista broitsua popsimalla antibioottiriski on siis eri luokkaa, ja juuri siksi A-studio teki aiheesta jutun.

Helsingin kaupunki selvittää parhaillaan, onko kouluruoassa käytetyissä broitsuissa ollut antibiootteja vai ei. Vastauksia odotellessa… Ei voi muuta sanoa, kuin että sääliksi käy pienten koululaisten tervyttä, kun jokapäiväinen ruoka täytyy saada aikaan muutamalla sentillä. Juuri tämä siitä sitten seuraa.