Menu

Alhaisempi kolesteroli hevi-osastolta

Kerroin teille, että sitrushedelmien valkoinen aine (se joka on kuoren ja hedelmälihan välissä) on terveellistä ja kandee syödä – etenkin jos syö luomuhedelmiä! Älä siis ronki valkoista kamaa pois ja dumppaa tätä arvokasta ravintoa biojätteisiin, vaan heitä se vaikka blenderiin, smoothien sekaan ja alenna helposti omaa kolesteroliasi.kuva täältä

Lääkäri Steven Pratt kertoo kirjassaan Super ruokaa – 14 ruokaa terveelliseen elämään näin:

”Pektiiniä, joka on ravinnosta saatava kuitu ja joka on hyvin tehokas kolesterolin alentamisessa, on runsaasti sitrushedelmien valkoisessa kuoriosassa. Pektiinin saantia on siis helppo lisätä syömällä valkoinen sisäkuori. Minä syön aina valkoisen osan appelsiinin ja tangeriinin kuoren sisältä. Koverran mukaan myös hieman oranssia väriä lisätäkseni limoneenin saantiani”.

MUTTA Steven Pratt ei ota kantaa siihen, mikä ero luomun ja tavanomaisten, torjunta-ainekyllästettyjen sitrushedelmien valkoisen aineen kemikaalikuormituksen välillä on, enkä minäkään sitä ole vielä selvittänyt, joten suosittelen syömään valkoisen osan vain luomusitrushedelmistä. Esimerkiksi omasta lähikaupastani saa nykyään luomusitruunaa, ja sen kun pesee hyvin, voi valkoisen kaman lisäksi vaikka itse ulkokuorenkin raastaa smoothien sekaan. Nami! En siis nyt väitä, että tavanomaisten, esimerkiksi appelsiinien, valkoinen aine sisältäisi kemikaalijäämiä, mutta koska en tiedä miten asian laita on, en viitsi rohkaista popsimaan valkoista kamaa muusta kuin luomusta. Jos joku teistä tietää tähän vastauksen, let me know!
Knoppina vielä, että sitrushedelmien hedelmälihassa on 10 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin mehussa, joten jos vetelee appelsiinimehua C-vitamiinivarastojen täydentäminen mielessään, kandee mielummin syödä hedelmä lihoineen, kuin juoda vaan mehua! Ja jos ostat mehua, osta sellaista, missä on paljon hedelmälihaa. Näin suomalaisena kannattaa tietenkin hankkia C-vitskut vaikka mustaherukoista mielummin kuin appelsiineista. Mutta kyllä vaihtelu virkistää itseänikin, ja vaikka vetelen monta rasiaa marjaa viikossa, on aina välillä kiva herkutella sitrushedelmilläkin.