Menu

Lily Alexandra

Ei ole välttämättä ihan helppo juttu määritellä luonnonkosmetiikkaa. Ainoa varma tapa on syynätä INCI-listaa, ja se kannattaa tehdä etenkin silloin, jos tuotteella ei ole luonnonkosmetiikkasertifikaattia, mutta se silti väittää olevansa jonkin tietyn sertifikaatin ominaisuudet täyttävä brändi.

Tässä meillä on yksi tällainen tuotesarja: kotimainen Lily Alexandra.


Lily Alexandra on reilu vuosi sitten perustettu kotimainen luonnonkosmetiikkabrändi, jonka tuotteet on suunniteltu, testattu ja toteutettu Suomessa. Tuotteet tehdään Sipoossa. Osa raaka-aineista joudutaan hankkimaan muualta (esimerkiksi Aloe Vera), mutta suomalaisia raaka-aineita kuulemma käytetään aina kun niitä on saatavilla.

Sarja on hajustamaton ja parabeeniton, ja minulle kerrottiin, ettei sarja sisällä synteettisiä öljyjä tai muita synteettisiä ainesosia ja että raaka-aineet ovat Ecocert-vaatimuslistan täyttäviä (merkin hankkiminen on vaan liian kallista pienelle toimijalle).

Sain testattavakseni sarjan tuotteita, ja esimerkiksi kasvojen pesuaine on ollut todella hyvä, mutta tutustuttuani INCI-listaan huomasin, että heti kolmantena raaka-aineena mainitaan Cocamidopropyl Betaine, jota ei sertifioidussa luonnonkosmetiikassa saa käyttää — näin luulin.

Soitettuani Pro Luonnonkosmetiikan tuoteasiantuntijana toimivalle Minna Viinikalliolle sain selville, että Ecocert tosiaan sallii — ainoana sertifikaattina — Cocamidopropyl Betainen käytön tuotteissaan. Muut luonnonkosmetiikkasertifikaatit (BDIH, Soil Association, AIAB, NaTrue) eivät ainetta salli, koska se on kemiallinen yhdiste, joka ei esiinny luonnossa sellaisenaan.

On siis selvää, että Ecocertilla on löyhemmät kriteerit luonnonkosmetiikan raaka-aineiden suhteen, kuin muilla sertifikaateilla. Viinikallion mukaan Ecocert hyväksyy noin kourallisen raaka-aineita, joita muut sertifikaatit eivät hyväksy.

Luin läpi sekä Lily Alexandaran kasvogeelin että kasvoveden INCIt, ja pääosin raaka-aineet ovat kyllä ihan hyvää kamaa, ei pöllömpää ollenkaan — vaikkakin tämä yksi aine pomppasi silmille heti INCI-listan alussa.

Lily Alexandra -sarja sisältää toistaiseksi puhdistusgeelin, kasvoveden, 24-tunnin voiteen, silmäympärysvoiteen ja kiinteyttävän tehoseerumin. Sarja laajenee pian kuorinnalla ja naamiolla, eli suhteellisen kiva kasvopakkaus on kyseessä. Niille teistä, joita kiinnostaa testata sarjaa vinkiksi, että Lily Alexandra löytyy tulevan viikonlopun Kauneus- ja Terveys -messuilta.

Todettakoon, että sarja on suunniteltu nimenomaan suomalaiselle iholle ja meidän ilmasto-olosuhteisiimme ja kuulemma etenkin atoopikot ovat kiitelleet sarjan sopivuutta iholleen. Minä olen testannut kosteuttavaa kasvogeeliä puhdistukseen noin viikon ajan, ja tuote on tuntunut hyvältä. Ensimmäinen sertifioitu kasvojenpesuaine, joka tuntuu puhdistavan kunnolla, mahtava juttu!

Olette varmaan hämmentyneitä siitä, miten eri luonnonkosmetiikkasertifikaatteihin tulisi suhtautua, kun kerran niiden kriteeristöt ovat keskenään niin erilaisia. Huojennukseksenne voin todeta, että aiheesta on tekeillä kirja, josta tulee olemaan teille ISO apu. Tähän asiaan palataan pian 😉 Hihii…